Det kræver en landsby
Du kender måske det engelske udtryk "It takes a village to raise a child". På samme måde kan man sige at det kræver en landsby en redde en kat. Der er mange ildsjæle derude, der hver især gør en kæmpe forskel for svigtede katte. Men selvom enkelte knokler mere, er der tale om en holdindsats. Lad mig give jer nogle eksempler ud fra mine egne erfaringer.
Jeg har indfanget en del vildfarende katte i mit område, som enten er blevet genudsat eller har fået nye hjem (nogle enkelte fik fred). Mens det er mig der har sat hvert enkelt redningsaktion i gang, har jeg blot været en del af processen.
Første gang var der tale om en vildtlevende kat. Jeg tog en beslutning om at handle og søgte hjælp. Det gjorde jeg hos formanden for den lokale kattenødhjælps forening Nordsjællands Kattehjælp, Joan. Her lånte jeg en fælde og fik kyndig vejlighed til hvordan indfangning og genudsætningen skulle foregå. Jeg blev sat i forbindelse med en dyrlæge, som kunne hjælpe mig med heldbredsundersøgelse, neutralisering og registrering.
Hvad der kunne virke som et uoverskueligt projekt i starten, var egentlig ret simpelt, da jeg fandt de rette parter som kunne hjælpe mig i gang. Du kan læse om min første genudsætningskat her og finde tips til genudsætning her.
Resocialisering
Når der er tale om ejerløse katte, der har potentiale til at blive tamkatte, skal der endnu flere hænder til. Når katten er indfanget skal den nemlig i pleje og blive (re)socialiseret. Her trækker jeg igen på Joan, som aktiverer sit netværk. Hun ved hvilke plejemødre hos Nordsjællands Kattehjælp, som egner sig til hvert enkelt opgave og der lægger et stort arbejde i at finde ledige plejefamilier. Hun har bl.a. fundet pleje og senere hjem til Norma og Smokey. Begge var forhutlede og utrygge da de fandt min foderplads. Men takket været indsats fra både Centrum Dyrlæge og adskillelige plejemødre, lykkedes det at gøre dem tamme og glade.
En landsby redder to katte
Netværk betyder alt når det kommer til kattenødhjælp. Min seneste sag er et godt eksempel herpå. Jeg opdagede at der gik fire store killinger rundt ved min foderplads. Det er sjældent et tilfælde at jeg opdager nye katte i området, da jeg video overvåger min foderplads, netop med dette formål for øje. Så allerede her ligger der en aktiv indsats.
Jeg adviserede Nordsjællands Kattehjælp om at der nok snart kom et projekt, jeg skulle bruge hjælp til. Jeg kontaktede også dyrlægen og aftalte hvornår jeg kunne komme ind med kattene. Det var så min opgave at stå for selve indfangningen. Da den første kat var i fælden, var det blot at aflevere den hos dyrlægen. Udover sundhedstjek, mærkning og neutralisering, lavede de også en umiddelbar vurdering af kattens potentieale til at blive tamkat. Min dyrlæge har et tæt samarbejde med Nordsjællands Kattehjælp og kontaktede derfor selv Joan og fortalte at de synes katten skulle i pleje. De aftalte at katten kunne side hos dyrlægen, til en plejefamilie var på plads. Min dyrlæge er meget passioneret omkring hjemløse katte, så det kan ikke forventes at alle dyrlæger strækker sig lige så langt!
Herefter gik Joan i gang med at søge plejefamilie til den lille mis. Denne gang var der ikke en erfaren plejer til rådighed i hendes egen forening, så foreningen Simba - Hjælp til herreløse katte tilbød at overtage projektet. Da jeg fangede en kat mere fra kuldet samme uge, kom de to små i pleje sammen.
Alt i alt er det ret mange mennesker og mandetimer der ligger bag dette projekt for bare to katte. Mig, som "finder", der indfanger, Joan med de rigtige kontakter (til dyrlæger og plejere), dyrlægen der vurderer, opererer og stiller midlteridigt ophold til rådighed. Og sidst men ikke mindst, foreningen Simba der henter kattene, tager dem i pleje og viderformidler når kattene er klar. Det tager en hel landsby!
Økonomi
Økonomi er desværre en afgørende faktor i kattenødhjælpsarbejde. Uanset hvor mange hænder der er og hvor mange frivillige timer der lægges, er der altid udgifter forbundet med arbejdet. Det kan desværre skræmme folk, fra at hjælpe katte i nød. Da jeg var frivillig på Inges Kattehjem, så jeg mange vende om, da de hørte at der var gebyrer forbundet med for at få hjælp til de katte, de havde fodret på.
Nogle foreninger og dyreværn kan hjælpe dig med at dække dine udgifter eller de kan donere foder hvis du er fodervært for genudsætningskatte. Der kan også være tilbud om kørsel af katte der skal til dyrlæge/videre i pleje osv. Jeg har været heldig at modtage en masse økonomisk hjælp fra Nordsjællands Kattehjælp, som er min lokale forening. Da pengekassen var tom, hjalp de mig med at lave en indsamling. Dernæst er vildt fremmede søde til at hjælpe, hvis du rækker ud i diverse katte fora. Jeg har fået hjælp til dyrlægeregninger af mine følgere adskillelige gange, ligesom jeg har fået foder og kattehuse. Små som store dyreforhandlere, har også været mig behjælpelig med foder. Ofte skal man bare spørge pænt, folk vil gerne støtte gode projekter.
Du går ikke galt i byen
Hvis du står med en herreløs kat på hånden, må du ikke tro at du ene og alene skal stå med projektet. Hvis du ikke har ressourcerne, hvad end det er tid, overskud, viden, plads eller penge, skal du ikke være bange for at række ud. Nok er der mange herreløse katte og overfyldte internater, men der er også mange, hvis hjerter der brænder for kattene. Med lidt tålmodighed, kan det sagtens være dig, som er første skridt på vejen, for at give en kat et bedre liv. Så du må ikke ignorere en kat i nød, fordi kattenødhjælp er en by i Rusland for dig. Du skal bare finde nogle der er stedkendte, som du kan følges med.
Jeg får mange henvendelser fra folk der har spørgsmål om herreløse katte. Mit råd er at søge hjælp i lokalområdet, da løsningen oftest skal findes i nærmiljøet. Men Nordsjællands Kattehjælp har skrevet nogle nyttige tips til, hvad du skal gøre, hvis du finder en kat i nød.
Læs også
Killingerne kommer!
Livet som fodervært
Det frie katteliv
Guide til genudsætning
Vildtkamera Tips
Kattens Uge