Kan katte genkende ansigter?

Kan katte genkende ansigter?

20. marts 2021 0 Af Humom

Adskillelige undersøgelser peger på at katte ikke er gode til at genkende menneskers ansigter. De kender deres ejere på andre ting, så som vores duft og stemmer. Det er derfor svært for en døv kat at genkende sine mennesker og jeg oplever tit at Victor ikke ved hvem jeg er. Det sker til tider, når jeg kommer hjem. Han kigger på mig med store øjne, som han kigger på fremmede. Jeg må nærme mig meget forsigtigt, så han ikke stikker af, før han har snuset til mig. Hele hans kropssprog ændrer sig, når han får bekræftet at det bare er mig.

Jeg laver et håndtegn til kattene, som ofte kan hjælpe Victor med at genkende mig. Men det virker ikke, hvis først han er overbevist om, at jeg er en bedrager. Hvis han er bange for at komme tæt nok på til at snuse til mig, kan der gå timer før at han finder ud af hvem jeg er. Så gemmer han sig under sengen, kommer ud engang imellem, men løber tilbage når han ser jeg stadig er der. Heldigvis er det sjældent så slemt og normalt genkender han mig efter sekunders tøven og tvivl.

Kender Victor mit ansigt?

Ronja tager imod fremmede på samme måde, som hun gør med mor og far. Hun gnider sig op af deres ben og viser dem resolut hen til madskabet! Så der mærker jeg aldrig, hvis hun ikke kan kende mig med det samme.

Jeg har aldrig oplevet problemet med genkendelse på denne måde hos andre katte, så måske sidder du og tænker at det er noget sludder. Men når jeg læser mig frem til at katte som udgangspunkt synes at vi alle sammen ligner hinanden (se artikler i bunden af dette indlæg), giver det mening at en døv kat kan have svært ved det. En hørende kat har allerede genkendt dine trin inden du træder ind af døren og møder dig med løftet hale.

Langt hen af vejen er der ikke den store forskel på at have en hørende og ikke-hørende kat. De er først og fremmest katte. Men dette er en af de små forskelle, man kan risikere at møde, når man bor med en døv kat. Victor er ikke tosset eller glemsom, når han reagere som om jeg er en fremmed. Han har bare ikke værktøjerne til at genkende sin ejer på afstand og er påpasselig omkring fremmede. Det kan være rart at vide hvorfor katten reagerer sådan, hvorfor jeg også deler min erfaring her.

Læs mere om emnet her

Kender katte ansigter?
Can Cats See Human Uniqueness?
Do cats recognize faces?
Do Dogs and Cats Recognize their Owners?