Miav miav – det er os der snakker

Miav miav – det er os der snakker

4. september 2017 3 Af Humom

Mange tror fejlagtig at en døv kat er lig med en stum kat. Men dette er faktisk stik modsat af realiteten. Som jeg også har nævnt i vores oftest stillede spørgsmål, så er døve katte kendt for at være snaksagelige.

Da døve katte ikke kan høre sig selv, har de ikke helt styr på volumeknappen og der kan komme både sjove og voldsomme lyde ud af dem. Nogle døve katte spinder også utrolig højt, men Ronja f.eks. spinder nærmest lydløst. Så der er selvfølgelig altid undtagelser.

Hvem snakker de til?

Man siger at katte ikke miaver til hinanden når de bliver voksne, de miaver kun af/til mennesker. Men Victor snakker faktisk til Ronja ved at miave. Det er især når de jagter hinanden at han begynder at miave af hende. Jeg tror måske at han siger "en gang til" eller "nu fanger jeg dig!". Men det virker ikke så godt at miave til en døv kat.

Victor snakker aller mest til sine mennesker og kan være meget ihærdig. Man han miaver også hvis han f.eks. har set et insekt han ikke kan nå (Ronja gør det samme). Der lader altid til at være en grund til, at Victor miaver. Han prøver tydeligvis at kommunikere med nogen og har noget på hjertet.

Kattejammer

Ronja derimod miaver i øst og vest. Hun bruger sin stemme hvis hun tigger mad eller på anden måde vil opnå noget. Men hun miaver også bare når hun leger eller skal hoppe. I det hele taget har hun et helt soundtrack af lyde der kører, når hun er i bevægelse. Det kan være alt fra helt små søde pludre lyde til en forfærdelig jamren. Her er nogle eksempler.

Nogle gange miaver Ronja så højt at hendes stemme kammer over. De helt høje toner stopper altid, hvis man gør opmærksom på sig selv, så det kan være svært at få med på kamera. Her har vores PetCube fanget Ronja der råber en meget tidlig sommermorgen (tror den var omkring 4).
ADVARSEL: MEGET HØJT - SKRU NED FOR VOLUMEN!

Ja som i kan høre er det ikke for småbørn! Bogstaveligt talt kunne det faktisk blive et problem med sådan en vokal kat og et spædbarn i samme hus: held og lykke med at få sovet, siger jeg bare!

En døv kats miav

Nogle undrer sig over hvorfor kattene miaver, når de ikke kan høre det selv. Jeg tror at de gør det instinktivt og jeg tror nemt at de kan mærke vibrationerne i svælget.  Og det har vist sig at være meget effektivt til at få menneskerne ud af sengen!

Så altså, døve katte miaver (og spinder) mindst lige så meget som hørende katte. Jeg har været heldig at få to snakkende katte, der for det meste har rimelig godt styr på volume knappen. Der findes døvende katte, der nærmest skriger deres miav ud hver eneste gang. Så det skal man altså være indstillet på, hvis man overvejer at adoptere en døv kat. De er døve, IKKE stumme.