Grunden til at jeg kun lufter min ene kat

Efter at i har set mig gå tur med Ronja, er der nogle af jer der spørger hvorfor jeg ikke lufter Victor. Her har i jeres svar.

Når internater har døve katte til adoption står der altid at de skal være indekatte evt. med adgang til kattegård eller gåture i snor. Dette skyldes, at det kan være meget farligt for en døv kat at gå frit udendørs, da de ikke hører biler eller andre rovdyr komme. Der findes naturligvis eksempler på døve katte der har haft fri adgang til udelivet, men det kommer meget an på katten og området man er bosat i ikke mindst. Det har altid været planen at Ronja og Victor skulle være indekatte og først efter at have haft dem et par år, blev jeg seriøs omkring muligheden for at give dem oplevelser i snor. Det stod dog altid klart for mig at det nok kun blev Ronja der kom afsted.

 

Modig eller nervøs?

Nogle katte bliver (over)modige af at være døve, fordi der ikke er en masse skræmmende og forstyrrende lyde til at gøre dem utrygge. Sådan en døv kat er Ronja. Andre døve katte er mere nervøse anlagte, fordi de mangler vigtig information om verden omkring dem. De frygter at noget vil snige sig op på dem, hvis de er uopmærksomme et øjeblik. De gemmer sig derfor meget og reagerer til tider voldsomt på selv de mindste ting. De er mere utrygge - endda også i deres egne vante rammer. Dette passer på Victor.

Kat med angst

Victor er en meget sensitiv kat, der nemt bliver hylet ud af den hvis noget er anderledes. Dufte er en stor udløser for hans angst og kommer vi hjem og lugter forkert kan han blive utrolig utryg. Nogle gange er det så slemt, at han angriber Ronja og selv mig når vi kommer for tæt på. Dette kan vare et døgns tid før han falder til ro igen.

Han er meget nysgerrig omkring gæster og vil som regel gerne snuse til dem, men de må endelig ikke røre ham eller trænge ham op i en krog. Det kan virke som om han er rolig fordi han sidder stille som en sten. Men i virkeligheden fryser han bare indtil han mener at det er sikkert at stikke af. Og han er bestemt ikke tilpas med situationen. Babyer synes han også er lidt farlige. Hvis han ikke bryder sig om en gæsts lugt - måske fordi de selv har kæledyr derhjemme - kan han være nervøs længe efter gæsten er gået. Min kærlige kat som plejer at elske at blive nusset, vil slet ikke lade mig komme i nærheden af ham, når han har det sådan. Og så gemmer han sig meget under sengen til han føler at det er sikkert igen.

Når han skal til dyrlægen er han så bange at de slet ikke kan undersøge ham uden at bedøve ham. De kan ikke engang veje ham. Så skal han i tvangsbur for at blive stukket og det er meget traumatisk for ham alt sammen.

Han bliver ligeledes bange hvis man har hue, cykelhjelm og eller f.eks. solbriller på. Så kan han ikke kende os og løber skræmt ind under sengen. Hvis noget tungt falder på gulvet og han mærker det, men ikke ser det, snurrer han rundt og rundt om sig selv for at finde ud af hvor det kommer fra. Da det er svært at forklare ham at der ingen fare er, kan det tage lidt tid for ham at slappe af igen. Nogle dage ved jeg slet ikke hvad der udløser det, men ind imellem har han bare en dårlig dag hvor han meget nemt bliver forskrækket og man skal gå på listetær omkring ham. 

Nysgerrig

Det er ikke fordi Victor er så bange for det udendørs,  at han slet ikke vil ud. Det tror jeg nu nok at han gerne vil. Han er jo hankat skabt til at strejfe omkring, så jeg er sikker på han hurtigt ville smutte ud hvis jeg lod døren stå. Det går bare ikke med en døv udekat hvor vi bor og blev han bange derude kunne han nemt fare vild. 

Det er lykkedes mig at få Victor i snor og gå ud på altanen med ham, men der kommer heller ikke andre og vi er to skridt fra stuen, hvis der endelig skulle ske noget. Han er dog ikke vild med snoren og nogle gange gør seletøjet ham meget pirrelig og det er en kamp at få det af ham igen. Så han er ikke vild med selen, nok fordi han føler at han mister noget kontrol og det er en angst kat selvsagt ikke glad for.

Konklusion

Jeg tør ikke tage en kat med udenfor i snor, som døjer med angst og som er utilregnelig. Han kan være svær nok at håndtere herhjemme når han er tryg og fri, så jeg ville ikke kunne løfte ham og få ham hjem i sikkerhed, hvis han gik i panik udenfor. Jeg føler derfor at risikoen er alt for høj med en kat som Victor og jeg vil så nødigt miste ham for et øjebliks eventyr. Derfor må han nøjes med at trække frisk luft gennem netdøren i stuen, ude i sin lille kattegård. Jeg lover jer at Victor har flere gode dage end dårlige, selvom han er en meget forsigtig fyr. 

 

2 Responses

  1. Trine
    Giver så god mening ....jeg oplever næsten det samme med mine to Maine Coon søskende(hørende)Frede går jeg tur med, da han har et tydeligt behov, men selv han kan blive bange over pludselige overraskelser lyde , hunde , biler osv, men samtidig ELSKER han turene og bliver syg , hvis han ikke kommer på dem.Søsteren er angst og frygtsom omkring andre mennesker og får specialfoder til at dæmpe det.Hun har til gengæld en dagligt fest i katte volieren og trives i trygge rammer,
    • Humom
      Hej Trine, Tak fordi du læser med og tager dig tid til at kommentere :) Ronja kan skam også blive overrasket når vi går ture. Dog ikke af lyde selvfølgelig. Faktisk er det ofte mig selv der kommer til at overraske hende. Jeg ved ikke om hun fordyber sig så meget i omgivelserne, at hun et øjeblik glemmer at jeg er der, men hun farer nogle gange sammen og kigger forskrækket på mig, hvis jeg får sneget mig ind på hende. Må jeg spørge hvad det er for noget foder du giver mod angst? Jeg har selv forsøgt med en enkelt pose Royal Canine Calm tørfoder engang men synes ikke jeg mærkede nogen forskel. Derudover har jeg også prøvet med noget flydende stads der hedder kalm, men det gider han ikke spise. Jeg har også prøvet forskellige Feliway olier til stikkontakten og det lader heller ikke til at have effekt. Vi har selv en lille kattegård på altanen som Victor også er glad for :)

Leave a comment