Den lille katteordbog

Den lille katteordbog

31. august 2022 0 Af Humom

Indlæg skrevet af dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson.

Miav

De søde lyde, som vi kender dem, er faktisk nogle katten videreudvikler, for at kommunikere med os mennesker. Voksne katte miaver ikke på samme måde internt med hinanden. Killinger miaver til deres mor, for at fortælle, at de er sultne, kolde etc., men denne interne vokalisering stopper egentlig når de er nået en vis alder. Katte kommunikerer fortsat med hinanden, men bruger duft, ansigtsudtryk, berøring, komplekst kropssprog, hvæs mm. Når katte miaver til os mennesker kan de bruge flere forskellige toner og repetitioner, alt efter hvad de prøver at sige. Hvis du vil lære mere om, hvad din kat siger til dig, så findes der en masse YouTube tutorials samt apps, med ”cat translations”.

Katten spinder

Udover at være et udtryk for velbehag og tilfredshed med tilværelsen, kan katte også finde på at lægge sig på dit bryst og spinde. Dette mener man er kattens måde at forsøge at ”heale” dig på – vibrationerne, der forekommer når katten spinder, er nemlig blevet bevist at være medicinsk terapeutiske. Spinden hjælper, ifølge studiet, med at hele vores sener og muskler, men kan også virke beroligende for et stresset menneske eller en, der er ked af det.

Henter mus (eller andre gode sager) med hjem

Hvis du er så heldig at modtage ”gaver” fra din kat, så er det fordi de prøver at lære dig, hvordan man jager. Det er altså ikke kun en gave, men også noget katten gør, fordi den mener du er en elendig jæger.

Blinker langsomt

Når en kat kigger dig i øjnene og blinker langsomt, så er det kattens måde at give dig et kys og kærlighed, på. Prøv at blinke langsomt tilbage, næste gang det sker, så kan du vise, at du gengiver kærligheden.

Begraver sine efterladenskaber

Dette gør katte, for at gemme deres duft fra andre rovdyr – hvis din kat ikke begraver sin afføring, så er det fordi den viser dig, at den er bossen i huset.

Petting aggression

Et udtryk, der beskriver det, at når du kæler for din kat så pludselig bider eller kradser den dig. Dette ses typisk hos yngre katte og skyldes at man ved gentagne kæl, stimulerer jagtinstinkt-opførsel, hvorved katten tror den skal ”fange” det, der er lige foran den – altså dig.


Gæsteblogger Louise

Louise Marie Jønsson er 28 år og dyrlægestuderende på 4. år. Hun har sagt ja til at skrive nogle informative indlæg om katte her på min blog, som katteejere kan få gavn af. På hendes instagram profil deler hun livet som dyrlægestuderende og som katteejer til kattene Kul og Aske. Her giver hun bl.a. gode råd til optagelsen på studiet, laver dyre quizzer og inspirerer andre til at studere til dyrlæge.

Du kan følge Louise på hendes Instagram her: vetmedstudent