Guide til genudsætning

Guide til genudsætning

12. marts 2019 3 Af Humom

Jeg har 20+ genudsætningskatte og bliver jævnligt spurgt hvad det vil sige at genudsætte en kat og hvordan man bærer sig ad. Her forsøger jeg at sige noget generalt om emnet og deler ud af egen erfaring.

Hvad er genudsætning?

Genudsætning er en metode til at hjælpe vildtlevende katte til et bedre liv og samtidig forhindre at bestanden vokser. En tam hjemløs kat (kaldet tilløber) kan tages i pleje eller komme på internat. Men en vildtlevende kat som ikke er vant til mennesker, kan ikke adopteres og der er ingen steder at aflevere dem. Det er ikke forsvarligt at lade katte leve helt på egen hånd, da hjemløse katte har dårlige vilkår i Danmark. Desuden formerer de sig hastigt og lader man stå til, bliver der hurtigt flere uønskede katte. Derfor er det vigtigt at handle på de herreløse katte.

Fordele ved genudsætning

Der er mange fordele ved genudsætning:

  • Færre uønskede killinger født til usle liv
  • Færre munde at mætte $
  • Ingen strintende hankatte eller parringskald fra hunkatte midt om natten
  • Færre slåskampe over territorier og mager
  • Sundere katte (færre sygdomme og skader)
  • Effektive mussefængere

Her er en lille video som fint illustrerer hvorfor man genudsætter vildtlevende katte.

Sådan genudsætter man en kat

  • Katten indfanges i en human kattefælde
  • Katten kommer til dyrlægetjek og kontrolleres bl.a. for dårlige tænder og smitsomme sygdomme
  • Katten behandles for evt. orm og flåter
  • Katten neutraliseres, øremærkes og vaccineres
  • Katten kommer sig
  • Katten sættes ud hvor den holder til og passes af en fodervært

Tilladelser

Det lyder jo super simpelt, men ofte er der mere arbejde i det end som så. Først skal man sikre sig at katten rent faktisk er vild og ejerløs. Kig efter øremærker, forhør dig hos naboer og fremlys katten online. Der findes masser af frem- og efterlysningsgrupper på Facebook. Har du ikke mulighed for at tage et billede af katten, må du beskrive den.

Dernæst kan man undersøge om kommunen man bor i evt. har en aftale med Kattens Værn, som kan hjælpe med genudsætningsprojekter. Det er desværre de færeste kommuner som har det i dag. Se om din kommune har en aftale med Kattens Værn her. Som tommerfingerregel skal du lige have godkendt projektet med dem som bor på eller ejer området, inden du går i gang med at indfange katte.

Lån en fælde

Når der er styr på formaliteterne, skal du have fat i en fælde. Sådan en kan lånes eller lejes på de fleste internater og hos nogle dyrlæger. Der findes efterhånden en masse små frivillige organisationer rundt om i landet, som man kan låne fælder af. Så før du forsøger dig med projektet på egen hånd, så undersøg om ikke der er en lokal katte forening du kan samarbejde med. De kan låne dig udstyr og dele ud af deres erfaring. Måske kan de også dække dyrlægeregningerne!

Man kan ikke købe kattefælder. De skal lånes eller lejes.

Dyrlæge aftale

Hvis du ikke er heldig at finde en forening som (delvist) kan stå for genudsætningsprojektet, skal du selv få dig en god aftale med en dyrlæge. De fleste internater og dyrlæger har særlige tilbud på neutralisering af genudsætningskatte. Du skal også have aftalt, hvornår du kan aflevere katten, så du bedst muligt kan time indfangningen. Nogle dyrlæger er mere fleksible, mens andre kræver forudgående aftale. Så find ud af hvor det giver bedst mening at få katten ordnet.

Forberedelser

Allerede før du anskaffer en fælde, kan du forberede katten på indfangning. Begynd at fodre katten i en form for kasse. Det kan f.eks. være en transportkasse. Senere kan du skifte kassen ud med en fælde og så er der større chance for at katten går i. Start med at stille maden yderligt i kassen og skub den så længere og længere i bund.

Indendørs lokaler

Du skal have adgang til et sted hvor katten kan stå i fælden, evt. både før og efter dyrlægen. Det stresser katten, hvis den skal stå fanget ude i det fri længere end højst nødvendigt (og det kan være koldt!). Derfor skal du bruge et sted, hvor katten kan stå uforstyret. Hvis du har et afsides lokale som f.eks. en garage eller lade, vil dette være optimalt, da katten godt kan larme. Om vinteren bruger jeg varmepuder og varmeplader af den slags man varmer i mikrobølgeovnen og dækker godt til med tæpper.


Vær desuden opmærksom på at katten kan finde på at tisse i fælden. Du skal derfor ikke sætte den på dit fine gulvtæppe. Jeg har mine katte stående i en tidligere lade, på en presenning med et håndklæde ovenpå. Man kan også lægge aviser ind i fælden på forhånd. Men min erfaring er at de fleste katte flænser dem og skubber dem til side, så de ikke gør meget gavn, hvis katten tisser.

Maggie har være kreativ med avispapir

Langt de fleste katte holder sig hellere end at grisse. En fertil hankat der strinter kan dog lugte noget så forfærdelig, så brug ikke tæpper, som du er ked af at smide ud bagefter. Jeg køber billige plaider i IKEA og bruger gamle badehåndklæder. For at skabe et roligt miljø for katten kan du sætte feromon diffusers i stikkontaken eller spraye omgivelserne med Feliway på forhånd.

Hvornår skal indfangningen foregå?

Tidspunktet du skal forsøge at fange katten, afhænger af hvornår katten plejer at komme forbi. Dette kan du manipulere en anelse ved at sætte mad ud, når det ville være smart at den gik i fælden. Katte er dygtige til at lære hvad tid man kommer med mad. Men du kan nok ikke tvinge et natdyr til pludselig at dukke op kl. 14 om eftermiddagen, hvis den plejer at komme kl. 22. Dels kommer det også an på hvornår du kan køre katten til dyrlægen. Mine viltlevende katte kommer altid om natten, så jeg fanger dem typisk sent om aftenen. Det betyder at de får en overnatning i fælden, inden jeg kører dem til dyrlægen tidlig morgen. På den måde ved jeg også at de er fastet og klar til operation. Vær forberedt på at det kan tage timer og ofte mange forsøg at få en kat indfanget. Så der skal sættes tid af til denne del.

Når katten er i fælden

Har du været heldig at fange katten, skal du smide en tæppe over fælden, så snart du kommer hen til den. Det gør at katten føler sig lidt mindre udsat. Få straks katten hen til de dertil forberedte lokaler. Jeg sørger altid for at sætte fælden, så den holder på tæppet. Der er nemlig huller, så katten kan få poterne ud i toppen. Her hiver de ofte tæppet halvt ind i fælden. Det kan forhindres ved at holde tæppet stramt.
Kig til katten, men forsøg at genere den så lidt som muligt, mens den venter på at komme til dyrlæge. Dæk gerne din bil ind, inden du sætter fælden ind, i tilfælde af uheld.

Dyrlægebesøg

Herfra er det op til dyrlægen af få katten undersøgt. Først skal katten bedøves, da vildtlevende katte er uhåndterbare. For en sikkerheds skyld kontrollerer man først at der ikke er en chip. Herefter bliver kattens generelle heldbred undersøgt og der tjekkes for smitsomme sygdomme, som katteaids. Det er ikke forsvarligt at genudsætte en meget syg eller tilskadekommen kat, som bør være i behandling, ligesom man ikke kan sætte katte ud der smitter andre. Så det vurderes først om katten er egnet til genudsætning. Er den det, kan katten blive neutraliseret, øremærket og vaccineret.

Øretatovering

Kattens øretatovering bliver registreret i foderværtens navn. Alle mine genudsætningskatte er således registreret i mit navn, akurat som mine indekatte er det. De er på alle måder mine katte og mit ansvar, når de bliver genudsatte. Skulle nogen støde på genudsætningskatten senere, kan de altså se, at der er en ejer og evt. undersøge sagen. Bliver kattene fundet døde, er der også chance for at jeg får besked om det pga. øremærket. Og det er nu altså meget rart at vide. Øremærkerne er også en kæmpe hjælp for mig, der har flere genudsætningskatte i området. Mange af kattene ligner hinanden og det er svært at kende forskel på dem, når de sidder i en fælde midt om natten eller bliver optaget på mit vildtkamera. Øremærkerne hjælper mig til at vide om der er tale om en fertil kat eller om jeg allerede har genudsat katten. Således undgår jeg at beholde katte unødigt eller slippe katte ud, der skulle have været til dyrlæge.

Hvornår sættes katten fri

Når katten er ordnet giver dyrlægen den noget at vågne på. Du har sikkert haft din egen kat i narkose og ved hvor søvnige de kan være efter en operation. Men når det drejer sig om genudsætningskatte, giver dyrlægen dem ofte lidt mere at vågne på, så de er ikke så døsige. Kattens adenalin hjælper også til at de vågner hurtigere end de fleste tamkatte.

Der findes mange holdninger til hvornår man kan sætte en kat ud efter neutralisering. Din dyrlæge vil måske sige til dig at du skal holde katten inden i et døgn. Frygten er at en halvbedøvet kat kommer til skade, hvis den lukkes ud for tidligt. Men jeg mener at det bliver nødt til at være en skønssag fra gang til gang.

Normalt vil man holde en tamkat der er blevet opereret indendørs i tiden efter. Men det er super stressende for en uhåndterbare kat at være i fangeskab. Mange af mine genudsætnignskatte nægter at spise, drikke og tisse og kan ikke finde ro i fælden. Derfor vurderer jeg at det ofte er bedre at få katten sat fri samme dag/aften, den er blevet ordnet. På den måde kan den komme tilbage i trygge ramme, få spist og tisset inden den sover den ud. Hvis katten ikke virker helt frisk efter operationen, lader jeg den enten stå nogle timer hos dyrlægen eller henter den tilbage i sit lokale, inden jeg sætter den ud igen lidt senere. Det er et brandvarmt emne, jeg normalt ikke går i detaljer med, da folk kan have stærke meninger.

Der kan være andre ting at tage hensyn til, når du skal sætte katten fri. For mit eget vedkomne kan det være risikabelt at lukke katten ud midt i myldretiden, da vi bor tæt ved en vej. Du skal selvfølgelig sætte katten fri i det område katten kender. Helst der hvor den også blev fanget.

Ventetid

Når du sætter katten fri, vil den stikke af og gemme sig for dig. Så umiddelbart efter genudsætningen, kan du ikke gøre mere for katten. Sørg for at der står mad og vand klar til den. Nogle genudsætningskatte vender tilbage til foderskålen efter bare et par timer, mens andre lader vente på sig i ugevis. Ventetiden kan være rigtig hård, da man gerne vil sikre sig at katten er okay og får noget at spise. Men hav tillid til at de kommer igen. Sæt evt. et vildtkamera op for at få ro i sindet. Det kan være katten er i nærheden, men ikke tør vise sig for dig endnu. Jeg har lavet en guide til vildtkamera her.

Fodervært

Når katten vender tilbage til sine gamle vaner, starter tiden som fodervært for alvor. Det er nu din opgave at sørge for katten kan søge ly og at den får mad og drikke. Din genudsætningskat kan nu leve det fede, frie katteliv. Til gengæld kvittere katten med at holde mussene væk. Bor du på et landbrug, kan du sågar trække gårdkattens neutralisering og foder fra i skat. Læs mere om dette her.

Læs mere her

Hvad kræver det at være fodervært
Sådan laver du et katteshelter
Vær en del af løsningen
Hvorfor vildtlevende katte ikke kan klare sig selv
Indfanging og kommuneaftaler
Læs hvad Inges Kattehjem skriver om vildtlevende katte
Hjælp en hjemløs kat
Hent Inges Kattehjem's flyer om genudsætningskatte her.


Shop og støt svigtede katte

Besøg vores webshop og vær med til at støtte arbejdet med nødstedte katte.