Danmarks Katteregistre

Danmarks Katteregistre

29. september 2022 0 Af Humom

I Danmark er det endnu ikke lovpligtigt at registrere sin kat. Men siden 2021 kan enhver der finder en umærket kat, gøre krav på katten uden forsøg på at kontakte ejeren først. Så det er en rigtig god ide at få sin kat mærket, hvis man ønsker at beholde den. Danmarks første katteregister blev oprettet i 1991 af Inge Sørensen der stod bag Dyreværnsfonden Inges Kattehjem. Men hun begyndte allerede at øretatoveringe katte 20 år tidligere.

De første øretatoveringer

I 70’erne kunne man ganske lovligt samle en kat op på gaden og sælge den til dyreforsøg. Sådan mistede mange katteejere deres elskede kæledyr. Det lykkedes Inge at få gennemført en regel om, at man ikke måtte tage katte, der tydeligvis var ejet. Men der manglede en sikker måde at indikere ejerskabet på. Lige indtil at Inge hørte om en særlig tatoverings tang til katte i Frankrig. Inge rejste til Frankrig og trods manglende sproglige evner, lykkedes det hende at få sådan en tang med hjem til Danmark. Nu kunne øretatoverede katte undgå en trist skæbne som forsøgsdyr.

Til historien hører at Inge Sørensen via vedholdende medieomtaler, kampagner og underskift indsamlinger til sidst fik gjort det helt ulovligt at sælge katte til forsøg. Bravo!

I gamle dage måtte man sælge en umærket kat til dyreforsøg.

Genvej til genforening

Øretatoveringen var dog langt fra ubrugelig nu, da tatoveringerne skulle vise sig at få en anden vigtig funktion. Nemlig at det blev nemmere at finde ejeren til vildfarende katte. Fandt man en øretatoveret kat kunne man ringe til Inge dag og nat, som førte log over alle øretatoverede katte og ejere. Og således opstod Dansk Katteregister som i dag er blevet et elektronisk system alle kan logge på.

Inge synes at registrering i Dansk Katteregister skulle være gratis for de ansvarlige katteejere og det er det fortsat den dag i dag. Inge Sørensen dedikerede sit liv til dyrene og gik bort i 2017, 86 år gammel.

Kat på Inges Kattehjem med friske øretatoveringer.

Danmark har 2 katte registre

Senere kom endnu et katteregister til som hedder Det Danske Katteregister. For at blive oprettet i registret skal man igennem sin dyrlæge og betale 145 kr for registrering (pris 2022). Det er dette register både Falck og politiet bruger hvis de finder en kat. De har sammen med dyrlægerne et særligt login, der gør at de kan lave udvidet søgninger. Så selvom det koster lidt, er det en rigtig god ide at oprette din kat her også. Det er ikke her du skal være nærrig, selvom jeg godt kan forstå det kan være fristende at spare pengene.

Brug begge registre!

Ikke alle ved at vi har to forskellige katteregistre i Danmark og det kan være forvirrende med to så enslydende registre. Hvorfor man mente at der skulle et register mere til og hvorfor det blev det sidstnævnte, der opfattes som det officielle af det offentlige, har jeg ingen anelse om? Hvad jeg dog ikke er i tvivl om er, at vi som katteejere sikrer vores kat bedst muligt, ved at få den registreret begge steder. På den måde har vi de bedste chancer for at blive genforenet eller få besked om kattens skæbne, skulle den blive væk.

Både ude- og indekatte kan ende i en uheldig situation, hvor den kommer væk hjemmefra, så der er ingen undskyldning for ikke at få mærket og registreret sin kat. Udover øretatovering er mikrochip også en mulighed for at tage ejerskab og ansvar for sin kat.

Inges Kattehjem katteregister: www.dansk-katteregister.dk
Kattens Værn m.fl. register: www.katteregister.dk