Når du adopterer en døv kat

Når du adopterer en døv kat

Godt at vide før man adopterer en døv kat - mine erfaringer

Jeg bliver ofte spurgt til råds, af folk som overvejer at adoptere en døv kat. Derfor har jeg skrevet følgende, som blot er mine egne beskedne erfaringer som kattemor til to døve katte. Jeg er ikke katte adfærdsekspert, dyrlæge eller lign. Bare katte ejer. Så tag det til dig som du kan bruge og husk at alle katte er forskellige.

Jeg får snart en kat hjem, som er døv; hvordan skal jeg forholde mig?

Døve katte er langt hen af vejen som de fleste andre katte: De elsker papkasser, fjer, kradsetræer, vasketøj, tøjmus, osv. Derfor er de fleste råd, som jeg kan give dig, præcis de samme som hvis du skulle have en hørende kat. Der er dog nogle ting der er gode at vide, før man anskaffer sig en døv kat. De kommer her:
 

Indekat eller udekat?

De fleste internater anbefaler, at man holder døve katte indendørs (kattegårde og gåtur i sele er naturligvis helt okay). Katte er meget udsatte for biler og andre rovdyr og døve katte har ikke chancen for at høre dem komme. Derfor er der større risiko for at de døve kattes liv bliver korte, hvis du lader dem gå frit omkring. Der findes folk som har gode erfaringer med at have en døv udekat, så jeg siger ikke, at det er umuligt. Jeg siger blot at oddsene er imod det og jeg tør personlig ikke tage den risiko, der hvor jeg bor (meget trafikeret område). En indekat kræver mere af dig end en udekat, da det er dig som står for at aktivere den for at holde den glad og bare nogenlunde slank. En indekat kan sagtens have et godt liv (læs Dyrefondets syn på indekatte her) og ønsker du dig en indekat er en døv kat måske ikke en dum løsning. Det var lige præcis derfor jeg valgte en døv kat.
 

Sovepladser

Der er en tendens til, at døve katte gemmer sig når de sover. Derfor er det en god idé at sørge for huler og gode gemmesteder, hvor den nye kat kan sove trygt og have helle. Vælger katten et andet sted end dem som du har indrettet (typisk katte), kan du efterfølgende prøve at lægge et tæppe eller stille en kasse på dens valgte gemmested. Victor holder meget af at sove under sengen og i klædeskabet. Hvis du har en døv kat der virker angst og ofte gemmer sig, kan jeg anbefale Katteskolens folder "Bange". Nogle døve katte, så som Ronja, går til gengæld i den anden retning og bliver enormt modige og sover gerne i det åbne.

Kattejammer

MIAV MIAV MIAV!
Vær forberedt på at få en kat som snakker meget og som (til tider) snakker højt. Det er forskelligt, hvor meget katte miaver og hvor højt, men der er en tendens til at døve katter snakker mere og ikke altid har styr på volumen. Kan du ikke klare kattejammer, er en døv kat måske ikke noget for dig. Få en smagsprøve på Ronjas skønsang her. Advarsel: hun er også tonedøv 😉
Du kan læse mere om Ronja og Victors miaven her.

 

Kontakt med en døv kat

Det kan virke fjollet at liste rundt om en døv kat. Men faktisk kan netop døve katte let blive forskrækkede. Det er derfor sjælendt en god ide at røre katten, før den har set dig. Hvis katten ikke har set dig og du er helt tæt på den, så prøv at puste forsigtigt på den, som jeg gør i videoen herunder.
 

 
Hvis den døve kat har set dig og du vil have dens opmærksomhed, kan du vinke til den eller bruge et andet håndtegn. Man kan også få kattens opmærksomhed, ved enten at blinke med lyset eller trampe let i gulvet. Her kan katten så ikke retnings bestemme, men det er et godt alternativ på afstand eller hvis du ikke kan finde katten.  Bare husk, at der også findes selektiv hørelse hos døve katte 😉 Du kan læse mere om hvordan jeg kommunikere med Ronja og Victor i vores Oftest Stillede Spørgsmål.

 

Opdragelse

Døve katte kan være nogle værre ballademagere, da de ikke bliver skræmt af de høje lyde, de selv laver, når de vælter noget på gulvet. Det kan desuden være svært at stoppe dem midt i deres unoder, da et nej eller fy ingen effekt har. Det gælder om at komme ind i deres synsfelt og lave store armbevægelser. Men forbered dig på at løbe mere, navnlig i starten, i forbindelse med opdragelse. Og vær beredt på at komme for sent. Gem hellere farmors vase langt væk, inden du adoptere en døv kat! Den kan (måske) komme frem senere, stilles uden for kattens række vide eller sættes fast med "elefant snot". Du kan evt. forsøge dig med klikkertræning, hvor du bruger en lille lommelygte frem for en klikker. 
 

 

Det her var blot lidt af mine personlige erfaringer og du vil sikkert finde din egen måde at leve med din døve kat på. Jeg håber dog, at ovenstående besvarer nogle af dine spørgsmål. Læs evt. også vores Oftest Stillede Spørgsmål hvis du vil vide mere om døve katte.

Pøj pøj med den lille bandit og pas godt på ham eller hende 🙂