Historien om den islandske julekat

Historien om den islandske julekat

6. december 2021 0 Af Humom

Kender du den om Yule Katten? Mens vi i Danmark hører om drillenisser på loftet, fortælles der historier om en menneske ædende kæmpe kat i Island! Det er Yule Katten, der er på menneske jagt i julen. Den foretrækker at spise små børn, der ikke har modtaget nyt tøj i julegave. Udover at være en temmelig dårlig godnathistorie, er der ikke meget der umiddelbart giver mening i dette folkesagn. Selv hvis vi godtager den kæmpemæssige kat og dens blodtørst for mennesker, hvorfor skelner den så mellem, hvem som har fået nyt tøj og hvem som ikke har? Det er jo dybt godnat. Men kigger vi på Islands historie, giver det faktisk meget god mening.

Yule Kattens oprindelse

For at forstå Yule Kattens oprindelse, skal vi et spadestik dybere i julefortællingerne. I Island har de ikke den traditionelle julemand. Istedet har de en flok trolde, kendt som "Yule Lads". Det lyder jo meget hyggeligt, men deres oprindelige historie er dog ikke meget bedre end den om katten. Fortællingen lød at troldene kom til jul og hentede de uartige børn, for at sætte skik på dem! Det minder jo lidt om den altseende julemand, der kender forskel på gode og uartige børn. Bortset fra at julemanden altså ikke kidnapper nogen! Yule Lads sagnet startede som en skræmme historie, der skulle få børnene til at arte sig. Sidenhen blev historien om juletroldene noget mere børnevenlig. Nu kom juletroldene ned fra deres bjerg i december med gaver og i ny og næ lavede de også lidt ballade, så som at stjæle stearinlys eller slikke på skeer. Deres udseende gik fra trolde væsner, til det vi kender som nisser i dag, med røde huer og hvidt skæg. Men alt var ikke julerødt i troldeland, for deres mor Gryla skulle vise sig at være en heks. Og i ved hvordan det er med hekse - der følger en kat med. Sådan opstod fortællingerne om Yule Katten, der sneg sig ud i december natten og spiste børn i laset tøj.

Screenshot af video fra PBS.

Hvorfor kommer tøj ind i fortællingen?

Island begyndte at eksportere uld i middelalderen og uldproduktion var dermed ikke kun vigtig for at folk kunne holde sig varme, men også afgørende for landets økonomi. Uld var så værdifuldt at det i nogle tilfælde blev brugt som betaling. Når der var styr på vinterforrådet, var den vigtigeste opgave i hjemmet at spinde og væve uld. Alle i husholdningen deltog i arbejdet med at lave tøj til familien samt garn som skulle sælges. Det var altså nødvendigt for famliens overlevelse at alle - også børnene, deltog i arbejdet.

Dengang var julen ikke den gavefest vi kender i dag. Havde alle familiemedlemmer været produktive nok, kunne man være heldig at modtage en julegave. Og gaven var et stykke beklædning. Bløde pakker er børns værste mareridt i dag, men dengang havde børnene altså grimme drømme om monster katte i stedet, takket været julehistorierne.

Så hvorfor åd katten kun de børn der ikke havde fået nyt tøj til jul? Fordi det betød at disse børn havde været dovne med uld arbejdet! Yule Katten er altså på samme måde som juletroldene på udkig efter uartige børn. Historien om Yule Katten er altså formentlig opstået, som en fortællinge der skulle skræmme børn (og voksne) til at være mere effektive med uldproduktionen. Til historien skal det siges at de lange aftener med ulden ikke kun bestod af (børne)arbejde. Det var også familietid hvor de små bl.a. lærte at læse. Så mens skræmme historien om Yule Katten skulle være med til at højne arbejdsmoralen, var moralen i juleeventyret også at værdsætte samværd med familien. Aww, nu blev en rædselsfuld monster historie næsten helt godhjertet hva'? Næsten.

Yule Katten i dag

Yule Katten er nu en finurlig del af Islands juletraditioner, der siger noget om arbejdsmoral, familie og ikke mindst værdien af historiefortælling. I 2018 kunne man i Reykjavik se en 6 meter lang skulptur af Yule Katten, pyntet med intet mindre end 6.500 julelys.

Historien om Yule Katten fortsætter med at inspirere til nye bøger, julekort, figurer og chokolade emballage i sit oprindelsesland. Og i december måned kan man altid høre Björks fortolkning af et gammelt digt om Yule Katten i Islandsk radio. Du kan høre sangen herunder. Om man forstår teksten eller ej, er stemningen meget ildevarslende og ikke hvad vi normalt forbinder med julesange.

Nu kender du i hvert fald den historien om den Islandske julekat.