Fodervært for kattekoloni

Fodervært for kattekoloni

4. november 2018 0 Af Humom

Hvad vil det sige at være fodervært for fritlevende katte? Hvad skal man forberede sig på og hvad kræver det af ressourcer? Der findes ikke et universelt svar på disse spørgsmål, da det kommer helt an på situationen. Men eftersom jeg er blevet spurgt ind til, hvad det vil sige at være fodervært, vil jeg dele lidt ud af mine erfaringer her.

Min fodervært situation - kort fortalt

Jeg startede med at være fodervært for ganske få katte. Der var særligt en som kom troligt og spiste hver aften (Lille Poul), mens der var to andre (Tommy og Bozzy) som kom lidt mere sporatisk. Så i starten fodrede jeg 3 katte og satte kun mad ud om aftenen.

Halvandet år senere fandt jeg "reden" og opdagede flere katte. Nu satte jeg en foderplads op tættere på deres hjem og det betød at flere turde komme frem og spise om natten. Den nye foderplads var længere væk fra vores hus (og nabohunden) og det betød at jeg kunne have tørfoder stående fremme om dagen også. Nu var jeg oppe på at fodre omkring 7 katte og de havde adgang til mad hele døgnet. Jeg nåede desværre ikke at neutralisere alle kattene inden foråret kom og 3 af hunkattene blev drægtige. I dag tæller kolonien derfor 20 katte.

Og hvad kræver det så at være fodervært for 20 katte?

Genudsætning

Først vil jeg lige nævne, at være fodervært også betyder at man skal sørge for at indfange katten/kattene og få dem til dyrlægen. Fodrer man på fertile katte bidrager man til flere vildtlevende katte og man får lynhurtigt alt for mange katte at tage sig af. Selve genudsætnings arbejdet er et kapitel for sig selv, som jeg fortæller mere om her. Men genudsætning er en af de vigtigeste punkter for at være en ansvarlig fodervært.

 

Mad

Der skal masser af mad til! 20 katte kan spise igennen og når kulden kommer skal de have endnu mere mad for at holde varmen. Jeg har to foderdispensere stående. En lille på 1,5 kg og en stor på 3 kg.

 

Derudover har jeg altid en stor skål med tørfoder stående - nogle gange en mindre skål også. Dispenserne og skålen kan jeg fylde til randen hver eneste dag og næste morgen vil de være tæt på tomme. Det er mange kg tørfoder der ryger ned om ugen. Om aftenen stiller jeg ligeledes vådmad ud.

Jeg har været velsignet ved løbende at få doneret en masse mad. Det har primært været foder fra lokale organisationer, som Nordsjællands Kattehjælp der arbejder for kattene. Det har også været donationer fra min dyrlæge og fra søde mennesker der har hørt om mine genudsætningskatte. Alt den mad fylder en del og jeg har derfor et værelse, der er proppet med kattemad. Men jeg har også selv købt en masse mad.

Det kræver altså lidt penge og lidt "benarbejde" at skaffe mad til så mange katte og et godt netværk er guld værd. Ligeledes kræver det at man har mulighed for at hente og opbevare det hele.

 

Foderplads

katteshelter, genudsætningskat

Teknisk set har jeg to adskilte foderpladser, men det ene er primært til Lille Poul, som fortsat bliver fodret en enkelt gang om aftenen. Hun lader ikke til at være en del af kolonien, så hende bliver jeg nødt til at fodre seperat.

Jeg bor til leje og fodrer således ikke på min egen grund. Derfor kan jeg ikke bygge et skur eller fylde for meget. Jeg har dog fået lov at stille nogle huse op samt en plastik kasse, som jeg bruger som foderplads.

 

 

Jeg har fået økonomisk hjælp til at anskaffe mig noget af det. Overvejer man at fodre katte, skal man være forberedt på enten at bygge eller købe noget, som kan beskytte mad og vand. Jeg fodrer også i nedenstående. Husene er købt hos Zooplus.

 

Shelter

Jeg er i den særlige situation at mine genudsætningskatte faktisk bor hos naboen, hvor de sover i en lade. Grunden til at jeg fodrer er at man ikke neutraliserer hos naboen og fordi de bliver fodret med hundemad på den anden side. Men som fodervært skal man normalt altid sørge for et tørt og varmt sted, hvor katten kan sove. Her kan du se hvordan man laver et katteshelter som på billedet herunder.

kattehuse

 

Tilbehør

 

Jeg går gennem rigtig mange madskåle i løbet af en uge og der er ikke noget mere irriterende end ikke at have rene skåle. Derfor har jeg købt stabelbare skåle som fylder lidt mindre, så jeg har plads til flere i mine skabe. Lad os bare sige at jeg også bruger lidt flere opvasketabs efter at jeg er blevet fodervært 😉

Derudover har jeg bl.a. købt:

   • Foder- og vanddispensere
   • Store foderbeholdere til opbevaring
   • Små foderbeholdere til transport hen til foderpladsen
   • Pandelygte og gummistøvler
   • En børste til at holde foderpladsen pæn
   • Kattefigurer til at pynte på foderplads (helt unødvendigt, men hyggeligt)

 

Vildtkamera

Det er bestemt ikke et must at have vildtkamera, når man er fodervært. Men hold nu op - det er en kæmpe hjælp. Jeg snakker med mange andre foderværter og de vil fortælle dig det samme. Den information man får fra et vildtkamera er virkelig guld værd, især hvis de katte man fodrer ikke er tamme. Sætter man bare mad ud, tror man måske at man ved hvem som spiser det, men det er slet ikke sikkert at man har ret. Hvis man, som jeg, altid er lidt bekymret for sine udemisser, er det også en god måde at få vished på om at de stadig er derude.

Så et vildtkamera er en god investering, hvis man vil holde øje med sine katte og evt. ubudne gæster. Der kan være behov for at fodre på en anden måde, men man ved det ikke, hvis ikke man ved præcis hvad der foregår derude. Så for mig har det at være fodervært betydet, at jeg har investeret en masse penge i vildtkameraer (ja i flertal), batterier, SD kort og kamerastativer dertil. Da mine genudsætningskatte ikke er tamme, er det den eneste måde jeg kan få et overblik over kolonien og ofte den bedste måde at se dem tæt på og lære dem bedre at kende. Det er også den eneste måde jeg kan se om der er nye katte på pladsen. Jeg hygger mig meget med mine optagelser fra vildtkameraet og det giver mig ro i maven at se at de har det godt. Det er også et rigtig hjælpsomt værktøj når de skal indfanges. Se mine vildtkamera tips her.

 

 

Tid og Energi

I disse dage er jeg nede og fylde op og ordne ved foderpladsen i hvert fald 3 gange dagligt. Noget af det første jeg gør om morgenen er at indsamle brugte madskåle og hente mine vildtkameraer ind. Der skal minimum fyldes tørfoder op en gang dagligt og det tager mig ofte to ture at fylde helt op. Så alt efter hvordan jeg planlægger det med vådfoder turen, bliver det gerne til flere ture i løbet af dagen. Ofte kører jeg rundt med tørfoder i bilen, for så kan jeg lige runde pladsen på vej ud eller hjem og fylde op. Min foderplads ligger ca. 100 meter fra mit hjem. Noget af det sidste jeg gør om aftenen er at gå ned med vådfoder, evt. snacks og sætte kameraer op.

Nogle dage er jeg ude ved foderpladsen rigtig mange gange, fordi foderdispensere og vandskåle skal vaskes op eller foderhusene/shelters skal rengøres. Det sker i alt slags vejr og i vinterhalvåret foregår meget også i mørke.

Dedikation

Uanset om man er fodervært for 1 eller 20 katte skal man være indstillet på at det er stort ansvar. Katten regner med dig hver eneste dag og det er uanset hvordan vejret er eller hvordan du har det. Når jeg har sat mig på sofaen om aftenen, er det ikke altid at jeg synes at det er så fedt at skulle ud i kulden med mad. Men jeg gør det troligt hver eneste aften.

Når man skal på ferie, skal man finde en som kan overtage den til tider sure tjans. Fuldstændig som med traditionelle kæledyr. Skal jeg bare ud at spise en fredag aften, skal jeg også lige huske at sætte mad frem til kattene inden eller få en nabo til at gøre det for mig. Er jeg syg skal ligeledes få nogen til at overtage. I sommers var jeg indlagt på hospitalet i tre uger og her måtte jeg også instruere andre i at passe mine genudsætningskatte. Er det mange katte man fodrer, er det ikke så lille en tjeneste at bede om, så det er en god ide på forhånd at undersøge, hvem der kan hjælpe i de situationer.

Da man ikke ved hvor længe kattene lever, er det en langtids forpligtigelse man går ind i. Jeg har ladet mig fortælle at en genudsætningskat i gennemsnit bliver omkring 7 år, så det er værd at tænke over, før man kaster sig ud i at være fodervært.

Alt i alt

Hvor mange ressourcer man bruger på at at være fodervært, afhænger selvfølgelig af antallet af katte, foderpladsens placering, hvor mange man er om det, om man har bil osv. Vi har alle forskellige ressourcer at trække på. Nogle er handy typer og kan komme langt med gør-det-selv. Andre, som jeg, er mindre handy, men har adgang til et katteelskende netværk, der således har hjulpet mig økonomisk.

Men uanset om man fodrer en enkelt kat i egen have eller en hel koloni på havnen, skal man forvente at lægge en del penge og energi i at være fodervært. Jeg håber at ovenstående har givet indblik i hvor stort et ansvar det er at være fodervært.

 

Hvad der starter med en uskyldig madskål sat på trappen, kan eskalere ud i et langt større projekt på ingen tid. Tro mig 😉

Læs mere

Guide til genudsætning
Vildtkamera Tips
Det Kræver en Landsby
Det Frie Katteliv
Gør-det-selv Katteshelter
Killingerne Kommer!

Shop og støt hjemløse katte

Besøg vores webshop og vær med til at støtte arbejdet med nødstedte katte.