Så er der serveret

Så er der serveret

25. oktober 2019 0 Af Humom

Madskåle til katte. Hmm, ikke umiddelbart et sindsoprivende emne. Vi taler meget om ernæring til katte (hvilket også er super vigtigt!), men det kan også have betydning, hvordan vi severer maden. For katten og måske for os selv.

Som fodervært har jeg personligt brugt meget tid på katteskåle. Der skal MANGE skåle til at fodre en hel koloni og når man, som jeg, samtidig skal bære dem frem og tilbage hver dag, betyder skålene meget. Så har jeg jo også to indekatte, så det bliver pludselig mange skåle, der skal presses ind i køkkenskabene. Og så er der lige det med økonomien.

Når man skal balancerer frem og tilbage med mange madskåle, har deres udforming og vægt pludselig betydning.

Prisen

Kald mig bare nærrig, men jeg synes generelt at madskåle til katte er lidt dyre? Måske er priserne rimelige, hvis man har en eller to katte. De fleste holder jo i mange år, så det er et engangsbeløb der er til at leve med, hvis man bare skal bruge en håndfuld. Men selv har jeg brugt mange penge på mad- og vandskåle efterhånden. Både for at finde frem til de rette skåle og fordi jeg efterhånden skal bruge en del.

Materiale og form

Madskåle fås i porcelæn, plastik og metal, i alle mulige former, størrelser, højder og designs. Hvad kattene selv foretrækker varierer og det kommer også an på hvad de spiser og hvordan de spiser. Så det er faktisk ikke bare sådan lige at finde den rette skål.

Læs mere om fordele og ulemper ved de forskellige materialer her.

Tallerkener fra genbrugen

Til Ronja og Victor bruger jeg stort set kun små (kage?)tallerkener, som jeg har fundet i genbrugen. Jeg har givet ca. 5 kr pr. stk eller mindre. Til sammenligning kan man få flade tallerkener i dyreforretninger til 35 kr! Så det er jo en måde at spare lidt på. Jeg synes tallerkenerne er søde og de har en fin størrelse til Ronja og Victors portioner.

Ulempen med de små tallerkener er at maden nemt kan skubbes ud over kanten. Heldigvis spiser både Ronja og Victor pænt, så det er kun hvis de får en pate' der er særlig vanskelig, at de får en skål med mere kant.

Hvis din kat har tendens til at skubbe meget rundt med sin madskål er en tallerken måske ikke løsningen, da den ikke vejer meget. Herhjemme står de på en bakke med kanter, så i tilfælde af at tallerkenen stikker af, kommer den ikke langt. De små tallerkener fylder desuden minimalt, hvilket er en kæmpe fordel, når man har mange madskåle som mig.

Jeg bruger dem dog sjældent til genudsætningskattene, pga. ovennævnte ulemper og fordi de kun kan indeholde op til 100g.

Hensyn til knurhår

Tallerkenerme er egnet til katte fordi de er meget flade og ikke kommer i karambolage med deres knurhår. Kattens knurhår er meget følsomme og det kan være irriterende eller ligefrem smertefuldt for katten at spise og drikke af en dyb skål. Det er derfor man ofte ser at katten spiser al tørfoderet i midten af skålen og levner det i kanten. Som bekendt skal der rigtig meget til for at en kat beklager sig, så din kat kan sagtens lappe maden i sig, selvom den faktisk hader skålen. Så vi kan ikke vide om vores katte er generet af skålens kanter. Derfor anbefales det at bruge skåle, hvor knurhårene kan gå fri også selvom din kat ikke kun spiser midten. Dette gælder også vandskåle.

Plastik skåle

Før jeg læste om at katte kan udvikle allergi overfor plastik, købte jeg to af slagsen hos Zooplus , for at se om jeg skulle skifte til disse til foderpladsen. Fordelene ved denne model er at de stabler godt (men ikke med resten af mine skåle selvfølgelig) og de kan stå på mange måder i opvaskemaskinen uden risiko. De vejer næsten ingenting, hvilket er dejligt når man skal slæbe dem med udenfor, sammen med en masse foder. Selvom de er lette, holder det skridsikre gummi under dem godt på skålene, når katten spiser. Størrelsen er fin og så er de billlige, da man får 2 for en 20'er. Jeg har faktisk været glad for disse skåle, men grundet de hygiejniske risici ved plastik, har jeg alligevel besluttet ikke at købe flere. Jeg ved godt risikoen for bakterier måske ikke er så stor og at kontaktallergi med plastik ikke er så udbredt hos katte. Men da jeg har mange katte som spiser af samme skåle på foderpladsen og ikke har mulighed for at tjekke dem, har jeg det bedst med at undgå plastikskåle så vidt muligt fremover.

Plastik skåle.

AniOne skåle med låg

Jeg var lykkelig da jeg så at Maxi Zoo havde madskåle med låg! Det var helt perfekt til mine genudsætningskatte, da jeg kunne fylde skålene hjemmefra. Så slap jeg for at stå ude i mørket og fedte med dåser og skeer i regnvejr.

Men prisen var jeg knap så begejstret for. En 350 ml skål kostede 50 kr og jeg skulle bruge mindst 8! Jeg ventede til der var 50% rabat og så tømte jeg ellers hylderne i den lokale Maxi Zoo. Jeg kan desværre ikke se dem på deres hjemmeside, så jeg ved ikke om de fører dem længere?

Skålene er af rustfri stål og er beklædt med en slags creme farvet folie. P å undersiden er der en gummiring, der sikrer at de lette skåle ikke skrider. Problemet er, at folien på de fleste af mine skåle efterhånden er skaldet helt eller delvis af. Da gummiringen sidder uden på folien, betyder det at mange af mine skåle ikke længere er skridsikre. Jeg løser det ved at stille dem i mine mere lukkede foderhuse, så de ikke når så langt. Stiller jeg dem på en balkon, finder jeg dem på jorden næste dag. Jeg ved ikke om det skalder af fordi jeg har puttet dem i opvaskemaskinen? Men jeg bliver nødt til at være sikker på at mine madskåle er helt rene, så sådan er det.

Et andet meget kritisk problem med disse skåle, er at mange af lågene ikke slutter til! Jeg har altid vasket plastik lågene i hånden af frygt for at de evt. kunne ændre form i opvaskeren. Men mange af dem har fra start af ikke passet optimalt på skålene. Det betyder dels at det er svært at balancere med dem, når de er fyldte og dels at jeg risikere at få kattemad ud over det hele. Ikke optimalt.

Jeg har ofte meget at bære på, så det er smart at skålene kan stables med vådfoder. Her ses det hvordan folien falder af.

Til gengæld er de nemme at finde plads til i opvaskemaskinen og fylder ingenting når man stabler dem. De er heller ikke så skrøbelige som dem af keramik. Skåle med låg er klart den bedste løsning på min foderplads, så trods de mange problemer, er det dem jeg bruger mest til genudsætningskattene.

Stabelbare Trixie skåle

Jeg har prøvet mange slags keramik skåle og dem jeg er gladest for er disse fra Trixie. De har en god størrelse og kan indeholde ca. 200g vådfoder. De er tunge, så de ikke rutcher så nemt og så er de stabelbare! Så dem har jeg nogle stykker af og de er mine "go to", når der ikke er flere rene skåle med låg.

Som det kan ses er de godt brugt

Keramik skåle er noget tungere end plastik og stål, så det er ikke det mest praktiske til min foderplads. De fås hos de fleste dyreforhandlere, men vær opmærksom på at prisen varierer!

Lille Poul nyder vådmad af en Trixie skål. Den kan indeholde det samme som skålen ved siden af, men fylder mindre i skabet.

Søstrene Grene

Jeg har for nyligt købt nogle keramik skåle i Søstrene Grene, som jeg bruger til kattene. De kan stables og deres størrelse er fin til mine behov.

Den store skål måler 16 cm i diameter i toppen og koster 19 kr. Jeg bruger dem enten til vand til indekattene eller tørfoder til udekattene.

Den er lige en anelse mindre end de mest gængse vandskåle beregnet til katte. For mig er det en fordel, da mange af de større skåle faktisk ikke kan komme ind i mine foderhuse. Mange vandskåle går desuden lige op og ned (som denne), hvilket gør dem umulige at stable.

Den lille skål måler 13 cm diameter i toppen og koster 13 kr. De har en fin størrelse til vådfoder til Ronja og Victor, som ikke skal bruge en stor skål hver. Til udekattene foretrækker jeg skåle der kan indeholde en anelse mere end disse.

Så jeg synes at det er nogle rigtig fine keramik skåle til prisen og så er de også pænere end så mange af dem man kan få til katte. Nå ja, det er selvfølgelig smag og behag, men jeg er ikke så meget til motiver med poter og fisk i den sammenhæng.

Tænk ud af boksen

Hvad end det handler om at spare penge, få den rigtige helt model til din kat eller bare finde noget som også er pænt, er det en god ide at kigge alternative veje. "Menneske keramik" kan være lige så velegnet, som dem man finder i dyrehandlen. Så kig f.eks. i Søstrene Grene, Isenkræmmeren eller IKEA efter egnede skåle næste gang du er ude at shoppe. Måske gemmer det helt rigtige sig der. Jeg kender en hvis kat helst drikker af rosendahl skåle f.eks.

Der findes ikke en skål som er den bedste for alle. Det afhænger af en hel masse omstændigheder der varrierer fra kat til kat og hjem til hjem. Men det er faktisk vigtigt at finde de rigtige skåle til din kat, da det kan have betydning for din kats heldbred og pladsen i skabene.

Det blev et langt opslag om bare nogle af de skåle jeg har i mit skab og jeg har ikke engang berørt emner som foder dispensere, automater, slow feeding skåle og vandfontæner! Udvalget er enormt og som så meget andet, har det betydning, hvad man præsentere sin kat for.

Måske vil du også læse dette?

Lav dit eget katte beskæftigelseslegetøj
Intelligenslegetøj
Indoor Hunting Feeder - væk fra frifodring
Fodervært for kattekoloni