Tommy

Tommy

Hvor længe Tommy har haft sin gang på den farm jeg bor på vides ikke. Jeg begyndte at beskæftige mig med udekatte på området i slutningen af 2016 og her var det primært Lille Poul (vores første genudsætningskat) som kom her fast. Jeg fangede dog også Tommy på vildtkamera en del gange. I denne optagelse fra januar 2017 er Tommy nr. 2 kat der kigger forbi kassen med madskålen.

 

Grundet hans imponerende størrelse antog jeg, at han havde et hjem og blot kom forbi, fordi han kunne dufte maden. Han brugte heller ikke shelteret, ligesom Lille Poul gjorde. Så der var ikke rigtig noget der pegede på, at Tommy nødvendigvis var vildkat eller tilløber. Derfor fokuserede jeg på Lille Poul og lod Tommy og de andre besøgende katte spise hendes rester. 

 

Fast inventar

Tommy venter på sin mad fra sikker afstand.

I godt 11 måneder kendte jeg til hans eksistens pga. optagelserne fra vildtkameret, men jeg så aldrig skyggen af ham i egen høje person. Lige indtil vinteren 2017 kom. Omkring november måned begyndte han at dukke op næsten dagligt ved foderpladsen. Jeg tog ham i at bruge det ene shelter og han ventede troligt på maden. Det tydede altså med andre ord på, at han ikke havde et hjem alligevel. Tam var han dog på ingen måde og han sprang altid ud af shelteret, når jeg kom med mad. Så ventede han på sikker afstand, imens jeg satte maden fra mig og kom først og spiste, når jeg var gået lidt væk igen. Jeg kunne til nøds få lov at tage et billede, men kom jeg for tæt på, stak han af.  Tidligere gik han under navnet Big Boy, men nu hvor han var begyndt at vise sig, syntes jeg, at han skulle have et bedre navn. Jeg lagde ud med Tom, men kom frem til, at det var nemmere at kalde på Tommy.

Indfanget

Eftersom jeg var blevet fast fodervært for Tommy, var det mit ansvar at få ham tjekket af en dyrlæge. Ved at få ham til dyrlæge, kunne jeg få tjekket at han ikke var blevet væk og at han var sund og rask, så han ikke gik og led og evt. spredte sygdomme til andre katte. Og skal man fodre katte over en længere periode må man i det mindste få dem neutraliseret så man ikke indirekte medvirker til flere sulte katte. Så i januar 2018 lånte jeg en fælde af Nordsjællands Kattehjælp. Fælden lod jeg stå ved foderpladsen nogle dage inden og jeg stillede maden derind, så han vænnede sig til at gå derind.

Dagen kom hvor det var tid til at få ham fanget. Jeg lagde noget laks på et stykke køkkenrulle, på pladen der udløser fælden og lod som om jeg gik min vej. Jeg gik dog kun lige rundt om hjørnet, slukkede min pandelampe og stod mussestille og lyttede. Der gik ikke længe før jeg hørte smældet fra lågen der gik i! Jeg havde slet ikke forventet at det ville være så nemt - det var det nemlig ikke med den første genudsætningskat.

Han blev selvfølgelig forskrækket over at være fanget og forsøgte at komme ud. Men han tog det faktisk rimeligt pænt og faldt hurtigt til ro. Han brummede dog noget af mig, når jeg kom for tæt på buret. Det første jeg tjekkede var naturligvis om han havde øremærker og dem var der ingen af. Jeg havde altid kun set ham på video og i mørke, så det var første gang jeg rigtig fik ham at se. Jeg vidste at han var stor, men han var endnu mere imponerende end forventet. Han sad helt majestætisk og tårnede sig op. 

 

Dyrlægebesøget

Næste morgen gik turen til dyrlægen, der ligeledes var imponeret over Tommys størrelse. Tommy vejer 5,8 kg og det er ren muskelmasse! Se lige størrelsen på de her poter!

genudsætningskat

Tommy på dyrlægens bord.

 

Dyrlægen sagde at Tommy ikke var spor overvægtig, så det er altså ikke fordi jeg har fedet ham op. Da han ingen chip havde, blev Tommy tjekket for katteaids og læukemi. Testen sagde heldigvis at han var sund og rask. Der var ligeledes ingen utøj at finde på ham (jeg lægger lejlighedsvis tabletter mod lopper og flået i deres mad). Dyrlægen vurderede Tommy til at være ca. 4-5 år gammel.

Herefter blev han kastreret og øremærket og registreret i mit navn. Det gik alt sammen rigtig fint. Han var stadig noget sløv fra bedøvelsen, da jeg hentede ham om eftermiddagen, så han fik lov at sove rusen ud indendørs natten over. Jeg lukkede ham ud 05:30 næste morgen. Da jeg løftede lågen på fælden, tøvede han blot et splitsekunder, før han sprang ud i friheden. 

Da jeg genudsatte Lille Poul lod hun mig vente i 14 lange dage, før hun viste sig på matriklen igen. Men Tommy var allerede tilbage ved foderpladsen og shelteret dagen efter, at han blev sluppet fri. Nu da han er kastreret, har han formentlig mindre lyst til at slås og han vil i hvert fald ikke kunne sætte flere killinger i verden til triste skæbner.

 

Genudsætningsvenner

Heldigvis lader det til at mine to genudsætningkatte Tommy og Lille Poul er gode venner. Jeg har en enkelt gang fundet dem i hver deres kattehule, så de kan altså finde ud af at dele territoriet. I denne video deler de endda en skål mad i ro og mag. Dato- og tidsstempel passer ikke, da videoen er fra sommeren 2017.

Jeg vil fortsat sørge for mad, vand og læ til de to vildbasser.

Tak til Nordsjællands Kattehjælp for hjælp med fælde og finansiering af dyrlægebesøg og tak til Centrum Dyreklinik Espergærde for at tilbyde pakkeløsninger til katte som Tommy.

Læs Inges Kattehjem's flyer om genudsætningskatte hvis du vil vide mere om at genudsætte katte. Hvis du ser hjemløse katte som Tommy beder jeg dig om ikke at kigge til den anden side og håbe at nogle andre vil gøre noget. Der er sandsynligvis ikke andre end dig selv til at tage ansvar og selv hvis du ikke føler dig egnet, er det stadig bedre end at ingen gør noget. Søg råd og assistance fra lokale dyrlæger, internater og foreninger og find ud af hvad du kan gøre for at hjælpe vildfarende, vildtlevende katte til et bedre liv. Hvis jeg kan, kan du helt sikkert også.

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært for kattekoloni
Killingerne kommer!
Det frie katteliv
Byg et katteshelter