Kat i snor – er det noget der dur?
Det korte svar er ja: det kan godt lade sig gøre. Bør du gøre det? Ikke nødvendigvis. Det kommer helt an på katten og situationen. Der er flere og flere (både i Danmark og andre lande) som går tur med deres kat i sele. Det er endnu ikke noget man ser meget af i gadebilledet - nok også fordi de færreste vælger at gå et sted med mange mennesker. I storbyerne går folk typisk med dem i lukkede baggårde og ude på landet holder vi os på egen grund. Selvom flere går tur med deres kat i sele, er der altså fortsat mange for hvem dette er et helt nyt fænomen. Og måske lidt underligt. Derfor begynder der at opstå debat om emnet og jeg vil her dele ud af mine erfaringer, da der er mange uindviede der stiller spørgsmålstegn ved denne praksis.
Døve katte i sele
Hvorfår er gåture i seletøj relevant på en side om døve katte? Det er det i høj grad, da størstedelen af døve katte er indekatte. Det er de fordi, at de er særligt udsatte for bl.a. biler og rovdyr og sjældent kan klare sig udendørs ret længe. De fleste internater, dyrlæger og andet fagfolk anbefaler derfor at man holder døve katte som indekatte. Jeg ved godt at der findes undtagelser og at det også kommer an på kattens personlighed og bopæl. Men som udgangspunkt frarådes det altså at lade en døv kat løbe frit udendørs. Derfor kan det være en ide at lufte en døv kat i sele, så den kan få nye indtryk og ikke keder sig.
Stærke holdninger
I debatten om ude/indekat er der ligesom opstået to modpoler, hvor nogle synes at det er på grænsen til dyrplageri at lukke dem inde og andre synes at det er direkte hensynsløst at lukke dem ud. Den ene side synes det er synd at begrænse katte og at de skal have lov at leve et frit og naturligt katteliv så længe det måtte vare. Den anden side mener sagtens en indekat kan have et godt liv og synes til gengæld, at det er forfærdeligt at udsætte en kat for alle de fare der er derude. Min personlige holdning er at begge poler er for ekstreme i deres rene form, men at begge sider har fat i noget.
Mit udgangspunkt
Jeg voksede op et sted, hvor man kunne have kattelem, så katten kunne komme og gå. Selvom der var biler, var min familie heldige nok til ikke at miste katte til vejen. Det var dejligt nemt for os og katten beholdte sin frihed.
Som voksen mistede jeg desværre selv to ungkatte til biler inden for 10 måneder. Jeg valgte derefter ikke at have kat, da jeg altid boede i nærheden af en trafikeret vej, selvom jeg flyttede mange gange. Dengang var jeg lidt imod indekatte, grundet måden jeg var vokset op. Der skulle gå over 10 år, før jeg fik kat igen. Og der valgte jeg bevidst at få en handikat, som skulle være indekat, da jeg bor på en meget traffikeret vej og desuden har en motorvej tæt ved.
Jeg synes ikke, at folk er onde, fordi de holder indekatte (det gør jeg jo selv). Men grundet min opvækst, har jeg svært ved selv at tage en sund og rask kat og sige, at den nu skal "spærres inde" med mig. Jeg drømmer nemlig stadig om at tingene kan være som i gamle dage, hvor katten kunne komme og gå uden at man nødvendigvis mistede den alt for tidligt.
Jeg har derfor indekat på en måde som jeg kan stå inde for, hvor jeg også arbejder meget med at aktivere dem. Men jeg kan godt se på sociale medier, at jeg vil få modgang fra enten den ene eller anden side at spektret, uanset hvordan jeg holder kat. Folk som har døve katte er også meget uenige om hvorvidt man bør lukke dem ud eller ej. Nogle har gode erfaringer med at lukke døve katte ud, mens andre har oplevet knap så lykkelig udgang.
Hvordan mine indekatte får luft og duft
Jeg har investeret i en (meget dyr!) speciallavet netdør til min altan, så kattene kan sidde og trække luft der. De nyder at analysere alle duftene herfra og vi nyder godt af at kunne få frisk luft om sommeren - uden at myggene kommer på besøg.
Jeg har desuden en lille kattegård/voliere på min altan, hvor begge katte kan komme ud og se på fugle samt heste og får på marken. Du kan læse mere om vores kattegård her.
Dertil går jeg så tur med min kat Ronja. Hun er en ret modig og afslappet kat og er derfor egnet til at få seletøj på og gå i snor. Nervøse katte vil ikke bryde sig om at blive begrænset af seletøj og netop af den årsag går jeg kun tur med Ronja og ikke Victor. Du kan læse meget mere om hvorfor jeg ikke lufter Victor her.
Min erfaring med kat i sele
Det er nemmest, hvis man kan vænne katten til at gå i snor fra den er lille af. Jeg har luftet flere af mine tidligere katte, da de var små, men dette havde kun det ene formål at lære dem deres nærområde at kende, før jeg slap dem løs. Og de nåede aldrig at blive rigtig tilfredse med det, men jeg brugte heller ikke tid og penge på at finde det rigtige seletøj til dem, da det var en midlertidig løsning. Så jeg har prøvet det et par gange før, men ikke på den måde vi gør det nu.
Ronja var over to år første gang hun kom i snor. Men hun er altså også en helt særlig kat. Vi startede med at øve indendørs. Jeg var igennem 3 slags seletøj, før jeg fandt en som hun følte, at hun kunne hoppe rundt i. Jeg opmuntrede hende altid med leg og godbidder, når vi øvede at have seletøjet på.
Dernæst begyndte vi at øve med at gå i sele på vores altan. Her risikerede vi ikke at rende ind i andre og vi kunne hurtigt gå indendørs igen. Slutteligt begav vi os udenfor og gik længere og længere ture.
Når jeg lufter Ronja, er det udelukkende for at hun kan komme ud og få en på opleveren. Vi bor på en stor landejendom, så vi har masser at undersøge uden at forlade matriklen. Det betyder, at vi ikke render ind i en masse fremmede mennesker og uvante situationer.
Selvom hun er modig og rolig ville jeg f.eks. ikke slæbe hende med i en park eller ned i gågaden. Man ved aldrig om man møder hunde eller om hun bliver stresset af for mange mennesker og trafik. Jeg er heldig at bo i et grønt område med masser af spændene dufte, uden at vi behøver rende ind i ballade.
Derudover har jeg haft hende med på arbejde et par gange. Kontoret ligger kun 5 min fra hvor vi bor og hun har fået lov både at undersøge indendørs (uden selen) og udendørs. Jeg har også brugt seletøjet når vi skal til dyrlægen, hvor vi kan gå ind stille og roligt og undersøge det hele.
Noget helt andet at lufte kat end hund
Hvis du aldrig har gået tur med en kat, forestiller du dig måske, at det er lidt ligesom at lufte en hund. Det er det langt fra. En hund skal adlyde sin ejer og det er ejeren der bestemmer ruten. Når man lufter en kat er det ikke for at lære den manerer. Det er katten, der har ejeren på slæb og man forsøger så vidt muligt at holde sig lidt i baggrunden og ikke forstyrre for meget. Man kommer vidt omkring når katten bestemmer ruten og følger ikke menneskevenlige stier. Man tvinges til at hoppe over og kravler under ravl og krat. Man skal være godt vågen, så de ikke pludselig smutter op i et træ eller får snoet sig helt ind. Det gælder om at have godt beskyttende tøj, på hvis ikke man vil være fuld af sår og mudder, når man kommer hjem!
Se hvordan det er at lufte en kat her
Nogle gange går det stærkt og andre gange kan man stå stille længe og bare stirre ud over marken. Selvom vi tit er ude en time af gangen, betyder det ikke, at vi har lagt mange kilometer bag os. Det tager mig sjældent mere end 5 min at komme hjem igen, hvis altså jeg går direkte. Det gør man bare ikke, når man lufter en kat (med mindre man samler den op). Man får ikke gået langt ved at lufte sin kat, men man bliver motioneret lidt alligevel pga. det hårde terræn. Og så får man en masse frisk luft og lærer lidt om tålmodighed.
Som du kan høre kan det være grove løjer, lige så vel som det kan være lidt kedsommeligt at stå stille på en mark. Så selvom vores gåture kan være hyggelige nok, er det altså ikke for min egen skyld. Det er heller ikke for at hun skal tisse af for det gør hun helst hjemme i bakken. Hun strinter dog nogle gange for at efterlade en lille hilsen til andre katte.
Risikoen
Jeg lufter udelukkende Ronja, fordi jeg tror på at det forbedrer hendes livskvalitet. Hun plager da også næsten dagligt om at komme ud og jeg er ikke i tvivl om at hun nyder vores gåture. Jeg er heller ikke i tvivl om, at hun ville foretrække at jeg ikke var der. For en sikkerheds skyld har jeg fået lavet et lille navneskilt som sidder på seletøjet, som også inkluderer telefonnummer og at hun er døv og indekat. Hun er naturligvis både øremærket og chippet, men jeg går gerne med livrem og seler, når det kommer til mine katte! Ronja har heldigvis helt styr på hvor vi bor og kan sagtens finde tilbage til hoveddøren når hun har fået nok gåtur.
Det er selvfølgelig ikke risikofrit at have sin indekat ude i snor. Det er dog en risiko, som jeg vurderer er værd at tage i Ronjas tilfælde, da hun sjældent panikker og jeg kan samle hende op og holde fast hvis det er nødvendigt. Her skal man kende sin kat og hele tiden forsøge at læse dens signaler. Jeg ville aldrig turde at lade andre lufte hende alene og når jeg er på ferie, må gåturene altså vente, til jeg er tilbage igen.
Og nu til vejret
Det er kun når det er rigtig koldt eller regner, at Ronja ikke gider ud at gå. Så om vinteren bliver det ikke til så mange ture og dem vi tager varer ofte under et kvarter. Så løber hun selv direkte tilbage til hoveddøren, når hun har fået nok. Men om sommeren kan vi gå op til flere gange om dagen.
Kat i sele er ikke for alle, men for Ronja og jeg, er gåtur noget der dur.
Hvordan kommer jeg i gang med at gå tur med min kat?
Har du lyst til at prøve kræfter med at gå tur med kat i sele, kan du læse mere her:
-
- Petdreams guide katteluftning.
- Udførlig guide på engelsk her.
- Læs hvad Inges Kattehjem siger om at gå tur med katten i sele her.
Jeg håber at du er blevet klogere på hvorfor nogle vælger at lufte deres katte i sele og måske har fået mod på at prøve kræfter med det selv en dag. God tur 🙂
Vigtige overvejelser
Hvis du vurderer at din kat vil kunne acceptere seletøjet og at gåture er noget du godt vil tilbyde katten er der stadig overvejelser du bør gøre dig. Når først tilbudet er på bordet er der nemlig ingen vej tilbage. Jeg har skrevet om kattens territoriale behov og hvad det betyder i forhold til at lufte den her: "Ikke bare en gåtur".