Killingerne kommer!

Killingerne kommer!

6. marts 2019 0 Af Humom

Snart kommer årstiden, som os der har med katte at gøre frygter: foråret! Med foråret kommer der nemlig killinger og antallet af hjemløse katte stiger igen. I Danmark har vi allerede rigtig mange vildtlevende katte og internater og plejefamilier går en ekstra travl tid i møde.

Killing er endt på Inges Kattehjem. Ikke alle er så heldige.

Vær en del af løsningen

Lader vi stå til, fortsætter formeringen år efter år. Så jeg beder jer; gør hvad i kan, for at undlade at bidrage til problemet. Alle kan hjælpe i denne sag, uden at det betyder, at du skal til at være frivillig i en forening eller på internat. Det handler om at reagere, hvis du løber ind i en fremmed kat.

Tilløbere skal hjem

Vi skal reagerer på tilløbere uanset hvad de er for en størrelse. Dels kan der være nogle der virkelig savner dem og dels kan kattene være fertile og bidrage til Danmarks mange hjemløse katte. Desuden skal den ikke gå for lud og koldt vand. Hvis en kat gentagenede gange dukker op på din matrikkel, har du muligvis at gøre med en tilløber. Find først ud af om den bor i nærheden eller nogen savner den. Lav opslag, giv dem et meddelelseshalsbånd på med på dine oplysninger, få den checket for chip/øretatovering, fremlys den på lokale Facebook grupper, spørg omkring. Er der ikke nogen som savner katten, skal du få den til et internat, en sød dyrlæge eller en dyreforening. De kan få hjulpet katten videre til et godt hjem. Jeg har skrevet mere om tilløbere her.

Vildtlevende katte skal genudsættes

En fertil kat der bliver fodret, får flere killinger end en underernæret kat. På den måde er man medvirkende til flere killinger, hvis man over en længere periode fodrer en herreløs kat. Så giv den gerne mad, men få den ordnet og genudsat hurtigst muligt, for så bidrager dit gode hjerte ikke til flere hjemløse katte i fremtiden. Læs mere om genudsætningskatte her.

Cola har fået stjålet sin kugler og slapper af i fælden, inden han bliver genudsat med fodervært.

En indekat slipper ud

Måske har du har en indekat, som du aldrig har fået neutraliseret (eller mærket?), fordi du selvfølgelig ikke regner med, at den skal udenfor. Men en indekat kan pludselig slippe ud og bidrage til antallet af hjemløse katte i Danmark. Derfor er det vigtigt også at neutralisere sine indekatte. Desuden undgår man kattejammer, sygdomme og uønsket tisseri ved neutralisering, så fordelene er mange for både ejer og kat.

Alle fertile katte er trusler i denne sammenhæng. Det er lidt ligesom pokemon; vi skal "fange" dem allesammen.

Indekatte kan også drømme om udendørs eventyr.

Sommerhuskatte svigtes

Jeg tror at de fleste kender til begrebet sommerhuskat? Sommerhuse ligger ofte lidt ude på landet, med gårde i nærheden. Når populationen af katte tager overhånd på gården, søger kattene mod sommerhusområderne. Her hygger sommerhusgæsterne om kattene og giver dem mad. Men det bliver koldere og sommerhusgæsterne tager hjem igen. Pludselig er det koldt og der er ikke nok mad at finde. Mange sommerhuskatte går til over vinteren og dem som overlever, bidrager til at cyklusen fortsætter til næste sæson. Så undlad at fodre sommerhuskatte, hvis ikke du har tænkt dig at tage ansvar for dem hele vejen. Hjælp dem allerhelst til en langsigtet løsning. Læs mere om hvad du kan gøre for sommerhuskattene her.

Hittekilling

Rasmus i videoen herunder var sommerhuskat i 2018. Han klarede den kun fordi at han insisterede på hjælp. Han gik og skreg på gaden og da en familie kom forbi fuglte, han efter dem! De tog ham ind natten over og fik ham afleveret på Inges Kattehjem dagen efter. Han var i dårlig forfatning, men efter nogle måneder var han Rasmus Rask og blev adopteret hjem til en dejlig familie. Men ikke alle sommerhuskatte, får så heldig en skæbne som Rasmus. Tænk at man kan forlade sådan en kærlig lille mand?

Hver en kat tæller

En hunkat kan få op til 4 kuld om året og med 4-6 killinger pr. gang! Mange tror, at det er nok at neutralisere hunkattene, men i kampen om færre vildtlevende katte, kønsdiskriminerer vi ikke. Der skal som bekendt to til "Tango". Her er 3 gode grunde til at få neutraliseret din hankat.

En enkelt nu eller mange senere

Kender du til en fertil kat i området, er det nu du skal handle. Det er langt nemmere og billigere at få klaret inden foråret kommer og der pludselig er 5, så 10, så 20 munde af fodre til efteråret. Se blot hvilken fest denne kattekoloni har.

En god gerning nu, kan spare dig selv og andre for et kæmpe arbejde og en stor regning senere. Du behøver ikke vide hvad man skal stille op fra start til slut. Find nogle i området, der har styr på den slags og lad dem tage over derfra. Snak med din dyrlæge, forsøg dig med en Google søgning, spørg i lokale Facebook grupper eller kontakt dit nærmeste internat. Der er masser af ildsjæle der brænder for de vildtlevende katte, hvis du har brug for hjælp. Det kræver en landsby at redde en enkelt kat - læs mere her.

En lille handling nu, kan være med til at holde hundredevis af katte fra gaden i fremtiden. Det vil os katteelskere - og sikkert også kattehaderne - sætte stor pris på.

Tak 🙂


Læs mere

Der er allerede en del links ovenfor, men her er nogle flere relevante artikler.

Læs mere om hvorfor katten ikke kan klare sig selv i det fri her.
Guide til genudsætning
Det kræver en landsby
Hvad det indebærer at være fodervært
Tag dig af en hjemløs kat