Vildtkamera Tips

Vildtkamera Tips

29. juni 2020 0 Af Humom

Der er mange som skriver til mig, fordi de anser mig som ekspert bruger af vildtkamera. Og det er rigtigt at jeg bruger dem meget, men jeg kan altså desværre ikke fikse et ødelagt kamera. Det svarer til at du beder mig om at reparere din smartphone, fordi jeg også er storforbruger af sådan en. Men eftersom der er mange som har problemer med deres vildtkamera, vil jeg da gerne dele ud af den erfaring jeg trods alt har. Læs med her.

SD Kort

Når man anskaffer sig et nyt vildtkamera er det en god ide at starte med at formatere hukommelses kortet, mens det sidder i kameraet (der findes et menupunkt for dette). Det gælder både hvis du bruger et gammelt kort eller et helt nyt. Så vidt jeg forstår, sikrer dette stabilitet og minimerer risikoen for kortfejl. Husk at det skal gøres gennem kameraet og ikke på computeren.

Driller dit kamera pludselig er formatering af kortet en af "genstarts" mulighederne du bør prøve af, før du opgiver kameraet. Ligesom du selvfølgelig kan forsøge dig med et andet SD kort.

Batterier

Hvis man filmer ofte, bruger man mange batterier. De fleste kameraer bruger op til 8 batterier og har man fugle eller blæsevejr, filmer kameraet næsten konstant! Derfor investerede jeg selv i en masse genopladelige batterier, da jeg fik mit vildtkamera nummer to. DET VAR EN KÆMPE FEJL! Vildtkameraer kører ikke godt på genopladelige batterier og jeg fik mange problemer med mine kameraet, da jeg brugte disse batterier.

Jeg har fået anbefalet af en kamera ekspert at man skal bruge Lithium batterier i vildtkamera. Her er hvad Henrik fra Specialkamera.dk siger om emnet:

"Videooptagelser kræver stort strømforbrug og især i mørke, når de infrarøde LED'er også skal være tændt under hele optagelsen. Når lufttemperaturen er lav, vil mange batterier yde meget mindre end normalt. Det gælder for almindelige alkaline batterier, men ikke for Lithium batterier. Med engangs-lithiumbatterier kan du få samme ydelse uanset temperaturen og de holder generelt op til 8-10 gange længere tid".

Almindelige batterier kan have svært ved kulden og det går ud over dine optagelser.

Lithium batterier kan købes online og er noget dyrere end alm batterier. Men som Henrik skriver holder de også meget længere! Personligt synes jeg at det er rart at jeg ikke skal skifte batterier en gang om ugen. Min erfaring med batterier og vildtkamera er at det kommer an på både kamera og årstid, så man må prøve sig frem. Som regel kan du sagten bruge almindelige batterier i dit kamera, men oplever du problemer med manglende lyd eller optagelser der slutter abrupt, er skift til lithium batterier en af de ting, som du kan afprøve. Bare hold dig væk fra alt genopladeligt til vildtkamera!

Jeg køber mine lithium batterier hos Batteribyen og almindelige billige alkaline batterier hos Harald Nyborg.

Regn

Der står ofte noget med "vejrbestandigt" og måske endda "vandtæt" på nymodens vildtkameraer. Men nogle af dem er kun "shower proof" og altså ikke 100% vandtætte. Så hvis du vil passe rigtig godt på dit kamera, vil jeg foreslå at du ikke efterlader det i silende regn. Du kan bygge en simpel og billig løsning ved hjælp af en spand og en hobbykniv. Varm gerne spanden op med en hårtørrer inden du skær og pas på fingrene!

Lav læ til dit kamera

Hvor skal du købe dit vildtkamera?

Der er mange som syntes at vildtkameraer er for dyre. Her kan jeg råde til at holde øje med Aldis tilbudsavis, der en eller to gange om året har vildtkamera til 500 kr. Ofte får hver butik kun en håndfuld hjem, så du skal stå klar ved butikken fra om morgenstunden af, hvis du skal have fingrene i et! Jeg har købt to kameraer fra Aldi. Begge leverede bedre billede og bedre lyd end mit kamera til 2000 kr! Når det er sagt døde det første indenfor et år og det andet holdt kun et par måneder. Der er garanti på, men jeg ved fra andre kunder at det kan være en kamp at få pengene retur fra Aldi på disse. Selv synes jeg ikke at det var værd at bruge tid på.

Kamera købt i Aldi. Det holdt desværre ikke længe.

Ulempen ved at købe disse billige kameraet i et supermarket er, at der er nul support at få når det driller. Køber du i en kamera butik, kan du få hjælp, hvis der opstår problemer. Så i stedet for at skrive til mig, kan du få vejledning af kyndigt personale 😉 Ligesom det sikkert er nemmere at bytte eller få sine penge retur end det er i en supermarket kæde. Man kan købe udemærket vildtkameraer i prisklassen 700-1200 kr, så jeg vil råde dig til at holde dig fra steder som Aldi og Harald Nyborg, hvis du er nybegynder i vildtkameraer. Jeg tror ikke selv jeg vil købe et billigt vildtkamera igen, da de få hundrede kroner jeg sparer, hurtigt ryger når kameraet går i sort. Det er en skam, da jeg savner de klare billeder de gav.

Find vildtkamera der matcher pris og kvalitet i butikkerne

Tilkøb

Udover kamera, SD kort og batterier, kan det være en god ide at investere i en kortlæser, hvis du ikke har sådan en allerede. Der følger som regel ledning med kameraet, så du kan tømme dit kort direkte til din computer. Min erfaring er dog at dette tager evigheder! I hvert fald hvis du som jeg, ofte har 100 optagelser eller derover - hver på 30 sekunder. Så gør dig selv en tjeneste og køb en kortlæser med det samme. De koster i omegnenn af 100 kr. Selv har jeg denne, men andre er sikkert lige så gode.

Der følger ofte en form for rem med til dit kamera, så du kan montere det på et træ. Dem er jeg personligt ikke gode venner med, så jeg har investeret i diverse Joby tripod stativer fra Elgiganten, som kan stå eller vikles omkring noget. De er lidt dyre, men de udvider virkelig mulighederne for hvor kameraet kan stå.

Mit kamera

Mange spørger mig hvilket kamera jeg bruger og de fleste optagelser jeg deler for tiden er optaget med dette kamera (husk: SD kort medfølger ikke!). Jeg tør næsten ikke skrive det, men det har været stabilt indtil videre og jeg har haft det i flere år.

Dertil har jeg et farligt dyrt Minox DTC 650 købt i en jagtbutik. Det er det dyreste vildtkamera jeg har ejet og det kan ikke engang optage lyd? Ej heller kan man se sine optagelser på skærmen, hvilket jeg ofte har brug for. Det er stort, tungt og klodset, så selv det kraftigeste kamera stativ jeg ejer, har svært ved at holde det. Jeg synes absolut ikke billede kvaliteten er værd at skrive hjem om og linsen dugger let til. Så jeg ville aldrig råde nogen til at købe denne model, selvom jeg ellers tidligere har haft Minox kamera jeg var glad for. Når det er sagt, har jeg haft kameraet i flere år og har ikke oplevet de store problemer med det. Så det har været drift sikkert nok og jeg bruger det stadig til at holde øje med foderpladsen. Jeg deler bare sjældent optagelserne, da billederne bliver meget grynede. Men trofast har det været - så på den måde har det alligevel været pengene værd.

Vildtkamera er et vigtigt værktøj for mig som fodervært for vildtlevende katte.

Når det driller

Her er en tjekliste til ting du kan gøre, hvis dit vildtkamera driller:

- Nulstil til fabriks indstillinger (find det i menuen på kameraet)
- Lad det ligge slukket indedørs et døgns tid og prøv igen
- Skift batterier (evt. til Lithium batterier)
- Formater SD kortet i kameraet
- Skift til et andet SD kort
- Skift kortlæser

Det var alt hvad jeg ved om vildtkamera - håber i kunne bruge det til noget. Læs mere herunder, hvis du er interesseret i at anskaffe et vildtkamera:

Guide til valg af vildtkamera