Fanta

 

Fanta er den eneste vildkat som jeg så med mine egne to øjne for første gang. Resten af flokken har jeg altid først opdaget via vildtkamera optagelser, men den lille røde mis, sad en dag sammen med Cola inde hos naboen. Cola er en meget sky hankat som jeg først så i følgeskab med Nuka. Men nu havde Cola fået en ny følgesvend og ham valgte jeg at kalde Fanta.

Han lignede meget Cola i sine tegninger, men synes noget mindre og var tydeligvis stadig ung. Jeg så ham jævnligt springe rundt og lege ude på marken. Måske jagtede han insekter. Cola slæbte ham med til foderpladsen og snart var han den kat som rendte mest omkring vildtkameraet. Er han ikke bare skøn?
 

Jeg vidste at der var god chance for at fange ham, hvis jeg satte en fælde op. Jeg synes han var noget sort i ørene og frygtede at han led af øremider. Jeg valgte derfor at låne en fælde af Nordsjællands Kattehjælp for at få ham til dyrlægen. Desværre drillede fælden mig i første forsøg, så der gik han fri. Næste morgen havde jeg heldet mig.

 

Vildkat hos dyrlægen

Hos dyrlægen blev Fanta for en sikkerheds skyld tjekket for en chip og der var selvfølgelig ikke en. Han er helt sikkert født og opvokset her i området. Han blev herefter bedøvet og undersøgt. Man undersøger bl.a. for katteaids og så tjekker man de helt gængse ting som f.eks. tænder og ører og der mærkes og lyttes om alt virker normalt. Fanta var heldigvis sund og rask og ørene var blot snavsede. De blev renset, så man kunne lave hans fine nye øretatoveringer. Han blev kastereret i samme omgang, så han ikke kan forårsage flere hjemløse katte og så han ikke skal slås så meget i fremtiden.  Dyrlægen vurderede ham til at være ca. 6 måneder gammel. Her ligger han helt bedøvet på dyrlægens bord.

Genudsat

Da kasterationen er et lille indgreb genudsatte jeg ham allerede samme aften. Han var fuldt vågen efter bedøvelsen igen og nægtede at spise, så jeg vurderede at han ville have bedre af at komme hjem til Cola.

Da jeg var nede med mad lidt senere samme aften, så jeg ham slænge sig hvor han plejer at holde til. Nogle katte holder sig væk i en periode efter at de er blevet genudsatte, men Fanta lod sig ikke sådan slå ud. Han var tilbage på foderpladsen med Cola allerede samme nat. Så han fortsatte med rutinerne som om intet var hendt. På vildtkameraet kunne man tydeligt se hans nye øretattoveringer.

Hvis vi lige ser bort fra det første fejlslaget forsøg på at fange ham, har han været min hidtil nemmeste genudsætning. Det gør det nemmere at det er sommer, så jeg kan se at fælden er klappet lang væk fra. Og så var det dejligt at han ikke lod sig skræmme væk og at der kun gik et par timer før jeg så ham efter genudsætningen.

Se Fanta og Cola sammen her.

Læs Inges Kattehjem's flyer om genudsætningskatte hvis du vil vide mere om hvorfor og hvordan man genudsætter katte. Hvis du ser hjemløse katte beder jeg dig ikke at kigge til den anden side og håbe at nogle andre vil gøre noget. Der er sandsynligvis ikke andre end dig selv til at tage ansvar og selv hvis du ikke føler dig egnet er det bedre end at ingen gør noget. Søg råd og assistance fra lokale dyrlæger, internater og foreninger og find ud af hvad du kan gøre for at hjælpe vildfarende, vildtlevende katte til et bedre liv. Hvis jeg kan, kan du helt sikkert også.

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært for kattekoloni
Killingerne kommer!
Det frie katteliv
Byg et katteshelter