Sådan tester du om din kat er døv

Sådan tester du om din kat er døv

7. juli 2020 0 Af Humom

Der er rigtig mange som adopterer døve katte uden at vide at katten ikke kan høre. Langt de fleste får dog en mistanke allerede indenfor 24 timer med deres nye kæledyr. Herefter kontakter mange mig og spørger hvordan de kan teste kattens hørelse. Det kan du læse om her.

Dyrlæge testen

Der findes en officiel metode som dyrlægen kan bruge til at teste en kats hørelse. Den kaldes BAER test hvilket står for Brain Audio Evoked Response. Katten skal bedøves let og får sat elektroder på hoved under testen. Sådan kan man måle om der er aktivitet i hørebanerne og tjekke hørelsen på begge ører. Det er dog ikke alle dyrlæger, der har udstyret til at udføre denne test og umiddelbart vil jeg mene, at du selv kan teste det hjemme. Helt uden bedøvelse og elektroder.

Snydepelse

Der er mange som bemærker at deres kat måske har nedsat eller manglende hørelse. Men det kan alligevel være svært at vide sig sikker. Der er nemlig altid små tegn, som ører der bevæger sig, der peger i modsatte retning. Noget beror på tilfældigheder og noget handler om at katten har andre værktøjer til rådighed end deres hørelse. Jeg har skrevet mere om hvordan døve katte snyder os mennesker her.

Det skal du lægge mærke til

Her er nogle ting at lægge mærke til, der kan være tegn på at din kat er døv eller har nedsat hørelse:

Katten ænser ikke din tilstedeværelse, når du træder ind i lokalet, hvis den sidder med ryggen til døren.
Katten miaver usædvanligt højt.
Katten kigger meget på dig og er god til at holde øjenkontakt.
Katten kommer med et brokkende miav, hvis du vækker den.
Katten har en tendens til at blive let forskrækket. Evt. er den bange for mange ting.
Katten drejer ikke ørene eller hovedet, når du f.eks. starter en larmende køkkenmaskine.
Katten sover ufortrødent videre selvom du starter støvsugeren.
Legetøj forsvinder nemt for katten, hvis det kommer ude af syne, selvom det rasler eller laver andre lyde.
Katten reagerer ikke på lyden af foder.
Katten sover gerne tæt op af dig eller gemmer sig helt, når den skal have en lur.
Katten sover meget tungt.
Katten er meget følsom overfor lugte.

Hjemmetest

Hvis du har mistanke om at din kat har nedsat hørelse, kan du forsøge at teste dette. Når katten har ryggen til dig, kan du skabe en lyd som en hørende kat normalt ville reagere på. Prøv f.eks. at rasle med nøgler eller brug et båthorn. Der skal mere end en enkelt test til, da der kan være forstyrrende elementer der driller. Vær opmærksom på at mange ting som larmer også skaber vibrationer eller små luft pust. Disse kan en døv kat sagtens opfange. Så når du skal testen kattens hørelse, skal du være opmærksom på at undgå dette. Du kan altså ikke bare skrue op for anlæget, for så mærker katten bassen. Og råber du den i nakken, kan den mærke dit åndedrag. Du kan lave testen når katten er lysvågen eller når den slapper af, men ikke er i dyb søvn. Jeg har lavet denne video til inspiration.

Elektronisk Lydtest

Her er en lille test du kan lave også selvom du ved at din kat er hørehæmmet. Nogle katte kan kun høre bestemte frekvenser. Jeg må indrømme det ikke er et emne jeg forstår mig på overhovedet. Så jeg ved ikke hvor videnskabelig korrekt dette er, Men jeg har ladet mig fortælle at nogle katte, der ellers virker til at være døve, alligevel kan høre visse frekvenser. Det kan du teste ved at afspille dem en af gangen og se om katten reagerer. Du finder en tone generater her. Igen, husk at en enkelt test ikke nødvendigvis er nok til at give dig et sandfærdigt resultat. Prøv det af nogle gange, evt. over flere dage, før du drager forhastede konklusioner.

Jeg har testet de forskellige frekvenser af op til flere gange på både Ronja og Victor, dog uden reaktioner. Men jeg kender en der havde en "døv" kat, som faktisk reagerede på en bestemt frekvens - hver gang! Katten blev dog forskrækket, da den ikke var vant til at høre lyde på den måde. Så vær opmærksom på at det kan overraske din kat. Start derfor gerne med lav volume og skru så op.

De åbenlyse tegn

Nogle gange er der ikke så meget at være i tvivl om. Vores nabo lavede pandekager og kom til at starte alle brandalarmer i huset inklusiv vores. Og både Ronja og Victor sov roligt videre, selvom mine ører blødte. Bemærk hvordan Ronja sover sødt i videoen herunder, indtil far kommer trampende. De høje lyde vækker hende ikke, men fars skridt der nærmer sig, giver vibrationer i gulvet. Disse planter sig til kradsetræet som hun ligger i. Katte kan være meget fintfølende, især når de er døve. Os hørende mennesker tager det blot ofte for givet, at det er lyde som kattene reagerer på. Men det er ikke altid tilfældet. Det er derfor du skal være tålmodig og grundig når du tester og husk at tænkte over vibrationer og vind pust.

Læs mere om døve katte

Medfødt døvhed hos katte
10 fordele ved døve katte
Før du adoptere en døv kat
Døve katte miaver meget
Klikkertræning af din (døve) kat
Døve katte er skønne katte