3 planter din kat vil elske

3 planter din kat vil elske

17. december 2017 3 Af Humom

Adgang til "gnave grønt" kan være en god måde at stimulere og forkæle dine (inde)katte på. Men mange planter er giftige for katte. Katte som har adgang til naturen er dygtige til at undgå de giftige planter, men navnlig indekatte risikerer at gå ombord i de forkerte. Jeg har hørt om voksne katte der aldrig før er gået i potteplanterne, men pludselig på deres gamle dage tager en bid af en giftig stueplante! Her er 3 planter som din kat sagtens kan tåle at tygge i og som de vil elske.

Kattegræs

Ja det giver sig selv at katte kan tåle kattegræs. Det ligner græsstrå og du kan købe det i dyreforhandlere, i havecentre og nogle gange sågar i supermarkedet (jeg har fundet det i Kvickly og hørt at Irma også fører det). Man kan også dyrke det selv og frøene dertil kan købes i de fleste dyreforretninger til en rimelig pris. Du kan plante frøene i jord eller vat og det tager ca. en uges tid for græsset at gro til i en passende højde. Indtil da skal det holdes væk fra kattene.

døv kat, døve katte, handikat, hvid kat, indekat, lattegræs

Jeg plantede det selv i et års tid, men blev aldrig rigtig god til det og synes ofte jeg måtte smide det ud frem for at servere det. Så jeg er gået over til at købe det i stedet og det koster kun omkring en 20'er. Mine katte er ret glade, når der serveres frisk kattegræs, som du kan se herunder.

Stuebambus til stuekat

Stuebambus har et lidt misvisende navn. Det ligner godt nok en bambus, men faktisk er det en græsart. En græsart som mange katte foretrækker. Derfor bliver planten også kaldt luksus kattegræs. Den ligner mere en almindelig stueplante end kattegræsset og pynter derfor noget mere, efter min mening.

planter til katte, luksus kattegræs

Du kan roligt købe stuebambus med hjem til din kat, så den kan få sig en lille grøn salat til sin laks. Jeg køber mine i Plantorama og måske har din lokale blomsterhandler eller havecenter dem også. De er dyrere end kattegræs (ca. 40 kr. pr. styk) og svære at holde, hvis du spørger mig. Udfordringen ligger i at de skal have masser af lys, men helst ikke direkte lys. Personligt har jeg svært ved at finde et sted i min lejlighed hvor denne plante trives. Hvilket er en skam, for den er så fin og Ronja elsker denne plante.

Pletter i luften er bare guf

Mange katte spiser pletter i luften med velbehag og den er heldigvis ikke giftig for katten. Så denne plante kan du roligt have i dit hjem. Hvis altså du ikke har noget imod at dele den med katten forstås. Pletter i luften kan findes mange steder, jeg køber igen mine i Plantorama. Her kan man ofte få 2 for 40 kr og det er altså halv pris af stuebambussen. Denne plante er mere tilgivende at vedligeholde og selvom den hurtigt bliver "karseklippet" herhjemme, takket være Victor, så holder den længe. Jorden skal holdes konstant fugtig og den kan godt lide direkte sollys. Mine holder nu fint uden at stå i et vindue. 

Et tip om planter til katte

Et godt råd er at købe to af gangen uanset hvilken plante du vælger. En kat kan hurtigt spise sådan en potteplante, så ved at lave en rotations ordning hvor kun een plante er tilgængelig af gangen, kan planterne lige få en pause og vokse lidt igen.  På den måde skal du ikke kasere planten efter et par uger, men kan holde liv i den lidt længere. Det kommer selvfølgelig an på hvor meget katten spiser.

Opkast

Vær forberedt på at du nu og da vil finde en lille smule opkast, når katten har adgang til planter. Der er typisk ikke andet i opkastet end rester fra planten, med mindre katten lige har spist. Det hører med og er kun naturligt når katten spiser planter, så bliv ikke bekymret. Men det er altså typisk den ved det kommer ud - så er du advaret!

Hvorfor tygger katte i planter?

Der er endnu ikke enighed blandt eksperterne om hvorfor katte overhoved kan lide at tygge i planter, når de nu er kødædere. Nogle snakker om at det er en måde at få hårbolde op på, mens andre mener at opkasten alene skyldes at kattens system ikke kan fordøje planter. Andre snakker om folinsyre og nogle siger at dette er noget sludder. Så mysteriet om hvorfor katte tygger i græs og planter er ikke endegyldigt opklaret. Men det er sikkert og vidst at de engang imellem nyder at tygge i de tre planter jeg har beskrevet her. Og for en indekat er det altid spændende når der kommer noget nyt ind i hjemmet må man "lege" med.

Se desuden en liste over planter som ikke er giftige for din kat her.

OBS! Juleplanter

Samvirke har lavet en oversigt over 7 juleplanter som din kat ikke kan tåle her.