Hvorfor neutralisere sin kat?

Hvorfor neutralisere sin kat?

16. september 2022 0 Af Humom

Indlæg er skrevet af dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson.

Neutralisering er et lille, operativt indgreb udført af en dyrlæge, som fjerner kattens kønsdrift, så den ikke kan formere sig. Neutralisering af en hunkat kaldes sterilisering og neutralisering af en hankat kaldes en kastration.

Herreløse katte

Herreløse katte er katte uden en ejer, som ikke er mærket og registreret. I Danmark estimeres det af dyreværnsorganisationer, at vi har over 500.000 vilde/herreløse katte. For at sætte dette i perspektiv, så findes der ca. 650.000 ejerkatte og 850.000 hunde i Danmark – der er altså næsten lige så mange herreløse katte, som der er ejede katte. De fleste herreløse katte er ikke neutraliseret, hvilket betyder, de kan formere sig med andre katte. En hunkat kan få op til 3 kuld om året med 3-7 killinger pr. kuld. Dvs. en enkelt fertil hunkat kan producere mellem 9-21 killinger om året, som igen vil kunne producere flere og flere osv.

En ond cirkel

En herreløs kat har ingen ejer til at sørge for dyrlægebesøg, vacciner, mad, vand, ly og læ for vind og vejr mm. Dette betyder også at mange herreløse katte bliver syge og kommer til skade, uden at få den nødvendige hjælp. Heldigvis har vi i Danmark en masse dygtige dyreværnsorganisationer, som træder ind og forsøger at hjælpe de tilskadekomne og nødstedte katte samt forsøger at indfange, neutralisere og genudsætte vilde katte, så de ikke kan formere sig. Men indtil der kommer noget mere reel lovgivning på området med katte, så vil dette være en ond cirkel!

Neutralisering er nøglerordet

Det er altså vigtigt at man som katteejer tager stilling til, om ens kat skal neutraliseres. Medmindre der er en dyrlægefaglig vurdering bag fx sygdom eller lignende, så ser jeg INGEN logisk grund til ikke at neutralisere sin kat. Det er super sødt og hyggeligt at få killinger på sin kat, men der er ALT for mange katte i landet, i forvejen og internaterne bugner med killinger og voksne katte, som søger hjem.
Så hvis man ønsker at have en kat der strejfer udendørs, så skal man altså se at sørge for den ikke kan formere sig! Hvis man ikke sørger for at sterilisere sin hunkat eller kastrere sin hankat, så bidrager man potentielt til endnu flere uønskede katte.


Gæsteblogger Louise

Louise Marie Jønsson er 28 år og dyrlægestuderende på 4. år. Hun har sagt ja til at skrive nogle informative indlæg om katte her på min blog, som katteejere kan få gavn af. På hendes instagram profil deler hun livet som dyrlægestuderende og som katteejer til kattene Kul og Aske. Her giver hun bl.a. gode råd til optagelsen på studiet, laver dyre quizzer og inspirerer andre til at studere til dyrlæge.

Du kan følge Louise på hendes Instagram her: vetmedstudent