Bozzy

Bozzy

Bozzy er en vildtlevden kat som har været omkring siden jeg startede med at fodre (og helt sikker før også). Jeg satte Ronja og Victors rester ud og ved hjælp af et vildtkamera kunne jeg se hvem der kom og spiste. Det oprindelige trekløver var Lille Poul, Tommy og altså Bozzy. Af de tre var Bozzy den mest ustabile og hun var nogle gange væk i mange uger. Hun havde i starten for vane at komme om morgenen og jeg troede faktisk at hun måske havde en ejer der lukkede hende ud hver morgen. Det var før at jeg vidste, at der var en hel koloni af hjemløse katte i området!

Jeg var overbevist om at Bozzy var en hankat. Hendes halvlange vinterpels gjorde at hun synede langt større end Lille Poul på vildtkamera optagelserne, så jeg konkluderede fejlagtigt at der måtte være tale om en hankat. Det kunne også forklare hvorfor Bozzy var væk i længere perioder, hvis hun var en omstrejfende hankat. Hun fik navnet Store Poul, da hendes farver var meget lig Lille Pouls og på sort/hvid optagelserne lignede hun en stor udgave af Lille Poul. Store Poul blev først rigtig fast inventar ved madskålen, da jeg året efter flyttede foderpladsen lidt væk fra huset og her gav jeg hende et nyt navn. Jeg syntes at hun skulle have sit eget navn og da jeg troede at det var en hankat, kaldte jeg hende Bozzy, efter rapperen Bossy Bo - i ægte hustler stil (min mand er gammel Østkyst Hustlers fan).

Fanget

Jeg forsøgte at fange Bozzy mange gange i foråret 2018, men uden held. Det blev sommer før det lykkedes mig at få hende i fælden. Men først skulle jeg have et pindsvin af vejen, som ikke kunne modstå det lækre lokkemad.

 

Dette var første gang jeg så Bozzy helt tæt på med egne øjne. I halvandet år havde jeg kun set hende på optagelser eller på meget lang afstand. Og her kan størrelse snyde meget! Som i ved tilføjer kameraet altså et par kg. Så jeg var overrasket over at den mægtige hankat Bozzy ikke var større, da jeg endelig fik "ham" at se. Men jeg tillagde det, at det var halvmørkt i laden, hvor vi var og at han sad der og trykkede sig i fælden. Selv helt store katte kan blive bittesmå at se på, når de er bange. Det ved jeg fra internatet jeg arbejder på, hvor man kan blive overrasket over hvor store nogle katte faktisk er, når de endelig tør komme frem fra deres skjul.

Dyrlæge

Næsten morgen afleverede jeg Bozzy til dyrlægen med beskeden om, at der var tale om en hankat som skulle ordnes. Senere ringede dyrlægen og kunne oplyse mig om, at det altså var en hunkat som jeg havde indleveret. Hun havde oven i købet mælk, så hun havde altså killinger. Ups! Den var værre.

Selvom at jeg havde masser af optagelser af Bozzy, havde jeg aldrig bemærket den tykke mave hun havde tillagt sig. Hendes halvlange pels havde skjult det godt. Nu da Bozzy allerede var hos dyrlægen, fik vi hende alligevel ordnet som planlagt. En missemor som Bozzy kan sagtens gå i løbetid, imens hun har killinger. Gør hun det, risikerer man at hun smutter for tidligt fra sit kuld, for at blive drægtig igen. Så på den måde var det fint nok at vi fik hende ordnet. Det gav hendes killinger en bedre chance på den måde. Hun havde i øvrigt også en knækket tand der skulle hives ud. Der ville være gået betændelse i og det havde været smertefuldt for Bozzy, som ville hae fået svært ved at spise.

Succesfuld Genudsætning

Selvfølgelig skulle killingerne ikke være alene for længe derude, så jeg blev nødt til at genudsætte Bozzy, så snart vi var hjemme fra dyrlægen igen. Normalt vil man vente, så man i det mindste er sikker på at katten er helt vågen igen efter bedøvelsen. Det er ikke optimalt at lukke en kat udenfor, som stadig er uklar i hovedet og usikker på benene. Men her var det vigtigt at Bozzy kunne komme hjem og give eventuelle killinger mad.

Jeg lod hende orientere sig inde fra fælden af og så snart hun så hvor hun var, blev hun helt vild for at komme ud. Det var tydeligt at hun vidste at hun var hjemme igen. Jeg fik travlt med at åbne lågen og Bozzy for ud. Der var en anelse slinger i valsen, men hun lod til at være frisk nok. Efter en lille spurt, satte hun farten ned og fortsatte hjem i roligt tempo. Alt var godt.

Bozzy er faktisk den kat hvor selve genudsætningen gik bedst. Ofte spurter kattene bare derudaf og ikke altid i den retning, som jeg havde håbet. Der er heldigvis ingen der er løbet ud på vejen endnu, men det føltes altså mere trygt, når man kan se, at de går i den retning, hvor de plejer at holde til. Så selvom at jeg var nervøs for at lukke hende ud, gik det over al forventning.

Bozzy vender tilbage

Når man genudsætter katte, går der som regel noget tid før de dukker op ved foderpladsen igen. De holder sig forståeligt nok lidt på afstand fra det sted, hvor de blev snuppet. For Lille Poul gik der 14 lange dage før hun kom tilbage og for Tommy gik der et døgn. Bozzy dukkede da heller ikke op på vildtkamera optagelserne den efterfølgende nat, men det var okay, for jeg havde nemlig set hende slendre henover marken samme aften. Hun så meget afslappet ud, så det gav mig ro i maven. Og Bozzy var tilbage ved foderpladsen allerede næste nat og alt var ved det gamle igen.

Bozzys nye navn og nye hus

Nu da vi havde fundet ud af at Bozzy var en pige, spurgte jeg vores følgere på sociale medier, hvad vi så skulle kalde hende. Det fleste syntes at vi skulle beholde navnet Bozzy. En foreslog navnet Bozita som tilfældigvis også er navnet på noget vådfoder, som jeg fodrer genudsætningskattene med. Så nu er Bozzy bare kort for Bozita frem for Bossy Bo (sorry skat).

Kort tid efter hendes genudsættelse købte jeg et nyt shelter til katte kolonien, som Bozzy i høj grad har taget til sig. Hun var den første til at spise der og i starten havde hun det helt for sig selv. Nu er en anden hunkat Miko også blevet glad for at spise der og Tommy og Sally har efterhånden også fundet ud af at der er mad der. Jeg kalder det klubhuset og det holder maden helt fri for regn. Herunder kan du se en video fra første nat vi havde sat huset op.

 

Nordsjællands Kattehjælp

Bozzy og alle mine andre genudsætningskatte er registreret til mig og Nordsjællands Kattehjælp som er dem der har betalt for dyrlægeregningerne og lånt mig fælden. De gør et kæmpe arbejde for at hjælpe hjemløse katte og for at begrænse de mange vilde katte vi har i Danmark. Det gør de bl.a. via genudsætninger og ved at tage (halv)tamme, hjemløse katte i pleje og viderformidle dem til nye hjem, når de er klar. Nogle gange betyder det et halvt eller helt år i pleje, men de får det gjort hvis det er muligt! Hvis du bor i Nordsjælland og ønsker at adoptere en kat, kan jeg varmt anbefale dette netværk af frivillige plejemødre og ildsjæle. De kan fortælle dig alt om katten og går meget op i at matche kat og ejer. Hvis du ønsker at støtte deres arbejde kan der købes et årligt medlemskab for kun 240 kr.

Læs Inges Kattehjem's flyer om genudsætningskatte hvis du vil vide mere om hvorfor og hvordan man genudsætter vilde katte.  Hvis du ser hjemløse katte beder jeg dig ikke at kigge til den anden side og håbe at nogle andre vil gøre noget. Der er sandsynligvis ikke andre end dig selv til at tage ansvar og selv hvis du ikke føler dig egnet er det bedre end at ingen gør noget. Søg råd og assistance fra lokale dyrlæger, internater og foreninger og find ud af hvad du kan gøre for at hjælpe vildfarende, vildtlevende katte til et bedre liv. Hvis jeg kan, kan du helt sikkert også.

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært for kattekoloni
Killingerne kommer!
Det frie katteliv
Byg et katteshelter