Sådan laver du et katteshelter

Sådan laver du et katteshelter

18. september 2017 13 Af Humom

Snart trænger kulden sig på og de mange vildtlevende katte i Danmark får brug for ly for at klare den gennem vinteren. Har du uhåndterbare katte i haven (eller udekatte som ikke altid har mulighed for at komme ind), kan du hjælpe dem ved at lave et simpelt katteshelter. Se her hvordan.

Materialer

En tur forbi det lokale byggemarked og en MaxiZoo og du burde have hvad der skal til for at bygge et katteshelter.

Hvad skal du bruge?

  • En stor plastik opbevarings kasse.
  • En lidt mindre flamingokasse (min måler L59,5 x B39,5 x H32 cm)
  • Halm (ikke hø)
  • En kniv, en tusch, en hårtørrer og noget Gaffa tape.
cat shelter, katte shelter, vildkat, udekat, DIY cat shelter

Sådan gør du

Tegn en cirkel på plastikkassen til indgang (find evt. noget at tegne efter - f.eks. en frokost tallerken). Sørg for at varme plastikken op med en hårtørrer før du skærer indgangen. Ellers risikerer du at plastikken splintrer.

cat shelter, katte shelter, vildkat, udekat

Tegn ligeledes en cirkel på flamingoen, så de to indgangen er ud for hinanden. Det gør du ved at placere flamingokassen inden i plastikkassen og tegne efter hullet du netop har lavet.

Tip!

Bemærk herunder at jeg har vendt flamingokassen med låget nedad. Det er helt bevidst. På den måde sikrer jeg mig, at hvis der trænger fugt ind til flamingokassen, så løber der i hvert fald ikke vand ind fra toppen og ned langs indersiden af kassen.

cat shelter

Pas på skarpe kanter

Sæt gaffa tape langs kanten af plastik indgangen, så kattene ikke skal træde over skarpe kanter. Tape evt. de to kasser sammen, så flamingokassen ikke flytter sig for langt ind.

katteshelter

Isoler med halm

Herefter er du klar til at fylde flamingokassen med halm. Det skal være halm og ikke hø, da hø suger fugt. Det samme gælder i øvrigt stof, så selvom det kan være fristende at lægge tæpper i shelteret, så er det altså en dårlig ide. Kattene risikerer at fryse ihjel hvis de er våde!

Brug også halmen til at isolere mellem de to kasser og sæt låg på det hele. Lad dine egne katte teste om det er brugbart.

cat shelter, katte shelter, vildkat, udekat

Find et sted til dit katteshelter

Når shelteret er godkendt kan du sætte det udenfor. Se om du kan finde et godt sted at sætte det, hvor der er lidt læ og ro. Gerne under halvtag hvis du har, jo tørre jo bedre. Undgå at sætte mad og vand ind i shelteret, da det bliver noget værre rod. Jeg sætter mad på balkonen af mit træshelter ved siden af.

Bedre end købeløsningen?

Bunden af et købe kattehus som jeg har her, kan også bruges som shelter. Og det er bestemt bedre end igenting! Men det er lang fra lige så godt isoleret, som det hjemmelavede. Husets konstruktion gør at det er svært at få flamingostykker ind. Hvis det står et sted hvor der i forvejen er læ, kan det være en rigtig fin løsning. Men hvis det som mit, skal kunne stå ude i det fri, og stå alene som læ, holder det ikke lige så godt på varmen.

Da man kun har det lille hul ind er købeløsningen desuden også svær at rengøre. Med det hjemmelavede kan man løfte hele toppen af, hvilket gør det nemt at skifte halmen.

kattehuse

Skjulested

I år (2018) har jeg anskaffet mig et sløringsnet, som jeg har smidt over shelteret. Det har jeg fordi nogle katte godt kan lide at være mere gemt. Det føles mere sikkert. Jeg har blot klippet en lige linie i nettet, så kattene kan komme igennem. Jeg holder det nede med sten langs kanten hele vejen rundt om shelteret. På den måde skæmmer det heller ikke i landskabet.

Herunder kan du se en video af vores shelter i brug. God fornøjelse med at bygge!

Den simple udgave

Tommy er den ældste af mine genudsætningskatte. Han sover gerne på en halmballe i traktorskuret. Jeg satte et simpelt shelter op til ham i form at en flamingokasse foret med halm. Jeg ville ikke slæbe en kæmpe plast kasse hjem, hvis han nu ikke ville bruge det. Så det blev til en simpel udgave, hvilket også går an i dette tilfælde, da shelteret står i læ for regn. Og Tommy elsker sit lille shelter, selvom han er en stor kat. Han kan liiiige være der.

Den avancerede udgave

Hvis du har mod på at bygge et endnu bedre shelter, kan du se en udførlig video her.

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært
Katte i Danmark
Det frie katteliv

Shop og støt svigtede katte

Besøg vores webshop og vær med til at støtte arbejdet med herreløse katte.