M-pigerne

 

 

Katte kolonien vokser

På trods af mine forsøg på at undgå flere vilde katte i området, blev der født 3 kuld i sommeren 2018. Bozzy, Sally og Miko blev alle drægtige før jeg kunne indfange dem. Bozzy og Miko er siden blevet ordnet - Sally forsøger jeg fortsat at fange! Her er historien om den første killing der blev genudsat i september.

Sort/Hvid kuldet

Et af kuldene er et sort/hvid hold bestående af mindst 3 og måske 4 katte. Blandt de tre som jeg er ret sikre på er fra samme kuld er der en der er mest sort med et lille frækt mælkeoverskæg og så er der tvillingerne. Den eneste forskel på dem er at den ene har en sort plet på hagen og på bagbenene. Den anden er Maggie, som var den første kat til at undersøge fælden.

Nysgerrig  og handlekraftig pige

Hun var derfor ikke overraskende også den første til at gå i fælden da jeg aktiverede den. Hun fik en overnatning i fælden i vores lade (som ikke længere fungerer som en lade, men er en tilbygning der står tom om natten). Hun virkede ikke lige så nervøs som de katte jeg tidligere har genudsat, da hun turde sidde i buret og kigge på mig, så længe jeg sad mussestille. De fleste gemmer sig bag tæppet når de kan. Jeg fik sågar et lille blink af hende. Hun var dog meget opsat på at komme fri fra fælden og brugte natten på at hive tæppet der lå over fælden ind til sig og bide store huller i det. Det er normalt at de får hevet tæppet ind, i et forsøg på at gøre hvad som helst på at komme ud. Men jeg har aldrig set en kat bide store huller i tæppet før.

Fanget i tide

Næste morgen kom hun til dyrlægen og vi fandt ud af at hun var en sund pige født engang i maj måned. Der var altså ikke længe til at denne lille missepige var kønsmoden og kunne blive drægtig. De fleste hunkatte bliver kønsmodne når de er mellem 4-10 måneder, men nogle bliver det allerede i 4 måneders alderen. Hun ligner jo selv kun en stor killing, så det er svært at forstå at de kan blive drægtige så tidligt. Men jeg ser det ofte selv på internatet, hvor jeg er frivillig, at små hunkatte kommer ind med killinger. De er ikke altid så dygtige mødre når de selv er unge og killingerne kan få en skrækkelig skæbne fordi moderen ikke ved hvad hun skal stille op. Men killinger bliver det heldigvis aldrig til for lille Maggie, som blev steriliseret, vaccineret og øremærket.

 

Normalt neutraliserer man katte når de er omkring 5 måneder, men der drejer det sig om katte der har et hjem og ikke bliver lukket ud før 6-8 måneders alderen, når deres kompas er fuldt udviklet (sætter man dem ud før dette kan de måske ikke finde hjem). Men med vildtlevende udekatte ordner dyrlægerne dem gerne allerede i 4 måneders alderen, for her kan ikke tages nogle chancer. Det er lynhurtigt for sent.

Genudsat

Maggie løb direkte hjem til sin families skød da hun blev sluppet fri. Herunder kan du se Maggie i fælden den nat hun blev fanget, Maggie i bilen på vej til dyrlæge og endelig da hun bliver sat fri igen.

Maggie kan nu leve sit liv som gårdkat lidt ude på landet i Nordsjælland sammen med sine søskende og fætre/kusiner. For ikke at nævne hendes mor, onkler og tanter, som næsten alle er blevet genudsat. Jeg så fra starten af Bozzy komme med det sort/hvide kuld og var derfor ret sikker på at hun var deres mor. Jeg har sidenhen set at Bozzy er barnepige for alle killingerne, så nu er jeg ikke helt så sikker alligevel. Det er dog hende de ligner mest, så jeg det er stadig vores bedste bud på deres mor. Om ikke andet er hun en fantastisk barnepige for Maggie. I den første vidoe på siden her kan duogså  se Maggie gnubber sig kærligt op af Bozzy.

Navnet

Maggie er i øvrigt opkaldt efter en karakter fra serien The Walking Dead som også er en handlekraftig pige og en rigtig survivor. Jeg håber at Maggie også er en survivor, som jeg kan følge mange år fremover.

 

 

Mila

 

 

Mila blev nummer to af sort/hvid kuldet til at gå i fælden og var bestemt ikke tilfreds med situationen. Det viste hun mig gerne. Dyrlægen fortalte også at det var den mest agressive kat jeg har indleveret. Men vi ved jo godt det ikke er fordi Mila er en sur kat, det var blot hendes måde at vise at hun var bange på. Stakkels missepige. Heldigvis slappede hun mere af efter operationen og hun var frisk nok til at blive genudsat senere samme aften. Hun fik navnet Mila efter Mila Jovovich som ofte spiller en kampklar kvinde som kan tage vare på sig selv. Katten Mila tager nemlig ikke røg fra nogen. Desuden var Mila den femte store killing til at blive neutraliseret dette efterår og Jovovich er jo kendt fra filmen "Det femte element".

Mila er fortsat fast inventar ved foderstationen.

 

Maito

Maito var den sidste af de sort/hvide søstre til at gå i fælden. Hun fik navnet Maito som er finsk for mælk, fordi hun har et lille fint mælkeskæg. Hun var nok lidt ivrig ved mælkebaren som lille. Maito er vild med catnip - se bare videoen her.

 

Maitos besøg hos dyrlægen gik rigtig fint og hun tog det hele med ophøjet ro (efter omstændighederne). Her kan du se hende blive sat fri.

 

Genudsætningsprojektet

Fælden til at fange Maggie blev udlånt af Inges Kattehjem. Ønsker man at genudsætte en kat kan dette gøres i samarbejde med Inges Kattehjem, hvor man kan låne humane fælder og få særlige priser på neutralisering og øremærkning. Kattene kan ligeledes overnatte på deres internater indtil de er friske nok til genudsætning. Kontakt Inges Kattehjem for at høre mere eller læs mere her.

Jeg genudsætter i samarbejde med Nordsjællands Kattehjælp som er en forening af frivillige der arbejder for at nedsætte bestanden af hjemløse katte i Danmark. Foreningen får hvert år tildelt en pulje til genudsætningsprojekter og har hjulpet mig økonomisk med 7 katte allerede. Desværre har der været travlt i år og puljen er ved at være opbrugt. Da der også skal være til andre som genudsætter, har jeg derfor startet en indsamling i samarbejde med Nordsjællands Kattehjælp. Pengene går ubeskåret til dyrlæge regningerne og det er de søde dyrlæger hos Centrum Dyreklinik der sørger for en rigtig god pris til os.

OPDATERING: Vi har indsamlet nok til at dække dyrlæge regningerne på alle 12 katte! Jeg vil gerne takke Nordsjællands Kattehjælp og alle som har støttet projektet <3

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært for kattekoloni
Killingerne kommer!
Det frie katteliv
Byg et katteshelter