Klikkertræning af (døve) katte

Klikkertræning af (døve) katte

30. marts 2018 1 Af Humom

Grunden til at jeg begyndte på klikkertræning af mine døve katte, var at jeg ville have endnu en måde at aktivere og stimulere dem på. Med klikkertræning skal kattene være meget opmærksomme og forsøge at regne ud hvad det underlige menneske nu vil have dem til. Så som udgangspunkt klikkertræner jeg for at underholde dem og knytte bånd til dem. Ikke bare for at lære dem cirkus kunstner jeg kan vise frem. Men klikkertræning kan bruges til andet end sjov og ballade og er faktisk en opdragelsesmetode, der er rigtig god at lære, hvis man har kat.

Fordele ved klikkertræning

  • Det stimulerer og aktiverer din kat (som undgår kedsomhed og frustration)
  • Din kat kommer til at synes at DU er mere interessant
  • Du lærer en ny måde at kommunikere med din kat på
  • Du indser hvor kvik din kat faktisk er
  • Du kan endelig opdrage på din kat og ændre på dens dårlige vaner

Katteopdragelse

En af de helt store udfordringer ved at have døve katte er opdragelse. Unge katte er som bekendt nogle værre ballademagere og døve katte kan være nummeret værre, da de ikke forskrækkes af deres egen larm, når de får væltet noget på gulvet. Døve katte er ofte også lig med indekatte, så de skal af med alt krudtet indendørs, hvilket igen kan gøre dem mere vanskelige at bo med.

Men hvordan opdrager man i det hele taget katte? Ja, man kan som regel stoppe hørende katte i deres unoder ved at råbe op. Men det forhindrer dem ikke i at gøre det, når du ikke kigger. Vi kender alle klassikeren om katten på køkkenbordet. Måske råber du af den eller sprøjter med vand, når den hopper op på bordet. Men det eneste katten lærer af det, er ikke at gå på køkkenbordet, når du kigger. Den gør det helt sikker stadig, når du ikke er hjemme, for den får et eller andet ud af at gå på køkkenbordet. Der dufter sikkert spændende og katten har måske været heldig at finde en lille snack engang. Det kan også være du nogle gange har nusset katten imens den var på bordet eller også nyder den bare højden, som katte jo så godt kan lide.

Der kan altså være flere ting at vinde for katten ved at være på bordet og katten vil altid udføre handlinger, som den får noget ud af. Alt dit råberi og sprøjten med vand er derfor forgæves. Det eneste det gør er, at du potentielt ødelægger noget i dit forhold til katten, fordi du er efter den hele tiden. Det skaber med andre ord MIStillid 😉 Straf som opdragelsesmetode er altså ikke særlig effektivt på katte i det hele taget.

Man skal i stedet vende hele tankegangen på hovedet. Frem for at straffe uønsket adfærd, skal du belønne ønsket adfærd. Erstat dårlige vaner med gode, ved at belønne katten når den gør, som du ønsker. Du skal altså lære katten at der ikke er noget mad at komme efter på køkkenbordet, men sidder man derimod på skamlen ved siden af, får man en nu og da en belønning. Der er dermed meget mere at vinde for katten ved ikke at være på køkkenbordet og dermed er der større chance for at katten faktisk lærer det. Det er her klikkertræning kommer ind i billedet.

Klikkertræning af katte

Princippet i klikkertræning er, at man lærer katten nogle øvelser ved at belønne. Klikkeren kommer ind i billedet, da det er vigtigt at at præcisere det specifikke øjeblik, hvor katten udfører den ønskede handling. Her kan man ikke være hurtig nok med en godbid, så man klikker i stedet. Med hunde har jeg hørt at klikket i sig selv senere hen kan være beløning nok, men jeg ved ikke om det er tilfælde med katte også. Jeg tror nu at de vil føle sig snydt for en godbid!

Når katten har lært nogle øvelser via klikkertræning, kan man begynde at bruge metoden til at erstatte evt. dårlige vaner med nogle gode. Det vender vi lige tilbage til.

Kan man klikkertræne en døv kat?

Ja det kan man godt, men selvfølgelig ikke ved hjælp af lyd. Her må man erstatte lyden med lys i form af en lille lommelygte, som man blinker med i stedet. Det er ikke helt lige så hurtig feedback som et klik, men det er tæt på, så længe man er parat til at trykke. I klikkertræning kan man bruge kommandoer, som gør det nemmere for katten at vide hvad der forventes. Ligesom en hund forstår ordet "sit". Det kan man naturligvis ikke med en døv kat og derfor er det noget mere udfordrende at træne dem, da man er afhængig af gestuleringer. Men døve katte er gode opservatørere, da de er meget afhængige af deres syn. Det siges også at døve katte er gode til at have øjenkontant med mennesker. Derfor kan de også sagtens lære nogle øvelser, såfremt man tager sig tid til det.

Det skal du brug for at komme i gang med klikkertræning

1. Klikkker/lille lommelygte

Klikkere kan købes i dyreforrretninger i forskellige modeller helt ned til 20 kr. Er din kat døv skal du i stedet for finde en lille lommelygte. Jeg bruger den slags som man kan have siddende i et nøglebundt (de fås bl.a. i Flying Tiger of Copenhagen).

2. En "målpind"

Du skal bruge en form for pind til at starte med. Det kan være f.eks. være en særlig drillepind eller en kuglepen. Det skal være noget som du kan lægge væk når i ikke træner, så der ikke opstår forvirring. Jeg valgte et sugerør.

3. Belønning

Hvad motiverer din kat bedst? Find ud af hvilke godbidder, din kat virkelig har lyst til at arbejde for. I nogle tilfælde kan det måske også være et stykke legetøj som katten er særligt glad for, men for de fleste er det nemmest at bruge godbidder. Det virker bedst, hvis du fremover undgår at bruge godbidderne/legetøjet på andre tidspunkter end ved klikkertræning.

Sådan klikkertræner du din kat

Det kan være en god ide at træne, når katten er sulten, så den er godt motiveret til at deltage i legen. Start med at vise katten at et klik/blink betyder godbid. Det gør du ved at at klikke og herefter tilbyde en godbid over nogle omgange.

Herefter kan du forsøge dig med en helt simpel øvelse. Præsenter din målpind for katten og når den rør den med snuden eller poten klikker du straks (med klikker eller lommelygte) og giver en belønning. Det er vigtigt at komme godt fra start og ikke forvente for meget. Med denne øvelse kan en nysgerrig kat ikke fejle. Herunder kan du se klip fra vores aller første fosøg med klikkertræning.

Det er rigeligt med denne ene øvelse på dag 1. En trænings session behøver ikke vare mere end 5 minutter, for en kat er ikke god til at holde koncentrationen så længe af gangen og mister interessen når maven er fyldt. Du vil dog blive overrasket over hvor langt i vil nå med korte øvelser en til to gange dagligt.

Når katten begynder at forstå, at der kommer en godbid ud af at røre pinden, kan du få katten til at følge pinden. Først kan du blot få katten til at gå et par skridt efter pinden og bagefter kan du få katten til at hoppe op på forskellige flader. I videoen herunder går øvelsen f.eks. ud på at følge pinden fra skammel til stol. Igen; når katten følger pinden, klikker jeg på lommelygten og belønner med en godbid.

For at holde legen interessant for katten, kan du veksle mellem forskellige øvelser i samme session. Her er nogle flere ting du kan træne med din kat.

High five

Når du står med din klikker eller lygte og der dufter af godbidder ved katten efterhånden godt hvad klokken har slået. Når du bare står passivt foran den og hverken tilbyder målpind eller godbid vil den stikke en søgende pote frem. Her rører du så kattens pote og klikker efterfulgt at en belønning. Sådan fortsætter du til katten har forstået hvad du vil have den til. Kan din kat høre kan du samtidig sige high five og så vil den formentlig lære den kommando. Victor ved hvad jeg vil når jeg præsenterer min flade hånd foran ham nu. Det er samme metode man bruger hvis man vil lære dem at give hånd. Her er Victors aller første forsøg på at lære high five.

 

Tryk på en knap

Ronja er ikke helt lige så langt med at give fem endnu, til gengæld er hun ret god til at trykke på en knap eller en klokke. Knappen i videoen herunder hører til en automatisk foderdispenser. Desværre trykker hun ikke hårdt nok til selv at udløse godbidderne, da dispenseren er lavet til hunde.

 

 

OBS! Pas på tykmissen

Vær opmærksom på at din kat pludselig får flere godbidder, når du går i gang med klikkertræning. Du kan derfor med fordel vælge en godbid, der ikke feder så meget. Nogle katte kan f.eks. spises af med et andet mærke tørfoder som snack. Alternativt må der gives lidt mindre af det vanlige foder, når der trænes godt igennem, så katten ikke ender med at tage unødigt på.

Jeg er spændt på at høre om der er nogen, der har fået lyst til at klikkertræne med deres kat, efter at have læst denne lange smørre.

Rigtig god fornøjelse med træningen!