Smukke Smokey

Smukke Smokey

30. marts 2020 0 Af Humom

Der sker altid noget, når man fodrer vildtlevende katte. Katte tiltrækker katte og fremmede katte får færden af min lille koloni (og deres mad!). Derfor dukker der jævligt nye katte op ved mine foderpladser. Her er historien om Smokey.

Mystisk mis

Jeg så Smokey første gang på nogle vildtkamera optagelser. Det er som regel sådan jeg opdager alle nye katte. Uden kamera, ville jeg ikke ane hvem der kom forbi. Men Smokey dukkede altså op på nogle optagelser i midten af marts. Jeg filmede Tommy's shelter og pludselig stak Tommy af. Så kom Smokey ind i billedet, smagte på Tommy's mad, tjekkede lige hans shelter og gik igen.Det var meget tydeligt at Smokey ikke var en jeg havde beskæftiget mig med før, da han havde en meget speciel farve. Ud fra sort/hvid optagelserne troede jeg først at det var en skildpadde farvet kat. Altså de her tre farvede katte. Men en uge senere gik han forbi kameraet i dagslys og der kunne jeg se at det ikke var tilfældet. Efter at have rådført mig med min dyrlæge, fandt jeg ud af at hans pelsfarve kaldes "smoke". Jeg kunne desuden se at Smokey have et stort sår på halsen, hvilket bekymrede mig en del.

Jeg rendte en dag ind i Smokey på foderpladsen, men han ville slet ikke i nærheden af mig og stak af.

Fælde tid

Når ikke jeg kan få kontakt med katten, må den indfanges i en human fælde. Efter en uges tid med at fodre i fælden og overvåge området for at kortlægge hans adfærd, var jeg klar. Fælden blev aktiveret og jeg var heldig at han gik i den.


Smokey var selvfølgelig bange, da det ikke er særlig sjovt sådan at blive frihedsberøvet. Men han opførte sig mere som en kat der lige er blevet indleveret på internat, end en vildtlevende kat. Han sad lige så stille og blev ikke sur hvis jeg kom for tæt på, bevægede mig for meget eller lavede lyde. Det plejer de vilde katte at gøre. Så det lod til at han var tam. Desværre kunne jeg ikke risikere at lukke ham ud af fælden natten over. De fleste ved hvor svært det kan være at få deres egen kælekat ind i en transport kasse, så det skulle jeg ikke risikere med en fremmed tilløber. Derfor måtte Smokey overnatte i fælden, indtil dyrlægen åbnede.

Dyrlæge tid

Dyrlægen havde samme opfattelse af Smokey som mig. Han var skræmt og utryg, men ikke vild. Det tydede med andre ord på at han engang har været vant til mennesker. Men det er måske noget tid siden? Der var intet andet spor af en ejer. Ingen øretatoveringer eller chip og han havde også stadig sin mandom. Hans pels bar også præg af at han har været på egne poter længe. Han var fyldt med flåter og lopper og havde mange kradsemærker efter at have kløet sig. Dyrlægens teori omkring hans store sår, var at det var selvforskyldt. Han havde simpelthen været så generet af utøj, at han havde kradset sig til blods. Bortset fra det var han ved godt helbred og dyrlægen vurderede ham til at være ca. 1,5 år gammel.

Smokeys unikke farve gjorde det nemt at kigge efterlysninger igennem, hvilket der var flere om. Smokey er blevet fremlyst, men indtil videre har det ikke givet pote. De gode lokale katte helte Nordsjællands Kattehjælp sagde ja til at overtage ansvaret for katten. Han fik herefter hele pakken hos dyrlægen som gav ham navnet Smokey. Jeg havde kaldt ham Aske, hvis jeg skulle bestemme.

Smokey hos dyrlægen.

Nu med plejemor

Smokey blev hos dyrlægen et par dage, så de kunne se ham an og Nordsjællands Kattehjælp kunne finde den rette plejemor. De fik en erfaren af slagsen til at tage Smokey ind. Til at starte med boede han i hendes voilere/udestue. Her havde han alt han skulle bruge og kunne følge med i livet inde i stuen og stille og roligt vende sig til mennesker. Han var meget interesseret i husets andre katte og kaldte når han så dem. At Smokey skulle starte med at opholde sig i voilere, havde også noget at gøre med at han kun lige var blevet kastreret. Derfor lugtede hans urin stadig meget kraftigt.

Smokey slapper hos plejemor

Der var rift om smukke Smokey længe før han blev sat til adoption. Så han gik meget hurtigt fra at være uønsket tilløber på egne poter, til at folk stod i kø for at give ham et hjem. Ikke alle katte er så heldige. Så imens Smokey kommer sig og lærer at stole på mennesker igen, er der tid til at vælge det helt rette hjem til ham. Jeg vil ønske Smokey held og lykke og håber aldrig at han bliver svigtet igen.

Smokey gør fremskridt hos plejemor.

Læs også

Fodervært for kattekoloni
Sådan laver du et katteshelter
Guide til genudsætning

Shop og støt svigtede katte

Besøg vores webshop der donerer til herreløse katte.