Det Frie Katteliv

Det Frie Katteliv

24. februar 2019 0 Af Humom

Der findes to slags vildtlevende katte: Dem som er helt på egne poter og genudsætningskatte. Til fælles har de at de ikke bor sammen med mennesker. Men derfra ser deres hverdag og livsbetingelser helt forskellige ud. Mens vi skal skamme os over dem som er overladt til deres egen skæbne, skal vi have knap så ondt af de neutraliserede katte med foderværter. Altså genudsætningskattene. Med lidt hjælp kan vildtlevende katte leve det fede, frie katteliv.

Vildtlevende katte i Danmark

Der er ikke tal på hvor mange vildtlevende katte vi har i Danmark, men der er helt sikkert for mange! Og tallet er stigende. Det overrasker mange danskere at det er så stort et problem herhjemme. Man lægger nemlig ikke umiddelbart mærke til dem, som man gør, når man er ude at rejse.

Man ser ikke katte tigge ved cafeer, som i udlandet. Men vi har faktisk et stort problem med vildtlevende katte i Danmark.

Mange bemærker ikke de hjemløse katte, fordi det stadig ikke er unormalt at en kælekat er ude på tur alene. Og det er ikke altid nemt at se på en kat om den er herreløs. Havde det været en hund, havde historien været en anden, men dem har vi heldigvis helt styr på her i landet. Andre fatter måske mistanke til en eller flere hjemløse katte i området, men tror fejlagtigt at de sagtens kan klare sig selv og at det nok skal gå.

Lader man stå til og ignorerer fertile vildtlevende katte, kan man være sikker på to ting: de lever ikke gode, lange liv og der bliver kun flere af dem.

Katten er ikke er skabt til at klare sig selv i vores klima og kan ikke selv bygge "reder". Derfor lever mange vildtlevende katte usle liv, hvis ikke de får hjælp. De bor på havnene, omkring indkøbscentre og i skurene i vores baghaver. Her er livet en daglig kamp med sygdomme, slåskampe samt søgen efter læ og føde. Typisk kommer kattene frem om natten, hvor der ikke er mennesker, fordi de er utrygge ved os. Hjemløse katte er derfor et problem i Danmark, selvom vi knap nok bemærker dem. Det er pt. kun kattene selv som lider under det, men lader vi stå til, kan det sagtens blive et problem for mennesker også.

Stadig ikke overbevist om at katten ikke kan klare sig i naturen? Læs hvad katteekspert Michelle Garnier skriver om emnet.


Vildtlevende kat Maito på min foderplads

Min kattekoloni

Jeg bor lidt ude på landet, hvor der er marker med heste og får. Til landlivet hører mus og dertil kommer kattene. Her i området har man den holdning at kattene må holde til i laden og de bliver måske også tilbudt noget mad (men ikke nødvendigvis rigtig kattemad). De toleres da de er gode mussefanger og på den måde er det en win win situation. Kattene betragtes dog ikke som kæledyr og er ikke tamme. Når de ser et menneske løber de væk, nogle længere end andre.

Det er et par år siden at jeg fik kendskab til nogle få katte i området. Dengang vidste jeg ikke hvorvidt de havde et hjem. Jeg snakkede lidt med naboerne, men fandt ingen ejer. Der kom flere og flere katte til. Senere fandt jeg ud af at kattene allesammen kommer fra een nabo, hvor de holder til i en lade. Fra pålidelig kilde ved jeg også nu at de bliver fodret, men spørger man ejerne om de har kat er svaret klart nej. Så her tager man begrænset ansvar. På den måde blev ansvaret mit.

På sigt er det nemlig ikke nok at tilbyde vildtlevende katte mad og læ. Mætte katte resulterer i flere killinger. En hunkat kan få op til 4 kuld om året og får gerne 4-6 killinger pr. gang! Det kan der hurtigt komme mange katte ud af, for ikke at tale om indavl. Det kan ly og mad altså ikke reparere. Området har kun nok mad og plads til et vist antal katte, så hvad sker der når de bliver for mange? Så dør mange af dem alligevel af sult, kulde og skader, selvom man tilbyder mad og ly.

Genudsætning giver pote

Den eneste måde at undgå en KATastrofe på er ved at neutralisere hele kolonien. Det gøres via genudsætning, som er et glimrende værktøj til at begrænse antallet af vildtlevende katte (det er faktisk mere effektivt end aflivning). Da man ikke kan komme til vildkattene, bliver de indfanget i en human fælde. Herefter kommer de til dyrlægen hvor de undersøges, neutraliseres, øremærkes og vaccineres. Når katten er kommet sig bliver den sat ud igen, hvor den kom fra. Katten genforenes med kolonien og kan fortsat komme på foderpladsen.

Sørger vi for at de vildtlevende katte har ly og føde, samtidig med at vi neutraliserer dem, ser deres liv pludselig helt anderledes ud. De slipper for at strejfe omking, for slåskampe om parring og terrirorium, for at gå sultne og drægtige og for at tage sig af killinger. Ved at begrænse eller eleminere disse faktorer, kan vildkattene faktisk have et udemærket liv. Helt uden en sofa at slænge sig på. De kan sågar klare sig uden deres egen Instagram profil, tro det hvem der kan? (det kan min Ronja og Victor altså ikke!).

Bør man tæmme en vild kat?

Når folk hører om mit arbejde med vildkattene, er der mange som spørger om ikke kattene kan komme ud i kærlige hjem. Og ja, hvis de var tamkatte, så havde de fuldstændig ret i, at det ville være den optimale løsning. Men i må forstå, at selvom disse katte er vokset op i nærheden af mennesker, er de ikke vant til at være i hænder.

Et forsøg på at gøre dem tamme, ville være et kæmpe projekt. For de fleste af disse katte ville det være et stort overgreb at blive tvunget ind bag vægge, væk fra deres koloni og tæt på de farlige mennesker. Måske, hvis man havde ressourcerne til at putte alle vildkattene i plejefamilier, ville det lykkedes med mange af dem i sidste ende. Men hvor længe må katten være stresset, for at det stadig er i orden at forsøge at tæmme den? Hvornår bliver det regulært dyrplageri? Og tager den vilde kat i pleje ikke bare pladsen fra en kat, som har både mere potentiale og større behov for at blive sofakat? Internaterne bugner med katte der søger hjem og der mangler konstant plejefamilier. Så hvor skal de manger hjemløse katte lige klemmes ind? Eller bare mine 20?

Sidst men ikke mindst; ender vildkatten med et bedre liv fordi den bor i hus med mennesker? Eller er det bare et anderledes katteliv?

Et rigt udeliv

Den anerkendte Kitten Lady, som velsagtens har reddet hundredevis af katte, har sagt følgende om vildkatte:

"Just because a cat isn't tame, doesn't mean they can't have a wonderful life. Cats have been living along side humans for more than 10.000 years and for the vast majority of that history, they've been outside. […] It's only been for a couple of generations, that we've been wanting cats to conform to these wild expectations that all of them should want to be inside. Cats have their own desires and lives independent of us and our agendas. So if you spend even a moment working with feral cats outdoors, you see that their lives are rich with experience" - Kitten Lady

Jeg kunne ikke sige det bedre selv. Ideen om at alle katte vil være bedre tjent sammen med mennesker, er noget vi selv har fundet på. Og det er endda en nylig tendens, da katten som udgangspunkt har levet udendørs også efter den blev vores kæledyr. Så længe vi sørger for kattens basale behov (inklusiv neutralisering), kan den faktisk leve et rigt udeliv, uden at vi blander os mere end højst nødvendigt. Så hvorfor tvinge den til andet?
Du kan se Kitten Lady's fulde video om vildkatte her.

Jeg ved godt at folk mener det bedste, når de skriver til mig, at de håber at kattene jeg fodrer kan blive tamme og adopterede. Det er ikke en rar tanke at kattene er ude i kulden, når det rusker i træerne om natten. Det forstår jeg om nogen godt.

Men jeg tror på at der er mere end én opskrift på et godt katteliv. Og jeg tror, trods alt, at det er nemmere at ændre menneskers opfattelse af hvad en lykkelig kat er, end det er at ændre kattens opfattelse af hvornår den er lykkelig.

Fodervært og frihed

Jeg er fodervært for 20+ frie katte, som aldrig skulle have været født hjemløse. At blive født som vildtlevende kat i Danmark er som udgangspunkt et "hundeliv". Men de blev altså sat i verden og var så svineheldige at blive genudsætningskatte. Med en varm lade at sove i på den ene side af hegnet og en flittig fodervært med adgangspas til dyrlægen på den anden. Nu er de næsten lige så forkælede som mine to indekatte og de har hinanden.

Genudsætning ikke bare er en nødløsning for ikke-tamme katte. For nogle er det faktisk det bedste liv de kunne ønske sig. Derfor får de lov at være frie hos mig, men de bliver ikke ladt i stikken!

Så hav ikke alt for ondt af genudsætningskatten. Den er ikke hjemløs. Den har et kærligt hjem; den bor bare udenfor. Og i mit hjerte❤️

Hvis du ser en kat, som du mener kunne være hjemløs (eller er blevet væk hjemmefra), håber jeg at du vil undersøge sagen. For den hjemløse kat har brug for din hjælp og sætter vi ikke ind, ender Danmark en dag som de ferielande vi besøger med indavlede katte overalt.

Min første genudsætningskat Lille Poul nyder foråret.

Tak fordi du læste med! Her kan du læse mere om hvad det indebærer at være fodervært for en kattekoloni eller om Papa og hvorfor det er vigtigt vi reagerer på fremmede katte.