Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)

Hvorfor valgte du at adoptere en døv kat?

Vi bor lidt ude på landet op af en stærkt trafikeret vej og ikke langt fra motorvej. Naboernes tidligere erfaringer er, at udekatte ikke overlever længe på disse kanter. Jeg har tidligere mistet katte til biler og vidste derfor, at skulle vi have kat her skulle det være en indekat. Da jeg er vokset op med katte, der frit kunne være både ude og inde, havde jeg det ikke godt med at tage en velfungerende kat og beslutte at den skulle leve sit liv indendørs. Derfor fandt jeg på at finde en "handikat", der ikke egnede sig som udekat pga. sit handicap. Jeg søgte efter katte med alle slags handicap (manglende ben, neurologiske lidelser, blinde osv.) og da jeg har en tidligere kollega som har haft en døv kat, vidste jeg, at de kunne være fantastiske kæledyr. Jeg fandt Victor og sidenhen Ronja.

Er Ronja og Victor i familie?

Nej. Victor er fra Struer og Ronja blev fundet i Køge.

Hvorfor har du 2 døve katte?

Det var egentligt ikke meningen, at vi skulle have mere end én kat. Men vi var bange for at Victor ville kede sig uden selskab og ende med at blive rigtig frustreret. Vi havde derfor i en længere periode overvejet at adoptere en ven til ham. Jeg søgte engang imellem på diverse internater på nettet og pludselig en dag faldt jeg over Ronja som også var døv. Jeg tænkte at det var passende at de begge var døve. Jeg besøgte hende derfor dagen efter og hun virkede som den rolige makker Victor havde brug for.

Hvor finder man en døv kat?

Samme steder som man finder en hørende kat. Man søger online, på diverse internater, DBA og online fora. Der er flere døve katte end man skulle tro, men man kan selvfølgelig ikke vælge og vrage på samme måde. Jeg fandt Victor ved at søge på "døv kat" på Google. Her kom jeg ind på et hesteforum, hvor en pige fra Jylland nævnte, at hun havde en døv killing der søgte nyt hjem. Ronja kommer fra Roskilde Internat. Her kan i se hendes annonce (dengang gik hun under navnet Ida).

adopter døv kat

Der findes også et internationalt netværk på Facebook som er dedikeret til at finde hjem til døve katte. Gruppen hedder Deaf Cats For Adoption

Hvordan ved du, at dine katte er døve?

Det er meget nemt at se, når man bor sammen med dem. Når jeg laver støj og de ikke allerede kigger i min retning, reagerer de slet ikke på det. Jeg kan starte køkkenmaskiner der larmer og de flytter hverken ører eller hoved, selvom jeg selv syntes at larmen er voldsom. Jeg kan rasle med deres tørfoder uden at de ænser det og snige mig forbi dem når de er optaget af noget andet. Jeg kan også klappe lige over hovedet på dem, når de sover uden at de vågner. Men bare for at vise jer at den altså er god nok, har jeg lavet en lille hjemmetest på Ronja, som du kan se her:

Ligeledes bliver det meget tydeligt, at de ikke kan høre, når man leger med dem og legetøjet nemt bliver væk fra dem. Og så er de ikke bange for støvsugeren. Faktisk eeelsker Victor at blive støvsuget (se selv her) og følger efter mig rundt i huset, indtil jeg tager mig tid til at støvsuge ham. 

Spinder dine katte?

Victor spinder ofte og højlydt; når man løfter ham, nusser ham og nogle gange bare fordi man nærmer sig ham og han forventer, at der er nus på vej. Ronja er mere nærig med at spinde og man skal høre godt efter. Men hun spinder lige så stille.

Miaver dine katte?

Ja. Rigtig meget. Døve katte er faktisk kendt for at miave meget og nogle af dem også meget højt. De snakker hele dagen; til hinanden, til mennesker og nogle gange, virker det som om, til dem selv. Ronja har også mange sjove pludrelyde når hun hopper eller leger. Der kan lyde et værre kattejammer, når hun hygger sig med legetøj. Læs mere her.

Hvordan kalder du dem til dig når der er mad?

Det behøver jeg sjældent. De har en god tidsfornemmelse og skal nok gøre mig opmærksom på, når det er mad tid. De holder sig som regel til hvor jeg er og er især opmærksom på mig, hvis jeg nærmer mig kattemaden. Så det er nu sjældent nødvendigt for mig at kalde dem til mig.

Bevæger døve katte deres ører?

Ja. Se her.

Hvordan fanger du kattenes opmærksomhed?

Jeg puster forsigtigt på dem, stamper i gulvet eller vinker - alt efter hvor de befinder sig i forhold til mig. Man kan også blinke med lyset. Læs mere om hvordan en døv kat ved hvad der foregår omkring den her.

Hvordan opdrager man en døv kat?

Hah, det gør man ikke 😉
Man må ty til store armbevægelser, når de gør noget de ikke må, frem for at bruge stemmen. Det forstår de godt. Det har dog kostet mange nips, da jeg næsten altid kommer for sent, da jeg skal ind i kattens synsfelt før det har effekt. Jeg bruger "elefantsnot" til at klæbe mit nips fast til reoler, så det ikke er så nemt at skubbe ned. Man kan også kaste en blød kattebold eller lign. i nærheden af katten, når den gør noget den ikke må. Men det kræver man har boldene inden for rækkevidde hele tiden.

Når de laver ballade om natten har jeg lært at blive liggende i min seng. På den måde vinder de ikke min opmærksomhed hver gang og de får mindre ud af at larme. Opdragelse har klart været min største udfordring med Ronja og Victor, men jeg ved ikke hvor stor en del af det drejer sig om at de er indekatte, da jeg tidligere har haft katte med adgang til udenfor.

Jeg er for nyligt begyndt at klikkertræne mine døve katte. Det gør man ved at udskifte klikkeren med en lille lommelygte. Ideen er nemlig at de skal have øjeblikkelig feedback når de udfører en bestemt handling. Indtil videre går det ganske fint! Hvis du vil i gang med klikkertræning kan jeg varmt anbefale bogen "Klikkertræning af katte" af Karen Pryor. Den kan lånes på biblioteket.

Taler du med dine katte?

Ork ja, hele tiden. Jeg tror, at den væsentligste grund til, at vi snakker med dyr, er fordi det er indgroet i os. Det er en vane, fordi det er én af måderne vi mennesker kommunikerer på. Ligesom vi også laver ansigts mimik og fagter som dyrene heller ikke nødvendigvis kan aflæse. Det er meget svært at lægge de vaner fra sig og jeg kan ikke se, at det skulle skade at snakke til en døv kat. Så jeg taler løs og føler mig ikke mere fjollet end jeg gør når jeg taler til hørende katte.
PS: Jeg er netop stødt på denne artikel om at det er et udtryk for intelligens når man taler til dyr!

Bruger du tegnsprog?

Ja, men nok ikke som folk ofte forestiller sig. Jeg har forsøgt mig med tegn for "spise", "sovetid" og "dygtig", men da det ikke rigtig er nødvendigt, har jeg ikke holdt det ved lige. Jeg har dog tegn for "kom her", "kram" (til Victor), "fy" og "slut på godbidder", som jeg bruger meget. De forstår dem udmærket, men nogle gange vælger de at overse dem.

Jeg bruger hænderne på andre måder til at kommunikere, men jeg vil ikke gå så langt som at kalde det tegnsprog.
Hvis jeg f.eks. klapper på en overflade, forstår de godt at man vil have de kommer derhen. På samme måde kan jeg "tappe" med pegefingeren på noget, som jeg vil henlede deres opmærksomhed på. Som regel er de nysgerrige nok til at komme og undersøge det.

Derudover bruger jeg meget overdreven ansigtmimik når jeg taler til dem. Det er mere en refleks end en bevidst handling, men jeg har senere læst mig til, at det kan være en fordel med døve katte. Døve katte er gode til øjenkontakt, fordi de forsøger at aflæse omverden igennem deres menneskernes adfærd. Der er derfor en god chance for at Ronja og Victor kan forstå mine ansigtsudtryk.

Er det ikke hårdt at have døve katte?

Jeg tror der, hvor man skal tage visse hensyn til døve katte, er der til gengæld andre hensyn at tage til en hørende kat. Desuden er døve katte forskellige – Ronja og Victor er i hvert fald meget forskellige. Derfor synes jeg ikke, at man kan konkludere, at det nødvendigvis er mere besværligt at have en døv end en hørende kat. Det kommer an på kattens personlighed. Men hvis de en dag løber væk, bliver det besværligt at kalde dem til mig igen. Og så er der det med opdragelse, der kan være trættende, da man skal rejse sig konstant. Til gengæld er de ligeglade med, at jeg smækker med køkkenlåger og hører høj musik. Man skal blot have forståelse for, at den døve kat kan være ekstra følsom og udsat på nogle punkter og det skal der tages hensyn til, frem for at forsøge at presse den. Og så er der selvfølgelig det med at de miaver meget. Så man skal have en vis portion tålmodighed for at bo med en døv kat. Men jeg elsker dem som de er <3

Læs mere

Godt at vide før man adopterer en døv kat
Livet med døve katte
Ronja
Victor