Nye spisevaner

Nye spisevaner

8. januar 2019 0 Af Humom

Den nemmeste måde at fodre sin kat på er klart at have tørfoder stående fremme i en skål alle døgnets timer. Men de fleste ved efterhånden at dette ikke er det sundeste for katten. Navnlig ikke hvis der er tale om indekatte, som nemt kan døje med overvægt. Der er kommet en ny løsning på markedet som i stedet immiterer kattens naturlige spisevaner. Vi har kigget på ideen og lavet vores egen udgave.

Fri fodring er fy fy

Herhjemme har vi været dovne og "free feeded" (fri fodret) vores katte. Det vil sige at der altid står tørfoder fremme de kan gå ombord i. Jeg får ro i maven velvidende at de har mad, hvis jeg ikke lige kommer hjem i tide til deres aftensmad.

Ronja er ikke så interesseret i tørfoder, men Victor hyggespiser når han keder sig. Udover at det giver overvægt, har jeg hørt igen og igen at de fleste adfærdsproblemer hos katte starter med fodringen! Og her er free feeding altså fy. Jackson Galaxy er en af dem som fraråder en fyldt madskål.

Som et slags kompromis har jeg derfor brugt et aktiveringslegetøj som madskål. Før Ronja brugte vi Labyrinten fra Catit Design Senses og da hun kom til skiftede vi til Cat Activity Tunnel Feeder. Men det er stadig tilgængeligt og nemt og finde maden.

Snacktiviteter

Jeg hørte om Doc & Phoeb's "Indoor Hunting Feeder" system ved et tilfælde på Instagram. Her blev der talt om hvilke intelligenslegetøj folk har til deres katte og som i måske ved har vi rigtige mange! Både dem man kan købe og aktiveringslegetøj man kan lave selv. Vi kalder dem også "Snacktiviteter" fordi katten skal arbejde for sine godbidder. Pointen med dem er at underholde, stimulere og beskæftige katten. Og nu er der kommet en ny en af slagsen på markedet, som fokuserer på at ændre kattens tørkost vaner.

Gemmeleg

Da jeg hørte om "Indoor Hunting Feeder" må jeg indrømme at jeg forestillede mig noget langt mere avanceret. Evt. noget fjernstyret med en app eller noget?

Men ideen er nu ret simpel: Man erstatter madskålen med små foderbeholdere formet som mus, som man gemmer rundt omkring i huset. Katten skal bruge sin snude og lede efter musene og får derigennem stillet sin trang til at jage. Når musen er fundet skal katten også arbejde lidt for at få maden ud. Musene har to huller som katten skal få tørfoderet ud af ved at daske til den. Med dette "system" holder man katten aktiv og undgår samtidig at den overspiser. Denne måde at spise på minder langt mere om kattens naturlige måde at indtage føde på: der skal arbejdes for det og der spises mange små portioner i løbet af en dag, frem for få store måltider.

Vi imiterer ideen

Nå ja, så "Indoor Hunting Feeder" var ikke helt så avanceret et system som jeg havde forestillet mig. Men det er jo helt sikkert bedre for katten at "jage" sin mad, frem for at stikke hovedet i madskålen - hvad end form den har. Sættet består af de tre eller 5 "mus" og en doseringsske og jeg er ikke sikker på at det kan bestilles til Danmark endnu? (Opdatering: nu kan det købes hos ZooPlus). Men så tænker jeg at musene jo egentlig bare er fem stykker intelligenslegetøj meget lig en snackbold. Og dem har vi allerede i flere forskellige afskygninger. Så konceptet skal da afprøves med Ronja og Victor!

Derfor er den stationere foderplads ryddet og i stedet er diverse snackbolde blevet fyldt med tørfoder og fordelt i hele lejligheden. Her er en ældre optagelse af Ronja og Victor med deres Dreamies mus.

Ny måde at fodre på

Victor er total med på legen. Han plejer ikke at vise meget interesse for snackbolde med godbidder i, når han kan sidde på sin flade og grave tørfoder ud af en dispenser. Men nu bruger han pludselig snackboldende!

Ronja er til gengæld vant til at boldende er fyldt med knasende lækkerier som Dreamies og er noget skuffet over indholdet. Det forhindrer hende dog ikke i at daske rundt med boldende, som om hun forventer at noget nyt kommer ud, hvis bare hun bliver ved. Det resulterer i en masse tørfoder spredt ud på gulvet i alle rum! Det er lidt træls - forhåbentlig lærer hun snart at der er det samme i allesammen.

Jeg syntes at Doc & Phoeb's har fat i den helt rigtige tankegang her og jeg er taknemmlig for inspirationen. Musenes udforming gør dem nok nemmere at bruge til gemmeleg end en snackbold gør det. Men ellers synes jeg personligt ikke at der er noget innovativt i selve designet. Jeg har kun set billeder og video af produktet og jeg ved at der er folk som er glade for det, så det er bestemt ikke for at nedgøre produktet. Ultimativt kommer det jo an på katten om det fungerer.

Men hvis man vil prøve ideen af på sin kat, kan man jo starte med hvad man har til rådighed af aktiveringslegetøj og erstatte madskålen med forskellige snacktiviteter, som jeg har gjort.

Konklusion?

Jeg har kun fodret med snackbolde i et par dage nu, så hvad det har af effekt på vægten og evt. humør (kattenes) er for tidligt at sige. Så jeg ved ikke om det er sådan vi giver tørfoder fremover. Men det har da motiveret mor her til endelig at gå væk fra fri fodrings metoden!

Du kan læse om Indoor Hunting Feeder og alle fordelene ved at fodre på denne måde på www.docandphoebe.com