Tajga, Jolly & Birk

Det er faktisk lige meget hvem jeg vælger at lægge som top billede her, for Taiga og Jolly er næsten identiske! Men ovenfor er det nu Tajga.

Tajga

Jeg synes at jeg har haft travlt med at genudsætte katte her i 2018, men dem som jeg endnu ikke havde nået at neutralisere inden foråret, havde til gengæld travlvt med at lave killinger! Det er (minimum) blevet til tre kuld i år, så nu har jeg nok at se til i efteråret, med at få allesamen til dyrlægen. Maggie var den første af de store killinger til at gå i fælden og Tajga blev nummer to et par dage senere.

Som alle andre blev Tajga indfanget om aftenen og kom til dyrlægen dagen efter. Her fik hun turen med sterilisering, vacciner og øretatovering. Tajga var ligesom Maggie født omkring Maj måned og var altså ca. 4 måneder gammel. Hun var ligeledes pæn og ren af en vildkat at være og havde ingen orm. Her kan du se Tajga blive genudsat.

En lille russisk tiger

Tajga er russisk og betyder nåleskov. Hun har fået dette navn, da hun bor iblandt en masse nåletræer lige ved skoven og så lyder det også lidt som "tiger" når man udtaler det på engelsk

Jolly

Inden jeg begyndte at indfange killingerne havde jeg mulighed for at sætte vildtkamera op et par dage. Det var nok til at jeg fik et nogenlunde overblik over de mange nye killinger. Men det er ikke nemt, når flere af dem ligner hinanden. Der skulle derfor granskes noget før jeg indså at Tajga og Jolly ikke var en og samme kat. Jeg kunne se at den ene (Tajga) havde et plettet mønster på højre side af kroppen, mens den anden havde en stor plamage. Og det var stort set det.

 

 

Jeg fangede Jolly allerede dagen efter at jeg genudsatte Tajga og selvom jeg vidste at hun havde en tvilling, blev jeg alligevel i tvivl om jeg nu havde fanget den samme. Jeg lyste derfor katten godt i ørerne for jeg vidste jo at Tajga havde fine nye øretatoveringer. Der var noget sort i ørerne, men hårerne var ikke barberet og jeg kunne ikke egentligt se en tattovering. Da min dyrlæge tatoverer i hånden plejer der heller ikke at være en masse overskyden farve og tallene står ret tydelige. Men helt sikker følte jeg mig nu stadig ikke før jeg kunne tjekke igen dagen efter i fuld dagslys. Der var ingen tatoveringer og derfor måtte det være den anden jeg havde fat i.

Tajgas tvilling viste sig at være en dreng, hvilket var overraskende da han faktisk er mindst. Han har fået navnet Jolly efter Cola, som er en genudsætningskat med lignende farver og tegninger. Mens de to piger vi for nyligt har genudsat var meget rene og raske var lille Jolly lidt hårdere ramt. Han havde maven fuld af orm, meget snavsede ører (dog ingen øremider) og adskillelige flåter.

 

Tvillinger?

Jolly vægt antydede at han skulle være nogle uger yngre end Tajga. Det sætter unægtelig spørgsmålstegn ved om de to katte overhoved tilhører samme kuld? Der er nogle yngre katte derude i nogle helt andre farver godt nok, men han kunne i princippet godt høre til det kuld. Det finder jeg bare usandsynligt når han ligner Tajga SÅ meget. Jeg tror i stedet at han er kuldets skravl (det man kalder "runt of the litter" på engelsk). Kuldet består af 3 måske 4 katte i alt og måske har han tabt kampen ved mælkebaren som lille? Jeg håber hans navn kan blive et tegn på en lysere fremtid for den lille fyr.

Jolly blev kastreret, vaccineret og øretatoveret hos dyrlægen og fik selvfølgelig også behandling mod orm. Jeg ankom hos dyrlægen i tide til at se ham blive tatoveret.

Det betød at jeg også fik lov at nusse ham lidt, imens han var bedøvet. Det er første gang jeg har haft mulighed for at røre ved en af mine genudsætningskatte

Jolly blev genudsat kl. 20 om aftenen og der var det allerede for mørkt til at filme. Så jeg kan ikke vise jer hans genudsætning, men han løb direkte hjem, til Tajga og restens af hans store familie.

Birk

Mens Tajga og Jolly blev fanget med få dages mellemrum, skulle der gå noget tid før jeg fik fat i den sidste i kuldet, nemlig deres plettede søster Birk. Jeg fik ideen til navnet ret tidligt og navnet hang derfor ved. Jeg vidste derfor at det var ligemeget hvilket køn hun skulle vise sig at være, så ville jeg beholde navnet. Hun hedder Birk fordi hun er plettet som et birketræ. Noget vi har masser af på disse kanter. Her kan du se smukke Birk.


 

Et længere dyrlæge ophold

Birk var nu en rimelig sød og ret rolig gæst i fælden og samarbejdede også nogenlunde hos dyrlægen. Men hendes operation blev langt fra standard!

Det viste sig nemlig at Birk er født med nogle deformiteter. Dyrlægen havde derfor svært ved at finde hendes navle, da den sad et helt forkert sted! Så da de barberede hende fandt de ikke en navle hvor den skulle være. De kunne også kun finde een meget deform æggestokke og måtte lave et større snit end normalt for at finde den. Birks operation tog noget længere tid end normalt og dyrlægen valgte derfor at beholde hende natten over, så vi var sikre på at få mere smertestillende i hende inden vi genudsatte hende.

Birk var formentlig allerede steril med det sæt kønsorganer naturen havde udstyret hende med (eller også var det måske blevet hendes død at forsøge at undfange?). Men nu er vi i hvert fald helt sikre på at hun ikke formerer sig. Hun er naturligvis også blevet vaccineret, øremærket og fået ormekur ligesom alle de andre.

Birk gik i fælden igen allerede en lille uge senere, så helt slemt kan hendes dyrlægebesøg ikke have været. Hun har det okay i dag.

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært for kattekoloni
Killingerne kommer!
Det frie katteliv
Byg et katteshelter