Katteførstehjælp til nytårsaften
Indlæg er skrevet af dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson.
Nytårsaften er en aften, som mange kæledyrsejere frygter. Lydene og lyset fra fyrværkeriet kan sætte angst i mange kæledyr og derfor er det godt at være forberedt. Forberedelserne skal helst starte fra killingestadiet, men hvis dette ikke er muligt, kan man sagtens træne sin kat alligevel. Herunder vil jeg komme med nogle gode råd, til et roligere nytår med katten.
Træn med lyde
For at vænne katten til de høje lyde, kan det være en rigtig god idé at lydtræne, på forhånd. Dette kan fx gøres ved at afspille fyrværkeri lyde fra YouTube i trygge omgivelser, lave øvelser derhjemme med genstande som larmer (fx at katten selv skal få en genstand til at larme ved fx at vælte den, for at få en godbid).
Sørg for tryghed
På den store aften kan det være en god idé at holde udendørs katte inde, trække gardinerne for, spille rolig baggrundsmusik samt klargøre mørke og stille gemmesteder, hvor katten kan trække sig tilbage, hvis den får behov. Byg fx en mørk hule et sted, hvor katten ville kunne gemme sig.
Medicin/naturpræparater
Sørg for at tage fat i din dyrlæge inden nytårsaften, hvis dine kæledyr døjer med nytårsangst. Der findes desværre ikke de helt store medicinale muligheder til katte, som til hunde, men der findes en del naturpræparater. Der findes fx kosttilskud med feromoner (fx Feliway), som er dufte katten kan associere med ro og tryghed, der findes protein-godbidder (fx Kalm og Aptus relax) med bla. mælkeprotein udvundet fra råmælk, som giver beroligende effekt og der findes grøn te ekstrakt (fx Anxitane og Aptus relax), som kan virke beroligende. De fleste af disse præparater kan både købes hos din dyrlæge, men også online.
Styr på det praktiske
Inden det går løs, når mørket falder på, er det en god idé at have ordnet det praktiske, så der ikke kommer til at foregå for mange lyde og mærkelige ting omkring katten. Det kan også være at i skal være væk fra katten på selve aftenen, fordi der måske ikke er de store problemer med nytårsangst, men så er det alligevel en god idé at holde katten inde, da mennesker med fyrværkeri og alkohol i blodet kan være farlige for vores firbenede venner (inklusiv farlige for selv også).
Gæsteblogger Louise
Louise Marie Jønsson er 28 år og dyrlægestuderende på 4. år. Hun har sagt ja til at skrive nogle informative indlæg om katte her på min blog, som katteejere kan få gavn af. På hendes instagram profil deler hun livet som dyrlægestuderende og som katteejer til kattene Kul og Aske. Her giver hun bl.a. gode råd til optagelsen på studiet, laver dyre quizzer og inspirerer andre til at studere til dyrlæge.
Du kan følge Louise på hendes Instagram her: vetmedstudent