Ikke bare en gåtur

Ikke bare en gåtur

11. april 2019 1 Af Humom

Foråret er for længst begyndt at spire og jeg er igen begyndt at lufte vores døve kat Ronja. Vi har holdt pause fra gåturene henover de koldeste vintermåneder. Læs her hvorfor vi holder pause i vinteren og hvad man skal overveje inden man tilbyder sin indekat ture udenfor i snor.

Det første der skal på plads når man vil gå tur med sin kat, er om de overhoved kan affinde sig med at være i snor. Man skal finde det rette seletøj, som både er behageligt og sikkert, før man kan vove sig udenfor med sit elskede kæledyr. Hvis du vil læse mere om hvordan man lærer sin kat at gå i sele, har jeg tidligere skrevet om hvordan vi gjorde her. Men før du går i gang er der andre og mindst lige så væsentlige ting, der skal med i dine overvejelser. Nemlig, kan du tilbyde faste ture og vil din kat tage til takke med en luftetur i snor, når den først får smag for udendørs livet?

Ronja ude i forårsluften.

Katte og deres territorie

Kender i det med at katten konstant plager sin ejer om at blive lukket ud? Og kort tid efter ind igen? Ud og ind, igen og igen. Det virker som unødigt renderi og vi tænker at katten er meget ubeslutsom. Men faktisk er der en logisk forklaring på kattens renderi ud og ind. En kat er territorial og skal patruljere sit område, for at sikre sig at det ikke overtages af andre. Hoveddøren deler kattens territorie op og er derfor en irriterende barriere. For katten drejer det sig ikke om ude og inde, men om at dække hele territoriet.

Når man tager en indekat ud på gåtur første gang, er den på helt nyt territorie. Men lufter man den i samme område hver dag, bliver det hurtigt en del af dens territorie. Og så er en enkelt patrulje tur om dagen faktisk ret lidt i forhold til at bevare det. Så selvom man er flink til at lufte katten hver eneste dag og måske flere gange dagligt, så vil det ikke være nok for alle katte. Og ligesom inde/udekatten der plager ved døren lige efter at den er blevet lukket ind, kan katten som bliver luftet finde på det samme. Med tanke på deres patrulje behov, kan man næppe bebrejde den.

Det er svært at forudsige hvordan en kat vil reagere efter at den er blevet luftet. Men faktum er at så snart man har tilbudt det, risikere man at have en kat der miaver ved døren ustandseligt. Man skal altså overveje om det er realistisk at man kan tage katten ud ofte og ikke blot en gang om ugen.

Tilbage på sporet

Vinterhi

Jeg har indset at jeg ikke kan tilbyde Ronja tilstrækkeligt med gåture om vinteren. Det skyldes bl.a. vejret og det tidlige mørke, som begrænser dagtimerne. Det har også noget at gøre med at vi bor på en juletræsfarm. De mange mennesker, trafikken og hundene de medbringer gør det svært for os at komme ud. Min erfaring er, at hvis ikke jeg kan tilbyde Ronja gåtur hver eneste dag (med få undtagelser), så er det bedre at lade helt hver. Ved at lukke ned for turene, lukkes der nemlig også ned for Ronjas behov for patrulje. Når først jeg starter pause fra gåturene, miaver Ronja ved hoveddøren flere gange dagligt. Men efter en uges tid, holder hun helt op med at plage.

Når dagene bliver lysere beder Ronja igen om gåture og jeg ved at det er tid til at starte igen. Ronja har simpelthen evnen til at lukke ned for behovet for gåturene. Det er ikke alle katte som vil være i stand til det.

Zzz

Victor

Victor patruljerer lejligheden hyppigt, så hans territoriale behov er meget stærkt. Det hænger delvist sammen med at han er døv og har behov for at vide at hans omgivelser er ufarlige. Jeg tvivler derfor på at Victor kunne lukke ned for behovet. Før jeg kom frem til at gåture ikke var for Victor, var han ude på vores altan i snor nogle gange tilbage i 2017. Og han er ikke holdt op med at plage ved døren siden! Jeg er derfor ret overbevist om at jeg aldrig ville få fred, hvis først han fik lov at komme ud i snor. Dette er blot en af grundende til at jeg ikke lufter ham, du kan læse mere her.

Victor har aldrig glemt om sine ture på altanen.

Skræk scenariet

Jeg kender en rigtig sød dame, som havde den skønneste døve kat engang. Det var den kat som senere skulle inspirer mig til at få døve katte. Ejeren ville være god ved katten og tog den derfor med ud i snor. Det nød den til fulde, men uanset hvor mange og lange ture den fik, ville den have mere. Det resulterede i konstant og hjerteskærende miaven ved hoveddøren. Det blev så voldsomt at den fortvivlede ejer til sidst valgte at lukke den ud (uden sele forståes). Desværre blev katten kørt over kort tid efter. Jeg græd da jeg hørte det, for jeg ved hvor højt elsket den var.

Jeg deler derfor ikke denne historie for at bebrejde ejeren noget som helst. Hun kunne jo ikke vide at katten ville reagere så kraftigt efter få lufteture og nogle er jo mere heldige med at lukke døve katte udenfor. Så jeg deler blot for at fortælle, hvor galt det kan gå, når man starter gåture med en indekat. Man vækker noget i dem og hos nogle katte er det stærkere end hos andre. Det kan man ikke forudse, men man skal vide hvad man aktiverer.

Pote Patruljen afsted!

Det er Ronja som selv bestemmer ruten på vores ture og hun går selv hjem igen når hun er klar. Når vi starter op på gåture om foråret, vælger hun altid ret korte ture på 15-20 minutter. Herefter bliver turene længere og længere. Til sidst går hun den samme rute hver eneste gang og hun markerer de samme steder. Det bliver altså til en reel patrulje, hvor målet utvivlsomt er at bevare et vist område. Og der er meget arbejde med alle de genudsætningskatte derude!

Derfor er Ronjas ture vigtige i sommerhalvåret. Så kan hun tage en slapper henover vinteren hvor hendes territorium krymper betydeligt. Indenfor består arbejdet blot i at gnubbe sig op af mor og fars ben dagligt.

Ronja og mor på tur.

Læs mere

Kat i snor - er det noget der dur?
Hvorfor jeg ikke lufter Victor