En langhåret affære

En langhåret affære

23. januar 2020 0 Af Humom

Katte lader til at have en indbygget radar, så de kan finde hinanden. Så når man har en kattekoloni og dertil hørende foderplads som mig, kan man ikke undgå at udefrakommende katte finder samme vej. På årets første dag i et nyt årti, fandt fire store killinger således min vej.

Nyt år nye killing

Jeg genudsatte min første kat i 2017. Året efter fandt jeg frem til en lade med mange flere katte og fortsatte arbejdet med at fodre og neutralisere. Flere af hunkattene var dog allerede drægtige og i løbet af den varme sommer i 2018, blev mange nye killinger født. Fra sensommeren havde jeg altså rigtig travlt med at indfange og genudsætte vildtlevende katte. Jeg nåede at neutralisere allesammen (godt 20 katte), så derfor var det efterfølgende år noget mere stille ved min foderplads. Der kom et par hankatte strejfende forbi i foråret, som jeg fik kastereret. En enkelt valgte af blive, mens de to andre stak halen mellem benene, hvor deres kugler før var. Ellers var der ro på i 2019. Men stilheden varede ikke ved og på årets første dag i 2020 kunne jeg konstatere at nye ansigter igen havde fundet vejen forbi min foderplads.

Der var tal om fire store killinger/ungkatte, hvoraf de tre af dem var langhårede. De kom godt ud af det med mine genudsætningskatte og besøgte foderpladsen hyppigt. I starten så jeg dem kun på mit vildtkamera, men så rendte jeg en dag ind i en af dem. Den hvæsede og spruttede og stak så af. Mit næste møde, med samme kat, gik noget mere roligt, men her løb den også hurtigt væk og gemte sig. Jeg kunne ikke lokke de nye katte til mig og måtte altså have fat i fælden.

Indfangnings projektet begynder

Når man skal indfange en kat, skal man først gøre dem fortrolige med fælden. Så jeg satte fælden frem og puttede spændende ting ind i hver aften. Lækker vådmad, godbidder og catnip. Sådan kunne de små lære at det var værd at stikke snuden indenfor. Da de fire nye hurtigt gik ind og ud af fælden, kunne jeg egentlig godt aktivere den, men jeg havde nogle andre udfordringer.

Normalt fanger jeg helst katte sent om aftenen, så jeg kan aflevere dem hos dyrlægen næste morgen. Men de nye katte kom kun forbi midt om natten og meget tidligt om morgenen. På det tidspunkt kommer også mange af mine genudsætningskatte, så det ville være svært at få de rigtige i fælden. Desuden regnede det nærmest uafbrudt i starten af januar og fælden virker ikke når den er våd (træet udvider sig og lågen kan ikke gå i). Så var der selvfølgelig også lige dyrlægens åbningstider samt mit eget skema at tage hensyn til. Vi havde også lige et nærtstående familiemedlem som blev indlagt, mens jeg selv stod på røven og trykkede nogle ribben, så der var nok at se til. Vi skulle næsten tre uger frem før forholdene var til at arbejde med.

Imellemtiden kunne jeg nyde små optagelser med de fire banditter.

De første killinger i hus

De store killinger begyndte heldigvis at dukke op på min foderplads om dagen og vejret begyndte at klare op. Jeg greb chancen en eftermiddag og fik 2 af de 4 killinger i fælden i første forsøg!

De var tydeligvis bange, men jeg bemærkede at de ikke hvæsede og knurrede af mig, som de vildtfødte katte ofte gør. Da dyrlægen fik fingrene i dem næste dag, kunne de konstatere at kattene var sky, men håndterbare. Der var tale om en hunkat og en hankat på ca. 4-5 måneder. Deres lange pels var allerede meget filtrede, så alene af den grund ville de ikke egne sig som genudsætningskatte. Desuden mente dyrlægen at der var tillid at arbejde med og de skulle have chancen for et forkælet sofaliv. Herefter fik vores lokale katte helte Nordsjællands Kattehjælp travlt med at efterlyse en erfaren plejefamilie, der kunne resocialisere kattene.

I trygge hænder.

Walther og Vanilla

De første to katte på dyrlægens bord navngav jeg Walther og Vanilla. De blev neutraliseret, øremærket, chippet og vaccineret. Walther og Vanilla var meget tæt knyttede og peb hvis de kortvarigt blev adskilt. De fik lov at flytte midlertidig ind på dyrlægeklinikken, imens der blev ledt efter pleje til dem.

Vanilla (i kattebakken) og Walther flytter ind hos dyrlægen.

To mere i fælden

Næste dag havde jeg gang i fælden igen og heldet var med mig! Nu gik de sidste to killinger også i fælden samtidig. Der tegnede sig virkelig et billede af at de alle fire er meget knyttede. Her var igen tale om en bror og en søster, som fik navnene Woody og Willow. Woody er den eneste i kuldet der er korthåret.

Vi to skal følges ad. Woody (tv.) og Willow i fælden.

De fik samme pakke på dyrlægens bord og blev herefter forenet med deres søskende. Gensynsglæden var stor og dyrlægen fortalte hvordan de fire puttede sammen. Imellemtiden havde Nordsjællands Kattehjælp fundet en plejer som gerne ville tage alle fire katte ind! Hun vil sågar gerne beholde dem! Så det kunne ikke have endt meget bedre for de kære små.

Willow (tv) og Woody ankommet hos dyrlægen.

Farvel til Willow

Det endte desværre brat for Willow, som sov ind første nat i sit nye hjem 🙁 En obduktion viste at hun døde af tarmslyng. Det er så umådelig trist at vi ikke vidste det og kunne redde hende. Men hun nåede at komme i sikkerhed med sine søskende, inden hun tog herfra.

Goddag til Mambo

Efter at de fire var indfanget, troede jeg at sagen var ude af mine hænder. Men pludselig i februar dukker endnu en lille langhåret kat op på mine optagelser? Og hun ligner på en prik de andre, jeg lige har indfanget.

Nu gennemsøger jeg alle mine tidligere optagelser, for at se om jeg kan finde hende sammen med de andre. På intet tidspunkt har jeg filmet mere end fire katte samtidig. Men der er en enkelt optagelse, hvor hun faktisk løber rundt inde i tunnelen med sine søskende. Så den er god nok, der var 5 og ikke 4 søskende. Jeg døbte hende Mambo og nu skulle jeg jo se at få hende ind. Men der gik dage, til tider uger, mellem hendes besøg på foderpladsen. Så det var en umulig opgave og jeg havde ondt i maven over at vide at hun var alene derude. I april blev hun endelig fast gæst på foderpladsen og jeg fandt et lidt afsidet sted af fodre hende i fælden. Så lykkedes det!

Det var heldigt at jeg fik hende til dyrlæge, for det viste sig at hun havde brok. Da der stadig var meget arbejde med Mambos søskende og det var flere måneder siden at de havde set hinanden, valgte man at give Mambo sin egen plejemor. På den måde stressede de ikke hinanden og gav tilbagefald.

Mambo kom i pleje hos Nordsjællands Kattehjælp og fik sidenhen sit helt eget kærlige hjem. Herunder kan du se hvor tryg hun er hos hos sin nye familie.

Hvor kom de fra?

Ja, det får vi jo nok aldrig svar på og kan kun gisne. Havde der været tale om en enkelt kat, kunne man jo tro at den var blevet væk hjemmefra ved et uheld. Men det er højst usandsynligt at det er sket for hele fire katte på en gang! Og der er da heller ingen som har efterlyst dem.

Hvis de var blevet født i det fri, burde de ikke være så medgørlige som de trods alt var hos dyrlægen. De havde heller ikke været så stille i min fælde. Altså lader det til at de har været i menneskehænder fra små af og formentlig er blevet dumpet. Højst sandsynligt i skoven som ligger lige op af min foderplads. Herfra har de fået færten af maden og/eller de andre katte og har søgt den vej. Her har de installeret sig i naboens lune lade og fulgt mine genudsætningskatte til foderpladsen på den anden side af hegnet (eller omvendt). På foderpladsen er de gået forbi mit kamera og resten af historien kender du. Heldigvis endte det godt, men uden menneskelig indgreben havde de gået en trist skæbne i møde.

God vind til skønne Walther, Vanilla, Woody og Mambo.

Flere gæster på foderpladsen

Vi har haft flere tilløbere på foderpladsen. Blandt andet dukkede der en maine coon kat op i oktober 2019! Jeg var sikker på at han var blevet væk hjemmefra, så jeg tog ham til dyrlægen. Her fandt vi en chip og kom i kontakt med ejeren. Det viser sig at han er udekat og bor ca. 1-2 km fra foderpladsen. Efter at hans bror døde, begyndte han at vandre om natten. Måske søger han katte selskab, for han hænger gerne ud på pladsen og vil snakke med de andre katte. De er lidt utrygge ved den store kat dog. Jeg har navngivet ham Dean Coontz og her i 2020 kigger han stadig forbi de fleste nætter og smager på buffeen.

Læs også

Historien om en tilløber
Nomaden Norma
Guide til genudsætning
Det frie katteliv
Killingerne kommer!

Shop og støt svigtede katte

Besøg vores webshop og vær med til at støtte arbejdet med nødstedte katte!