Tiger og tamkat

Tiger og tamkat

4. april 2022 0 Af Humom

Ifølge kinesisk astrologi er 2022 tigerens år og i den forbindelse har jeg sammenlignet tigeren med tamkatten. Hvor er de forskellige og hvor er de så godt som ens? Og hvilke problemer har vi med de to arter i forhold til bestanddelen. Læs med og se om din tamkat i virkeligheden er en stuetiger!

Ligheder mellem tiger og tamkat

Observerer man en tiger f.eks. gå på jagt eller vaske sig, ser man mange ligheder med vores kælekatte. Og det er ikke så mærkeligt, da de ikke blot er i familie, men deler hele 95% DNA.

Til fælles har de deres fleksible kropsbygning, den (ofte) stribede pels, den lange hale, skarpe tænder og klør, ens poter, ører og knurhår. Halen bruges til balance og kommunikation, ørerne kan rotere og opfange lyde, mens knurhårene hjælper begge arter med at orienterer sig. De er dygtige springere og kan begge komme op på ca. 48 km/t i løb. Når de jæger sniger de sig ind på deres bytte og de kan finde på at lege med det bagefter.

Begge kattedyr nyder at sove og de gaber og ligger på samme måde. De har samme ernæringsmæssige behov og tygger begge græs, selvom de faktisk er kødædere. De kan begge miave, knurre og hvæse og drikker vand på præcis samme måde. Begge kattearter nyder også at hhv. klatre og kradse i træer. Der er meget helt grundlæggende anatomi og adfærd, hvor tiger og tamkat er ens.

Vi ved at de fleste tamkatte reagerer på planter som silverwine, matabi, baldrian eller blåkant, der derfor også er bedre kendt som katteurt eller catnip. Kattene bliver enten euforiske eller afslappede af duften fra disse planter. Men vidste du at catnip har samme effekt på store katte som f.e

Selvom det er hunden der har ry for at lære tricks og gå i skole, kan katte faktisk også trænes. Ved brug af klikkertræning kan man f.eks. lære sin kat at give pote eller røre en klokke for en godbid. Store kattedyr kan ligeledes trænes. Det er smart at lære en tiger i fangeskab at give pote, hvis man en dag skal tage en blodprøve f.eks.

Ja, katte er ikke så dumme endda. Har man indekat må man da også aktivere den, så katten får brugt både muskler og hjernemuskler. Det gøres bl.a. ved leg og aktivitetslegetøj. På samme måde aktiverer dyrepasserne tigeren i zoo. Her er aktivitetslegetøjet i en noget anden kaliber, men ideen med at underholde den store kat er den samme.

Forskelle

Den mest åbenlyse forskel på tigeren og tamkatten er naturligvis størrelsen. Tigeren kan være op til 100 gange tungere. Hertil kommer deres øjne, hvor tigeren har runde pupiller og tamkattens er ovale. Mens tigeren har hazel eller kobber farvet øjne, kan tamkatten også have blå, gule og grønne øjne.

Også tamkattens pels kommer efterhånden i mange farvekombinationer, hvor tigerene holder sig til de traditionelle brune eller sølv agtige nuancer med sorte striber. Tigeren er godt camoufleret i græsset, mens katten er blevet avlet til mere opsigtsvækkende farver til menneskers fornøjelse.

Tamkatten kan ikke brøle som tigeren, men til gengæld kan den spinde. Det kan tigeren ikke. Vores tamkat er også den eneste katteart, der kan gå med halen helt oprejst.

Et sted hvor tigere og tamkatte divergerer rent adfærdsmæssigt, er når det kommer til vand. Tigere ELSKER vand. De er dygtige svømmere og køler gerne af i vandhuller. Det er til gengæld ikke alle tamkatte, der er lige glade for at få pelsen våd. De nye hybrid katte som f.eks. Bengalere kan have en forkærlighed for vand, da de genetisk er tættere på de vilde og vandglade katte. Men tamkatte racen har for længst vendt sig af med det pjat.

Forplantning

Mens tigeren er drægtig i 3,5 måned og gennemsnitligt får 2 unger hvert andet år, skal tamkatten kun bruge knap to måneder og føder gennemsnitligt 4 killinger. Dette kan tamkatten præstere op til flere gange om året. Tigerungerne bliver hos moderen i 2 år og bliver først kønsmodne når de er 3-5 år gamle, mens en killing kan undværre sin mor allerede i en alder af 3-4 måneder og bliver kønsmodne allerede når de er mellem 6-10 måneder. Mister tigermor sine unger kan hun blive drægtig igen 5 måneder senere. En tamkat kan blive kan blive drægtig med to hankatte samtidig og igen umiddelbar efter fødslen, mens hun stadig har killinger.

Der er stor forskel på tamkatten og tigerens forplantningsevner

Bestanden

Den mest væsentlige forskel på tiger og stuetiger er måske antallet. I det 20. århundrede er bestanddelen af tigere faldet med 97% pga. jagt, manglende territorie og manglende bytte. Tigeren bliver jagtet for dens påståede medicinske egenskaber og der handles med dem til fangenskab og underholdning. Det estimeres at der kun er under 4.000 tigere tilbage i dag. Imellemtiden har vi problemer med alt for mange uønskede tamkatte, grundet uansvarlige kæledyrsejere og tamkattens lidt for effektive formeringsevner.

I Danmark er det et problem med tamkatte i naturen, da det er en invasiv art, der selv i sin oprindelige vilde form ikke hørte til i vores klima. Her handler problemet ikke om at arten er truet, men primært om dyrevelfærd, da et kæledyr selvfølgelig ikke skal leve på gaden. Selvom tamkatten genetisk ligner tigeren og andre vilde katte, er der nemlig tale om en domesticeret race, der trods myterne, altså ikke egner sig til at være på egne poter. Samtidig bugner internaterne med uønskede katte der må vente længe på et hjem.

Tamkatte trives ikke på egne poter

Man kunne derfor ønske at tamkatte og tigere byttede forplantningsevner, så færre tamkatte blev født på gaden. Men det ville næppe hjælpe tigeren. Så længe tigeren bliver jagtet og der ikke er hverken territorie eller bytte nok, ville flere unger nok ikke gøre nogen stor forskel for bestanden. De ville, ligesom de vildtlevende tamkatte, blot blive født til et kort og kummerligt liv. Vi skal altså ikke lægge alt for meget vægt på forplantningsevner, når det kommer til hvorfor tigeren er truet!

Stuetiger

Afslutningsvis kan vi konkludere at din tamkat faktisk på mange måde er en lille stuetiger, dog med væsentlige forskelle, der bl.a. gør at du ikke bliver til middagsmad. Der er problemer med bestanden af både tiger og tamkat - dog med omvendte fortegn. Mennesket spiller i begge tilfælde en alt afgørende rolle. Hvis ikke det var for mennesket ville tamkatten slet ikke eksistere og kunne vi finde ud af at tage ansvar for de katte vi fodrer, kunne vi løse problemet. Og det er uden tvivl også mennesket, der har gjort tigerens fremtid usikker, da vi har overtaget tigerens territorie, som en invasiv art.

Dette er ikke en videnskabelig artikel, men primært ment som underholdning. Indlægget er ikke udtømmende om emnet. Du kan læse nærmere i linksne herunder.

Vilde dyr hører til i naturen! Stop handel med vilde dyr -

Kilder

Hvad er en kat?
Dette skal du vide om katten
Wikipedia Kattefamilien
Wikipedia Tiger
Dyrenes Beskyttelse om den truet tiger
Comparing tigers to our cats
Difference between domestic cats and tigers