Genudsætningskatten Cola

Første gang jeg så Cola var på en vildtkamera optagelse omkring februar 2018. Jeg havde fået en ide om at der var nogle katte i området, som jeg ikke kendte til og begyndte at flytte kameraets placering i håb om at se dem. Det lykkedes og Cola var en af dem som susede forbi. Han kom der sammen med Nuka som var hende der primært var med på optagelserne. De to lignede hinanden så meget at jeg antager de er søskende. Da jeg havde lokaliseret et sted kattene kom, begyndte jeg at fodre der. Det var dog kun Nuka som spiste og Cola holdt sig altid i baggrunden. På hendes optagelser kunne man tit se et sæt lysende øjne i baggrunden.

Det skulle blive forår før jeg så Cola med egne øjne. Jeg havde netop fundet ud af at de vilde katte holder til i en bygning med hul i tage inde hos naboen. Jeg flyttede foderpladsen tættere på bygningen og en aften jeg var nede med mad, så jeg Cola (sammen med Fanta). De lå oppe på taget og trak sig tilbage, da de så mig. Men efter at maden var kommet tættere på deres "rede" og længere væk fra vores hus, begyndte Cola at spise. Snart var Cola fast inventar ved foderpladsen og dermed på mine optagelser fra vildtkameraet. Han kom der altid sammen med Fanta. Du kan se drengene i videoen herunder.

Fanget

Nu da der endelig var kommet en rutine på Cola, var der chance for at indfange ham, så jeg kunne få ham neutraliseret. Men da Fanta var mere nysgerrig end Cola, var det altså ham jeg fangede først (læs Fantas genudsætningshistorie her). Der gik dog ikke en uge, så havde jeg også Cola i fælden.

 

Dyrlægen

Da jeg aldrig ved præcis hvornår jeg får fanget en kat (den rigtige!) har jeg en åben aftale med min dyrlæge. Fire dage om ugen kan jeg komme med en vildkat uden på forhånd at have en aftale og det er guld værd at vide at de står klar på den måde. Jeg slipper for at lave aftaler og skulle aflyse dem igen, når det ikke lykkedes. Hos dyrlægen blev Cola sundhedstjekket samt testet for katteaids og katteleukæmi. Testene var heldigvis negative og han havde fine tænder og var ellers i god stand, omend noget beskidt. Men det er jo ikke som at få en tamkat ind. Dyrlægen vurderede ham til at være ca. 1,5 år gammel. Herefter blev han vaccineret, kastreret og øremærket samt behandlet mod lopper, flåter og orm.

Herover ligger Cola på dyrlægens operationsbord under narkose hvor han får ilt.

Genudsat

Da jeg var sikkert på at Cola var frisk igen efter at have været i narkose, lukkede jeg ham ud samme sted som jeg fangede ham. Han spildte ikke tiden da jeg åbnede lågen og for ud over marken. Han løb ikke direkte hjem, men det var heller ikke i en hel forkert retning. Så det tog jeg nogenlunde roligt. Du kan se ham blive sat fri her.

Du min cola på en søndag

Cola gemte sig i godt 4 dage før han dukkede op igen en søndag aften. Jeg var så heldig at kigge ud af mit vindue, da ham og Fanta krydsede marken sammen, med kurs mod foderpladsen. Samme nat dukkede han også op på vildtkameraet, hvor man også kunne se hans nye øretatoveringerne, som min dyrlæge laver så dejligt tydelige. Herefter gemte han sig igen for mig i adskillelige uger før han igen var tilbage på foderpladsen sammen med Fanta. Han har nu været forbi nogle nætter i træk og jeg håber at det fortsætter sådan.

Øremærket

Genudsætningskatte bliver øretattoveret (og/eller chippet) ligesom en alm. ejerkat. Der gør de fordi man stadig tager ansvar for katten, selvom den bor udenfor. Det vil sige at jeg fortsat skal være fodervært for Cola og sørge for et sted han kan sove (se hvordan man laver et katteshelter her) samt tage ham til dyrlæge efter behov. På den måde kan andre der støder på Cola også se at han har et tilhørssted og med stor sandsynlighed er ordnet. Hvis de har grund til at tro at Cola er kommet væk hjemmefra har de mulighed for at få fat i mig via tattoveringen.

 
Cola og alle mine andre genudsætningskatte er registreret til mig og Nordsjællands Kattehjælp som er dem der har betalt for dyrlægeregningerne og lånt mig fælden. De gør et kæmpe arbejde for at hjælpe hjemløse katte og for at begrænse de mange vilde katte vi har i Danmark. Det gør de bl.a. via genudsætninger og ved at tage (halv)tamme, hjemløse katte i pleje og viderformidle dem til nye hjem når de er klar. Hvis du bor i Nordsjælland og ønsker at adoptere en kat, kan jeg varmt anbefale dette netværk af frivillige plejemødre og ildsjæle. Hvis du ønsker at støtte deres arbejde kan der købes et årligt medlemskab for kun 240 kr.

Læs Inges Kattehjem's flyer om genudsætningskatte hvis du vil vide mere om hvorfor og hvordan man genudsætter vilde katte. Hvis du ser hjemløse katte beder jeg dig ikke at kigge til den anden side og håbe at nogle andre vil gøre noget. Der er sandsynligvis ikke andre end dig selv til at tage ansvar og selv hvis du ikke føler dig egnet er det bedre end at ingen gør noget. Søg råd og assistance fra lokale dyrlæger, internater og foreninger og find ud af hvad du kan gøre for at hjælpe vildfarende, vildtlevende katte til et bedre liv. Hvis jeg kan, kan du helt sikkert også.

Læs mere

Guide til genudsætning
Fodervært for kattekoloni
Killingerne kommer!
Det frie katteliv
Byg et katteshelter