Intelligenslegetøj til Kloge Katte

Intelligenslegetøj til Kloge Katte

8. oktober 2018 3 Af Humom

Det er vigtigt at stimulere og beskæftige indekatte så de ikke keder sig. En af måderne at holde en indekat glad på er via intelligenslegetøj. Vi har prøvet lidt af hvert på markedet, når det kommer til aktivitetslegetøj til katte. Her fortæller vi lidt om vores erfaringer med forskelligt intelligenslegetøj, som vi bruger til at aktivere kattene herhjemme. Måske har du selv lyst til at prøve nogle af dem med din egen kat?

Labyrinten

Vores første købe intelligenslegetøj var denne fodderlabyrint fra Catit Design Senses. Inden vi fik Ronja, var det den Victor fik al sit almindelige tørfodder i. Og han var dygtig til at bruge den. Men Ronja er en lille bulldozer og hun fandt hurtigt ud af at det var meget nemmere at vælte maden ud over det hele. Ronja var lidt for intelligent til denne her.

Min bror var flink at montere en tung fod på labyrinten, så hun ikke længere kunne vælte den. Her kan i se den forbedrede udgave.

 

Vi havde dog imellemtiden købt en anden version, som vi stadig bruger til dagligt i dag. Den kan du se herunder.

Tunnel Feeder

Dette legetøj er nemt at bruge, men gør alligevel at katten bliver nødt til at arbejde lidt for føden og spise langsommere. For at Victor ikke skal foræde sig i tørfoder, bruger vi denne frem for en almindelig skål. Den har vi været rigtig godt tilfreds med og den kan ikke vælte.

Hvorfor ikke bare spise direkte af dåsen?

Trixie aktivitetsbrædt

Det her aktivitetsbrædt hiver vi ofte frem, da både Ronja og Victor kan finde ud af at bruge det. De kan endda side på hver sin side og fiske godbidder op samtidig. Der er forskellige udfordringer i det og det er forholdsvis nemt at gøre rent igen. Jo dette intelligenslegetøj har vi haft meget glæde af.

Træ puslespil

I dette puslespil fra AniOne skal man først vælte de små kegler og så skal godbidderne graves op af hullet, hvilket er en udfordring i sig selv. Når man har fyldt keglerne med godbidder, kan det være svært at sætte dem helt lige ned i fordybningen igen. Heldigvis er det fuldstændig ligemeget, for det er svært nok for katten at vælte dem omkuld selvom de står skævt. Det er altid en udfordring at finde alle keglerne bagefter, da de triller væk. Så oprydningsarbejdet kunne jeg måske godt være foruden, men den udfordrer katten på en anden måde end mange andre små puslespil.

 

Ronja har helt styr på at vælte keglerne og hun går efter dem så snart hun ser dem. Så spillet gemmes væk så snart det ikke er i brug, for ellers triller hun dem rundt i hele lejligheden og kan ikke forstå at der ikke kommer nogle godbidder ud. Victor har lidt sværere ved at forstå det og mister oftest tålmodigheden. Til gengæld har han fundet ud af at han kan få godbidder hvis han lader Ronja om det hårde arbejde og så vipper hende væk, når godbidderne vælter ud. Han kan være lidt strid hvad mad angår. Legetøjet er købt i MaxiZoo og er egentligt beregnet til hunde. Det havde også en katte version, som af en eller anden grund var dyre, selvom princippet var det samme.

 

Snack Karrusel

Dette intelligenslegetøj er ikke for begyndere. Der skal snurres rundt og selv uden låg på rørene kommer godbidderne ikke altid ud lige med det samme. Så det kræver vilje og tålmodighed fra katten. Heldigvis er Ronja godt øvet i intelligenslegetøj, så hun fandt hurtigt ud af hvordan man gjorde. Når først godbidderne kommer ud af røret, skal de fleste også fiskes ud af labyrinten forneden, så er godbidderne spændende nok, er der alligevel en del beskæftigelse i det for katten.
Karusellen her har dog samme problem som labyrinten og det er at den nemt vælter. Når Ronja flår i den, ender den tit på langs. Det betyder ikke at alle godbidderne ryger ud. Tværtimod bliver det helt umuligt at få fat i godbidderne, når først karrusellen ligger ned. Det er rigtig ærgerligt, da den kun kan bruges, når der er et mennesker til at rejse den op igen. Så jeg kan ikke fylde den op og regne med at hun kan gå og hygge sig med det imens jeg er væk. Jeg kan heller ikke lade den stå om natten da hun virkelig kan larme med den.


 

Brain Mover

Der står faktisk "dog activity" på dette intelligenslegetøj, men både ZooPlus og MaxiZoo har det i deres katteafdeling. Det er også meget småt, så det skal da være en ret lille hund for at det kommer til at fungere? Men fungerer det så til katte? Ja det gør det såmen, da de kan få deres små poter ned i hullerne. Men det er bestemt ikke for nybegyndere. Det er dejligt at kunne udfordre en ekspert som Ronja lidt mere, men når det er sagt, så har dette legetøj også sine fejl. Godbidderne kan ryge ind i nogle riller, som gør at man ikke kan flytte de små låger frem og tilbage. De kan virkelig kile sig fast, så selv jeg har svært ved at få dem ud igen. Ronja fangede hurtigt at man kunne hive i pinden, da jeg først havde vist hende det. Desværre er det helt umuligt for katten at hive skuffen helt ud og nå ind til de inderste godbidder. Desuden sætter pinden sig også fast nogle gange. Dertil kommer at det hele er lidt besværligt at rengøre. Så selvom det er billigt og vi stadig bruger det nu og da, er det ikke et jeg vil anbefale at bruge pengene på.

 

 

Snackbold

Enhver indekat må have sig en snackbold. De kommer i mange versioner. Både Ronja og Victor er dygtige til at bruge dem. Her i huset kan vi dog ikke længere bruge de små skrøbelige af slagsen, som de billige fra ZooPlus. Ronja har nemlig fundet ud af at de deler sig i to hvis hun smider dem ned af trappen! Og så er det bare at gå ombord i sagerne. Så vi bruger dem af hård plast a la denne type. Vi har for nyligt anskaffet os en æggeformet model som bevæger sig en en anelse anderledes. Den er nem at fylde op da den kan deles på midten.

 

Boldene er rigtig gode, men triller tit ind under kommoder eller om bag sofaen hvor katten ikke kan komme til. Så der er også lidt beskæftigelse for mennesker i legetøjet, som skal finde det igen.
Det største problem med godbidboldene er for os at katten ikke kan høre når bolden er tom og holder op med at rasle. Så de kan blive ved med at trille rundt med en tom bold, hvis ikke vi lægger dem væk. Men det er problem som går igen ved flere af disse typer legetøj.

Snusetæppe

Snusetæppet har en masse små gemmesteder til godbidder og her kommer snudetøjet virkelig på overarbejde. Da godbidderne ikke sådan er til at få øje på må katten snuse sig frem til hvor de gemmer sig. Ofte bruger de også snuden til at grave godbiden frem med. Her skal søges mere end tænkes og snuden bliver typisk brugt frem for poterne. En hyggelig lille aktivitet, som vi er godt tilfredse med. Vi har købt vores snusemåtte hos Jekas.

 

Hampmåtten fra JR Farm

Dette legetøj følger samme princip som snusetæppet hvor man gemmer godbidder i små lommer som katten skal snuse sig frem til. Dette er blot en hampmåtte i en papramme. Der er lavet små lommer i hamp puden til godbidder og der medfølger nogle godbidder formet som mus. Man kan selvfølgelig genbruge det hele og putte nogle andre godbidder i når den er tom. Personligt foretrækker jeg snusetæppet, da denne version enten er for nem eller for svær. Det vil sige, at kattene spiser dem som de nemt kan se og komme til. Graver jeg flere godbidder ind i samme lomme, spiser de kun den yderste. Det er som om de ikke rigtig har lyst til at grave rundt i hampen. Måske er det ikke så rart for deres snuder? Den har ikke været så populær herhjemme og derfor har jeg heller ikke en film med den. Du kan dog se omtalte legetøj her.

Dreamies Mus

Dreamies musen er en variant af snackbolden hvor katten skal skubbe til en tumling. Der er nogle små pinde man kan justere foran hullerne, for at ændre på sværhedsgraden, men det bliver aldrig rigtig svært og legen er derfor ret hurtigt overstået. Men de er gode nok til et par minutters hygge og er nemmere at fylde end mange snackbolde, da man kan åbne dem helt og ikke skal have godbidderne ind af et lille hul. De er lette og kan flytte sig langt når de får et dask med en pote. Her kan Victor også sagtens være med.

 

Popilino

Ronja er rigtig glad for snackbolde, men de fleste af dem larmer utroligt meget. Derfor har jeg kigget på ruller i stedet, da de skulle støje mindre. Jeg har købt et par stykker hjem, som viste sig at være til hunde (selvom de på hjemmesiden lå under kattelegetøj). Med Popilinoen fandt jeg endelig en version der var egnet til små katte godbidder. Men selve rullen var nu stadig ret stor. Det har dog ikke nogen betydning, da Ronja fint kan skubbe til den. Det er bare lidt træls for mor at den skal fylde så meget i skabet.

Rullen er fin nok til variation fra de andre snackbolde, men den er ikke så sjov, da den kun ligesom kan rulle frem og tilbage. Med snackboldene kommer Ronja ofte godt rundt i stuen, hvor hun her møffer rundt indenfor den samme kvadratmeter. Så jeg vil ikke påstå at der er meget motion i den og den er ikke lige så sjov at jagte da den triller meget langsomt og ikke skifter retning. Men den larmer i det mindste ikke.

 

 

Hvis du er fristet til at prøve intelligens legetøj med din kat, men gerne vil spare pengene, kan du i stedet se nogle gør-det-selv løsninger på snacktiviteter her. God fornøjelse til dig og din kloge kat!