Overflod af uønskede katte

Overflod af uønskede katte

29. august 2021 2 Af Humom

Hvis vi får en vandskade er det formentlig ikke vores skyld. Det er super uheldigt, men vi ved godt at vi bliver nødt til at få snakket med forsikringen og få det i orden med det samme. Der er ikke andre der gør det for os. Når vi står med en hjemløs kat i haven, er det ligeledes ikke et problem vi selv har forårsaget eller bedt om. Det kunne lige så godt have været naboen og der er ingen retfærdighed i at det lige blev os, der skulle stå med den bekymring. Men nu er katten der og er den fertil, står der endnu flere næste år. Så ligesom med vandskaden, er det en ulykke vi bliver nødt til at handle på ret hurtigt, for at det ikke bliver en fuldstændig umulig opgave senere. For der er ingen andre der gør det. Så du ringer til det nærmeste dyreværns forening og regner - naturligvis - med at de kan tage sig af det stakkels kræ. Kæmpe respekt til alle der rækker ud efter hjælp i sådan en situation. Mange ser den anden vej og så har vi først et problem.

Desværre bliver mange dog mødt med en overraskende tilbagemelding, når de får en forening i røret i disse dage. Mange er fuldstændig bookede og må melde stop på nye sager. Det er ikke fordi foreningerne ikke ønsker at hjælpe, men de har ikke altid mulighed for det i højsæsonen. I år er ikke anderledes, selvom corona nedlukning tømte internaterne sidste år. Der er stadig ikke plads til de mange uønskede katte på kattehjemmene, hos plejemødrene og i de frivillige foreninger. Det siger noget om problemets omfang!

Hvert eneste år synes problemet med hjemløse katte at stige. Så selvom der dukker nye frivillige foreninger op, er der stadig ikke nok hænder. Og det er ikke fordi de frivillige ikke strækker sig og ikke bruger al deres tid og ressourcer, ved siden at deres almindelige arbejde i øvrigt. De knokler. Derfor ser man også små kattehjem lukke ned, da de frivillige er udbrændte.

Jeg kan ikke hjælpe...


Deaf Darlings er ikke en forening, jeg har ikke tilknytning til et kattehjem længere, jeg tilbyder ikke indfangning og har aldrig været plejemor. Min involvering i kattenødhjælp er udelukkende på egen matrikel. Men alligevel mærker jeg personligt at problemet med uønskede katte er større i år end det plejer. Hvordan? Jo, for jeg får hyppigt beskeder fra folk der beder mig om hjælp med uønskede katte. Ikke bare gode råd, men om jeg selv kommer og henter dem? Jeg har sågar oplevet at foreninger henviser til mig? Om det er en misforståelse af mit virke eller ren desperation, ved jeg ikke. Men mængden af henvendelser jeg får ang. hjemløse katte er større i år end nogensinde.

Skulle der være nogen forvirring omkring dette (og det er der tydeligvis), så kan jeg ikke hente hjemløse katte. De genudsætningskatte jeg har, er dem som min tidligere nabo fodrede på. Jeg har sørget for at der ikke kommer flere til af den vej og er nu deres fodervært. Dertil handler jeg på de katte, der finder min foderplads og af den vej kommer der til tider nye til. Men jeg har ikke mulighed for at hente katte udefra og genudsætte dem hos mig.

Billede fra min foderplads,

Jeg har ikke faciliteter til at holde katten inde længe nok til at den ved at den hører til her (jeg bor i lejlighed med to territoriale katte). Jeg bor lige midt mellem tre meget trafikerede veje - den ene en motorvej. Dem som er født her eller selv finder vej hertil og ikke har andre muligheder, får en chance her. Men at flytte en kat hertil udefra, ville dårligt kunne kaldes en chance. Der er god grund til at jeg selv valgte at have indekatte her.

Desuden har jeg slet ikke energi og ressourcer til at påtage mig disse projekter. Jeg er kronisk syg og har så rigeligt i at holde styr på mit eget lille frimærke. Så jeg beklager meget at måtte skuffe folk. Det er bestemt ikke rart at sige nej og mit hjerte græder over alle disse triste katte skæbner. Men det er altså blot en katte passion og blog jeg driver med Deaf Darlings. Det gør det ikke nemmere, at jeg ikke engang kan henvise folk til foreninger der kan hjælpe, fordi der er så meget pres på dem.

Man må hjertens gerne spørge ind til mine erfaringer - for dem deler jeg gerne ud af. Det har jeg allerede forsøgt at gøre med denne hjemmeside, hvor jeg håber at inspirere folk til så vidt muligt selv at handle på omstrejfende og hjemløse katte. Men jeg er ikke en kattenødhjælps forening eller superwoman.

Der findes langt mere erfarne folk end mig til at rådgive i hvad løsningen på disse problemer er. Så har i nødstedte katte i jeres område, må i søge vejledning hos foreningerne, der ved mere om det. Det plejer de at være søde til at tage sig tid til også trods massiv travlhed. I må bare ikke blive chokeret, hvis de ikke lige kan knipse med fingrene og klare problemet for dig i en ruf.

Tamkatten kan ikke klare sig selv i det fri.

Det var måske ikke et særligt hjælpsomt indlæg, men jeg havde lige brug for at lette mit hjerte. Hvor er det dog skrækkeligt at problemet er så massivt. Hvor end i bor håber jeg at i har lyst til at hjælpe jeres lokale frivillige katteforeninger med et medlemskab. Måske får i brug for deres assistance en dag, når en forhutlet hankat eller gravid missemor dukker op på jeres dørtrin.