Nuka

Nuka

Nuka er min tredje genudsætningskat og her kan du læse hendes historie.

 

I marts 2018 havde Nuka debut på mine vildtkamera optagelser. Da kattene i vores område er vilde, er det meget få der har lyst til at vise sig for mennesker og de kommer kun frem om natten. Havde det ikke været for kameraet havde jeg aldrig haft kendskab til nogle af mine genudsætningskatte og slet ikke Nuka. Hun er nemlig meget rad for mennesker. Men d. 18 marts fik hun alligevel sneget sig op til foderpladsen, hvor hun forsigtigt undersøgte shelteret.

Jeg besluttede kort efter at forsøge at sætte kameraet et nyt sted og der fangede jeg en gammel kending Miko, sammen med Nuka og en tredje kat, som minder lidt om Nuka i farverne. Det er tabbyen tættest på kameraet som hedder Miko og Nuka som står bag hende.

Efter at have set disse tre katte i dette område, satte jeg en skål mad op der også. Ved hjælp af kameraet kunne jeg se, at Nuka altid kom med katten som ligner hende. Jeg vil tro at de er søskende og den anden kat er nu døbt Cola. Deres navne stammer fra Nuka Cola som er en sodavand fra spillet Fallout. Jeg sad og kiggede på en Nuka Cola plakat da jeg skulle navngive dem, så derfor kom de til at hedde sådan. Nå, tilbage til vildtkameraet.

Det var kun Nuka som spiste og Cola holdt sig altid i baggrunden. De sad gerne på en halvmur i min nabos have, tæt ved madskålen. I videon herunder kan i se både Nuka og Cola på muren. Den store langhårede kat i starten er Bozzy Bo, herefter ser i måsen på Cola og resten er så optagelser med Nuka.

Da jeg havde set at Nuka kom og spiste hver nat, satte jeg en fælde op, men uden at aktivere den. Nuka var en af de katte som undersøgte den allerede første nat. Næste nat satte jeg maden lidt ind i fælden, som stadig ikke var aktiveret. Hun spiste igen. Herefter kunne jeg så lægge mad helt ind i fælden, på pladen som får lågen til at klappe for. Nuka lod sig lokke af det velduftende vådfoder og gik lige i fælden. Cola sad i sikkerhed på halvmuren og har nok undret sig noget over hvad der foregik.

genudsætningskat

Da Nuka som ventet ingen øretattoveringer havde, fik hun en overnatning indendørs, så hun kunne komme til dyrlægen næste dag. Dyrlægen tjekkede for chip og fandt heller ingen ting, så hun gik i gang med at undersøge hende. Nuka er en sund og rask pige på ca. 9 måneder. Dyrlægen kunne også se at Nuka var på vej i løbetid, så det var på et hængende hår, at vi fik fat i hende. Hun blev steriliseret, øremærket og vaccineret og kom med mig hjem igen. Her sov hun rusen ud, så vi var sikre på at hun ikke blev lukket ud, imens hun stadig var omtåget. Da jeg satte hende fri tøvede hun ikke et split sekund med at sprinte ud over marken og pist væk var hun. Jeg håber at hun blev genforenet med Cola umiddelbart efter.

Læs Inges Kattehjem's flyer om genudsætningskatte hvis du vil vide mere om hvorfor og hvordan man genudsætter katte. Hvis du ser hjemløse katte beder jeg dig ikke at kigge til den anden side og håbe at nogle andre vil gøre noget. Der er sandsynligvis ikke andre end dig selv til at tage ansvar og selv hvis du ikke føler dig egnet er det bedre end at ingen gør noget. Søg råd og assistance fra lokale dyrlæger, internater og foreninger og find ud af hvad du kan gøre for at hjælpe vildfarende, vildtlevende katte til et bedre liv. Hvis jeg kan, kan du helt sikkert også.

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært for kattekoloni
Killingerne kommer!
Det frie katteliv
Byg et katteshelter